Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
385117_CD04A_shmandiy_v_m_soloshich_i_o_upravli....doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
2.43 Mб
Скачать

17. Управління екологічним ризиком

Відоме прислів'я: «Не живеш - не ризикуєш». Люди щодня наражають себе на ризик. Ризик — об'єктивна величина, яка су­проводжує суспільство практично в будь-якому виді діяльності. В основі ризику лежить аксіома про потенційну небезпеку. Ризик -це міра очікуваної невдачі, неблагополуччя в діяльності, небезпе­ка для здоров'я людини впливу несприятливих чинників; певні явища, настання яких призводить до матеріальних втрат, чи втрат здоров'я або життя. Для ризику характерна несподіванка, рап­товість настання небезпечної ситуації, що припускає швидкі рішучі дії щодо їх усунення, ослаблення впливу джерела небезпе­ки. Поняття «ризик» - атрибут наукового апарату багатьох суспільних, природничих і технічних наук. У кожного з них свій предмет, свій аспект, а тому у визначенні ризику виділяють соціальні, професійні, екологічні, техногенні та інші аспекти [40].

Під терміном «ризик» розуміють векторну, тобто багато­компонентну величину, що характеризується збитком від впливу того чи іншого небезпечного фактора. Зазначено, що прояв небез­пеки від достовірних подій відбувається з імовірністю, яка дорівнює одиниці. Таким прикладом є забруднення навколишнь­ого середовища відходами конкретного підприємства. У цьому випадку «ризик» еквівалентний збитку й величина ризику дорівнює величині збитку.

Під екологічним ризиком розуміють можливість виникнен-

209

Навчальний посібник

ня несприятливих екологічних наслідків, викликаних як антропо­генними, так і небезпечними природними явищами [40]. М.Ф. Реймерс [7] вважає, що це імовірність наслідків будь-яких (спе­цифічних або випадкових, поступових або катастрофічних) ант­ропогенних змін природних об'єктів і чинників.

Кількісна оцінка ризику являє собою процес визначення числових значень імовірності та наслідків небажаних процесів, явищ, подій. Останні визначають ситуації у навколишньому сере­довищі, які можуть призвести до одного чи сукупності наступних наслідків: відхилення здоров'я людини від середньостатистично­го значення, погіршення стану навколишнього середовища.

Соціально-економічні фактори виникнення несприятливих екологічних ситуацій зумовлені причинами соціального, еко­номічного, психологічного характеру. Техногенні (антропогенні) фактори визначаються наслідками господарської діяльності лю­дей (надмірними викидами в навколишнє середовище відходів за умов її нормального функціонування та аварійних ситуацій; не­обгрунтованими відведеннями територій під господарську діяльність; надмірним залученням у господарський обіг природ­них ресурсів; іншими, пов'язаними з господарською діяльністю подібними негативними явищами).

З екологічним ризиком пов'язані поняття екологічної без­пеки й небезпеки. Ці дві альтернативні категорії стосуються до на­селення як реципієнта дії навколишнього середовища при його відповідно несприятливому чи сприятливому статусі. Термін "не­безпека" визначає можливість здійснення деяких умов технічно­го, природного, економічного і соціального характеру, за наяв­ності яких можуть настати несприятливі події та процеси. Отже, «екологічна небезпека» - це ситуація, яка постійно наявна у на­вколишньому середовищі та здатна за певних умов призвести до реалізації у навколишньому середовищі небажаної події - виник­нення небезпечного фактора. Вона буває реальною й по­тенційною. Потенційна екологічна небезпека (ПЕНВ) - це су­купність імовірних небезпек для живих природних систем і люди­ни. Саме з нею пов'язане поняття потенційного екологічного ри­зику, що може визначитися як розрахункова величина і характе­ризувати цю небезпеку в кількісних і якісних показниках. Це по-

210

Управління природоохоронною діяльністю

няття належить до оціночних категорій небезпеки. Потенційний екологічний ризик - це явище небезпеки потенційного порушен­ня взаємодії живих організмів з навколишнім середовищем унаслідок впливу природних та антропогенних чинників. Висока частота реалізації потенційного екологічного ризику створює ре­альний ризик. Ним є ймовірність несприятливих для живих ор­ганізмів наслідків будь-яких природних та антропогенних (у т. ч. техногенних) змін природних об'єктів і чинників.

Якими одиницями виміру (показниками) оцінюється безпе­ка? «Безпека» - стан захищеності суспільства і природного сере­довища від надмірної небезпеки. Як одиницю виміру безпеки про­понується використовувати показники, що характеризують стан здоров'я людини і якість навколишнього середовища. Відповідно, метою процесу забезпечення безпеки є досягнення максимальних сприятливих показників здоров'я людини і високої якості навко­лишнього середовища.

Екологічний ризик можна розділити на дві складові части­ни: ризик для живої природи (біоти) і людини (антропоеко­логічний ризик). Якщо природний екологічний ризик залежить від природного стану геосистем, то антропогенний утворюється самою людиною і визначається можливими порушеннями тен­денцій розвитку природно - антропогенних і антропогенних гео­систем. Ці порушення можуть викликати несприятливі умови для існування населення або навіть призвести до екологічних катаст­роф. Дві складові ризику (природна і антропогенна) важливі для суспільства, особливо, коли їхні прояви і наслідки співпадають або провокують одна одну. Названі складові екологічного ризику залежно від характеру прояву поділяються на катастрофічні (рап­тові, швидкі) і повільні. Катастрофічний екологічний ризик може бути природного й техногенного походження. До природних на­лежать такі несприятливі процеси і явища, як землетруси, повені, зсуви, урагани тощо. Джерела й райони можливого порушення навколишнього середовища техногенними чинниками вузько ло­калізовані та, як правило, добре вивчені. Техногенні катастрофи виникають у місцях зосередження промислового виробництва, особливо — хімічної орієнтації. Наслідки й масштаби таких ката­строф часто не передбачені. Визначити закономірності прояву на-

211

Навчальний посібник

званих екологічних ризиків практично неможливо. Поняття ко­роткотривалого техногенного ризику пов'язане саме з аваріями.

До довготривалих екологічних ризиків належать тривалі за часом несприятливі природні процеси і явища (постійне підтоп­лення території проживання населення, різні види ерозії ґрунтів тощо), а також зміни в навколишньому середовищі, викликані техногенним навантаженням.

Поняття екологічного ризику має не лише часову, а й про­сторову визначеність. Тому можливо розглядати екологічний ри­зик території у зв'язку з її екологічним ураженням. Усе, що живе на певній території, відчуває на собі екологічний ризик, але мас­штаби його прояву й рівень небезпеки залежать, значною мірою, від сприйняття цього ризику суб'єктом оцінки (мікроорганізма­ми, рослинним і тваринним світом, населенням).

Під час визначення складових екологічного ризику розгля­дають небезпечні антропогенні явища та процеси (коротко- і дов­готривалі за своїм характером прояву); соціально - економічний і природний фон їх розвитку; вразливість або реакцію населення на небезпечні явища тощо. З них виділено дві головні складові еко­логічного ризику. Перша - це небезпечне явище й джерела його виникнення - техногенне навантаження (його специфіка й мас­штаби дій). Друга - це вразливість живих організмів, у першу чер­гу, населення (його реакція, адаптаційні властивості), а відносно території - стійкість її до техногенного впливу. Остання залежить від цілого ряду обставин (екологічних, соціально-економічних, етнічних, культурних та інших). Розглянуті поняття становлять ядро концепції екологічного ризику, сутність якої визначається наслідковими зв'язками у системі "населення - навколишнє сере­довище", класифікаціями цього явища й метою дослідження еко­логічного ризику. Як зазначає Б.І. Кучуров [41] причинами антро­поекологічного ризику можуть бути збільшення імовірності аварій на виробництві внаслідок ускладнення технології і техніки, недостатнього над ними контролю; різке збільшення антропоген­ного і, головним чином, техногенного навантаження на природу, що призводить до порушення структури і функціонування при­родних ландшафтів; високий ступінь сприйняття екологічного ризику, низька стійкість ландшафтів до техногенного наванта-

212

Управління природоохоронною діяльністю

ження. Основними його причинами можна назвати небезпечні природно - техногенні процеси та явища, в тому числі техногенне навантаження на природне середовище, низька його стійкість та висока сприйнятість населення.

Відомі різні підходи до класифікації екологічного ризику [7, 40, 41, 42]. Великий інтерес, з точки зору екологічного уп­равління, становить визначення екологічного ризику за його по­ходженням, наслідками дій на здоров'я населення й умови його проживання. Важливим є розгляд ризику в дослідженнях кількості та якості природних ресурсів; генетичної цілісності та відновлюваності ландшафтів. Екологічний ризик можна визначи­ти за територіальними рангами використання земель; зональними й компонентними ознаками; часом і швидкістю виникнення гос­трої екоситуації; характером і напрямами запобігання виникнен­ня ризику тощо.

Найбільшу небезпеку для живих організмів, у тому числі людини, становить екологічний ризик, викликаний техногенною дією на природне середовище. Він зростає з наближенням ступе­ня антропогенного тиску в геосистемі до критичного рівня (гра­нично допустимого антропогенного навантаження), що визначає межу стійкості навколишнього середовища, при перевищенні якої починається невідворотне руйнування геосистем.

Одним із варіантів визначення величини потенційного еко­логічного ризику є наступна формула [33]:

; 0 < X < 1, >1, (17.1)

де X - відповідне антропогенне навантаження на навколишнє природне середовище;

 - показник вразливості навколишнього природного середови­ща щодо певного виду антропогенного навантаження.

За іншими варіантом функціональну залежність по­тенційного антропоекологічного ризику можна подати в такому вигляді [42]:

Re=(A,K,H,S,J), (17.2)

213

Навчальний посібник

де Rе - потенційний екологічний ризик;

А - вид землекористування (господарське використання земель);

К - територіальна концентрація виробництва: промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту; S - небезпечні природно - антропогенні процеси і явища; Р - густота населення;

J - потенціал стійкості досліджуваної території.

Вид землекористування, територіальну концентрацію ви­робництва, густоту населення та забруднення природного середо­вища поєднують в одну величину - техногенне навантаження на природне середовище. Тоді формула визначення величини еко­логічного ризику буде мати наступний вигляд [41]:

, (17.3)

де Т - величина техногенного навантаження на природне середо­вище;

С - потенціал стійкості природного середовища до техноген­ного навантаження;

Н - ступінь ураженості території несприятливими природно-антропогенними процесами.

З формули (17.3) випливає, що потенційний екологічний ризик тим вищий, чим більша величина техногенного наванта­ження та потенціал стійкості до нього природного середовища і чим вищий ступінь ураженості території несприятливими при­родно-антропогенними процесами і явищами. Ця величина ризи­ку характеризує екологічне ураження території у цілому (або еко­логічний потенціал інтегрованої геосистеми) без конкретної прив'язки до суб'єкта. Екологічне ураження території визначають за допомогою потенціалу стійкості природного середовища до ве­личини техногенного навантаження [33].

За даними В.А. Барановського, якщо прийняти за 0 відсутність екологічного ризику для населення, а за 100% — його максимальну величину, то проміжні величини будуть визначати ступінь екологічного ризику. Виходячи з цього, прийнято

214

Управління природоохоронною діяльністю

відповідно п'ять градацій оціночної шкали: 0 - 20% — низький ри­зик; 20 - 40 - нижчий середнього; 40 - 60 - середній; 60 - 80 — ви­щий середнього; 40 - 60 — середній; 60 - 80 — вищий середнього; 80 - 100% — високий. За результатами дослідження (додаток 4), перша градація для України відсутня, друга охоплює 4 області (Чернігівську, Закарпатську, Миколаївську, Херсонську), третя -11 областей (Волинську, Ровенську, Івано-Франківську, Тер­нопільську, Хмельницьку, Житомирську, Вінницьку, Сумську, Полтавську, Кіровоградську, Одеську); четверта - 8 областей (Львівську, Чернівецьку, Київську, Харківську, Луганську, За­порізьку, Черкаську та Автономну Республіку Крим); п'ята - 2 області ( Донецьку й Дніпропетровську).

Відповідно до концепції безпеки населення і навколишньо­го середовища практична діяльність у сфері управління ризиком повинна бути побудована так, щоб суспільство в цілому одержу­вало найбільшу доступну кількість природних благ. У принципах управління ризиком закладені стратегічні та тактичні цілі. У стра­тегічних задачах виражене прагнення до досягнення максимально можливого рівня добробуту суспільства в цілому, а в тактичних -прагнення до збільшення безпеки населення, тривалості життя. Найважливішим принципом є положення про те, що в управління ризиком повинен бути включений весь сукупний спектр існую­чих у суспільстві небезпек, і загальний ризик від них для будь — якої людини і для суспільства в цілому не може перевищувати «прийнятний» для нього рівень.

Політика у сфері управління ризиком повинна будуватися в рамках суворих обмежень впливу на природні екосистеми, що складаються з вимог щодо неперевищення величин впливів гра­нично допустимих екологічних навантажень на екосистеми. Зовні несподівані, раптово виникаючі обставини, що характеризуються невизначеністю, стресовим станом населення, значним соціально — економічним і екологічним збитком можна визначити як над­звичайну ситуацію.

Ризик для людей виражається двома категоріями:

  • індивідуальний ризик, як імовірність того, що людина відчує певний вплив під час своєї діяльності;

  • соціальний ризик, як співвідношення між кількістю лю-

215

Навчальний посібник

дей, що загинули від однієї аварії, та ймовірністю цієї аварії.

Можливі наступні концепції зниження екологічного ризику, які залежать від його головних факторів, та характеру небезпеч­ного явища й реакції на нього населення [40]. Згідно з першою (нині переважаючою) зниження ризику необхідно виконати шля­хом боротьби із самим небезпечним явищем, у тому числі техно­генним навантаженням на природне середовище, використуючи при цьому різні технічні та виробничі засоби та заходи щодо охо­рони природи. Друга концепція полягає в тому, що зниження еко­логічного ризику можливе за рахунок оптимізації соціально-еко­номічних умов і, таким чином, підвищується стійкість населення до цього ризику.

Вказані концепції зниження екологічного ризику передбача­ють два елементи - оцінку ризику і управління ним [33, 35, 36, 37]. Оцінка ризику - це аналіз причин його виникнення і масштабів прояву в конкретній ситуації; управління ризиком - аналіз ризи­кової ситуації та розробка рішення (у формі правового акта), на­правленого на зменшення ризику. Оцінка ризику не містить ніяко­го соціального або екологічного елемента. Однак при використанні оцінок ризику необхідно враховувати те, як населення реагує на ре­альні або можливі види ризику. Оцінка ризику є єдиним аналітич­ним інструментом, що дозволяє визначити фактори ризику для здо­ров'я людини, їхнє співвідношення і на цій базі окреслити пріорите­ти діяльності щодо мінімізації ризику. Послідовність оцінки еко­логічного ризику може виглядати як сукупність наступних дій:

  • первинна ідентифікація небезпеки;

  • опис джерела небезпеки і пов'язаного з ним збитку;

  • оцінка ризику за умов нормальної роботи;

  • оцінка ризику за можливості гіпотетичних (момент імовірності) аварій на виробництві, при збереженні та транспортуванні небезпечних речовин;

  • визначення спектру можливих сценаріїв розвитку аварії;

  • статистичні оцінки та ймовірний аналіз ризику.

Для більш точного оцінювання стійкості екосистем скори­стаємося природно-екологічними показниками самовідновлен­ня систем. Для цього можна виділити наступні градації стану си-

216

Управління природоохоронною діяльністю

стеми: природний, рівноважний, кризовий, критичний, катаст­рофічний та стан колапсу. Природний стан характеризується ли­ше фоновим антропогенним впливом, при цьому біомаса макси­мальна, а біологічна продуктивність мінімальна. Рівноважний стан визначається тим, що швидкість відновних процесів дорівнює темпу порушення, при цьому біологічна продук­тивність більше природної, біомаса починає знижуватися. Кри­зовий стан: антропогенні порушення перевищують за швидкістю природно-відбудовні процеси, але зберігається природний ха­рактер екосистем; біомаса знижується, біологічна активність різко зростає. При критичному стані: біомаса мала і, як правило, знижується. Катастрофічний стан: біомаса і біологічна продук­тивність мінімальні. Стан колапсу: невідворотна втрата біологічної продуктивності, біомаса прямує до нуля. Крім при­родно-екологічної класифікації деградації (відновлення) приро­ди потрібна й медико-соціальна шкала, тобто об'єктивні показ­ники класифікації природного середовища. Вони класифікують­ся за наступними градаціями:

  • благополучна зона (ситуація) — відбувається стійкий ріст тривалості життя, рівень захворюваності населення зни­жується;

  • зона напруженої екологічної ситуації — ареал, у межах якого cпостерігається перехід стану природи від кризового до критичного;

  • зона критичної обстановки;

  • зона надзвичайної екологічної ситуації;

  • зона екологічного нещастя.

Ці характеристики ризику одночасно є першим етапом про­цедури управління ним. Управління ризиком від катастрофічних і небезпечних явищ повільної дії має свої особливості. Щодо ри­зику першого походження, то управління ним може здаватись не­доцільним. Катастрофи так називаються тому, що вони виника­ють раптово. Однак, дослідження їх дозволили вченим виявити важливі фактори, що визначають наслідки катастроф. Вони пов'язані з особливістю життєдіяльності населення цих районів. Урахування таких обставин і складає основу для створення кон­цепції управління екологічним ризиком, а саме [41]:

217

Навчальний посібник

  • зонування території за ступенем небезпечності (це карти сейсмічності та прояву інших несприятливих природно- антропогенних процесів);

  • організація господарського освоєння території з ураху­ ванням ризику (наприклад, спорудження хімічних підприємств, атомних станцій, гідротехнічних споруд у місцях менш небезпечних для населення), а також із вра­ хуванням природних особливостей (наприклад, сейсмічних розломів земної кори, рози вітрів тощо);

  • регулярний моніторинг небезпечних явищ, що сто­ сується, в першу чергу, екологічного ризику катаст­рофічного характеру. Він також прийнятий для еко­ логічного ризику повільної дії, але такий моніторинг мо­ же мати змінний характер;

  • адекватне навчання та інформація населення про еко­ логічний ризик. Населення має знати, як необхідно пово­ дитись за умов екологічного ризику та шляхи виходу з нього;

  • зведення захисних споруд стосовно небезпечних явищ ка­ тастрофічного характеру. Для явищ повільної дії (природ­ного й техногенного походження) необхідно проводити комплекс заходів щодо охорони навколишнього середо­ вища; оперативна протидія небезпечному явищу перед­часно і під час його розвитку.

Першим елементом взаємозв'язку оцінки й управління ри­зиком є виявлення небезпеки, установлення джерел і факторів ризику, а також об'єктів їхнього потенційного впливу. Другий елемент оцінки ризику - встановлення реального впливу факто­ра ризику на людину і навколишнє середовище. Третій елемент оцінки ризику пов'язаний з аналізом впливу факторів ризику на навколишнє середовище і населення, визначення стійкості люди­ни й екосистеми до впливу визначеного дестабілізуючого факто­ра. Четвертий, заключний елемент - повна характеристика з ви­користанням якісних і кількісних параметрів, фаза оцінки ризику, яка одночасно є першою ланкою процедури управління ним. Ос­новна мета управління ризиком полягає у визначенні шляхів зменшення ризику за заданих обмеженнях ресурсу й часу.

218

Управління природоохоронною діяльністю

Управління ризиком базується на економічному і техніко-економічному аналізі, а також на правових актах і нор­мах (усе це не потрібно при оцінці ризику). Управління ризиком - це аналіз ризикової ситуації, розроблення й обґрунтування уп­равлінського рішення, нерідко у формі правового акта, спрямова­ного на мінімізацію ризику.

Модель управління ризиком складається з чотирьох етапів.

Перший етап пов'язаний з характеристикою ризику. Пер­шочергово проводиться порівняльна характеристика ризиків із метою встановлення пріоритетів. На завершальній фазі цього ета­пу встановлюється ступінь ризику небезпеки (шкідливості).

Другий етап - визначення прийнятності ризику. Ризик зіставляється із соціально-економічними факторами: вигоди від того чи іншого виду господарської діяльності; втрати, зумовлені використанням певного виду діяльності; наявність і можливості регулюючих заходів з метою зменшення негативного впливу на середовище і здоров'я людини. Процес порівняння ґрунтується на методі «витрати - вигоди». При цьому можливі три варіанти прийнятих рішень: ризик прийнятний цілком, ризик прийнятний частково, ризик неприйнятний цілком.

Третій етап - визначення пропорцій контролю - полягає у виборі одного з «типових» заходів, що сприяють зменшенню (у першому і в другому випадках) чи усуненню (у третьому випад­ку) ризику.

Четвертий етап - ухвалення регулюючого рішення - визна­чення нормативних актів (законів, постанов, інструкцій) та їхніх положень, що відповідають реалізації того «типового» заходу, що був установлений на попередній стадії. Даний елемент, завершу­ючи процес управління ризиком, одночасно погоджує всі його стадії, а також стадії оцінки ризику в єдиний процес прийняття рішень, у єдину концепцію екологічного ризику.

Перелічені етапи управління екологічним ризиком на ло­кальному, регіональному і державному рівнях, повинні контролю­вати, упереджувати й нейтралізувати різні екологічні ризики, що є важливим для розробки державної концепції екологічного ста­лого розвитку України.

219

Навчальний посібник

Питання для самоперевірки

  1. Поняття ризику. Визначення поняття "екологічний ризик".

  2. Екологічна небезпека, екологічна безпека та їх зв'язок із ризиком.

  3. Потенційний екологічний ризик.

  4. Екологічний ризик катастрофічних ситуацій.

  5. Визначення складових екологічного ризику.

  6. Принципи управління екологічним ризиком.

  7. Оцінка ризику.

  8. Концепції безпеки населення і навколишнього середови­ ща діяльність шляхом управління ризиком.

220

Управління природоохоронною діяльністю

Екологічні проблеми вирішуються найбільш ефективно за участі всіх зацікавлених громадян.

Порядок денний на XXI століття