Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек 7.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
150.02 Кб
Скачать

4. Наслідки токсикомани

Токсикоманії - це хвороби, зумовлені зловживанням природними й синтетичними речовинами, які викликають звикання й хвороботворну пристрасть, небезпечні для хворого та суспільства. Токсикоман - «нюхач» - це той, хто одурманює себе так званими «леткими наркотичними речовинами».

Леткі наркотичні речовини (ЛНР) об'єднує їх здатність швидко випаровуватися і перетворюватися в газ при нормальній кімнатній температурі. Саме газоподібні пари глибоко вдихають у легені токсикомани. Леткі речовини містяться в різних хіміко-технічних препаратах, таких, як розчинники для фарб, бензин, трихлоретилен, ацетон, горючий газ у балонах і газ для запальничок.

Леткі наркотичні речовини здатні добре розчиняти жири, а тому порушують роботу всіх клітин центральної нервової системи (оскільки в них міститься велика кількість жирів). Саме з цієї причини при вдиханні пари ЛНР людина відчуває сп'яніння.

Здатність летких наркотичних речовин розчиняти жири приховує у собі небезпеку для здоров'я людини. Річ у тому, що при вдиханні розчинники потрапляють у легені, а звідти крізь тонкі стінки альвеол - у кров. Речовини поглинаються кров'ю і з її током швидко потрапляють у мозок, обминаючи печінку та інші органи. Саме тому сп'яніння настає швидко. Основна кількість леткої речовини видихається з повітрям, а та частина, що залишилась, потім потрапляє у печінку і розщеплюється на більш дрібні молекули, а після цього виділяється із сечею та калом. Багато летких наркотичних речовин лише через декілька днів повністю виводяться з організму. В деяких випадках продукти розщеплення, так звані метаболіти, ще більш небезпечні, ніж сама речовина.

Оскільки більшість летких наркотичних речовин розчинні в жирах, то вони здатні накопичуватись у жирових тканинах організму. А це означає, що може пройти багато часу, перш ніж організм повністю звільниться від «дурману».

Здатність летких наркотичних речовин накопичуватись у жирах також означає, що вони залишаються в численних жировмісних тканинах мозку й нервових закінчень.

Отже, газоподібна пара ЛНР з кров'ю потрапляє у нервову систему й здійснює на неї свій негативний вплив. Як і при будь-якому сп'янінні, спочатку страждає кора півкуль головного мозку, потім мозочок і в останню чергу - довгастий мозок. Якщо сп'яніння зачіпає довгастий мозок, то це може порушити дихання, і тоді можливий летальний кінець.

Більшість токсикоманів припиняють вдихання до настання цієї стадії, оскільки бажання сп'яніння настає значно раніше. Ще до того, як буде зачеплений довгастий мозок, у людини можуть початися нудота або блювання. Але при довготривалому регулярному зловживанні токсичною речовиною у великій кількості нудота настає не так швидко. Тобто нормальна реакція організму притупляється, і в результаті цього нудота й блювання з'являються набагато пізніше. Чим частіше й триваліше токсикоман використовує леткі наркотичні речовини, тим більші ділянки мозку можуть підпадати отруєнню без настання нудоти.

Сп'яніння може викликати як розчинник сам собою, так і недостатня кількість кисню в головному мозку. Як уже зазначалося вище, воно настає дуже швидко і також швидко зникає. Як правило, сп'яніння триває 10-30 хвилин, а через годину вже взагалі нічого непомітно.

При вдиханні токсичних речовин можна виділити три стадії сп'яніння, які характеризуються наступним:

І стадія - нагадує алкогольне сп'яніння - погіршується координація рухів, уповільнюється реакція, слабшають рефлекси, людина відчуває дещо схоже на ейфорію (а може і навпаки стати агресивною), їй важко керувати своїми діями. Коли сп'яніння проходить, настає в'ялість і головний біль.

ІІ стадія - притуплюються больові відчуття.

III стадія - якщо сп'яніння дуже тяжке, у людини розвивається стан, практично за усіма ознаками схожий із втратою свідомості або з комою.

Вдихання летких наркотичних речовин викликає ейфорію. Токсикоман відчуває себе умиротвореним і задоволеним, з'являється відчуття, що всі неприємності зникають, проблеми розв'язуються самі собою. Посилюються різні слухові й зорові галюцинації. Декому здається, ніби він сидять на м'якій білій хмарі, звідки можна спостерігати різні потішні сценки або, що маленькі комахи перетворюються на велетнів; інші думають, що друзі навколо них - це маленькі казкові герої, якими вони можуть керувати та ін. Тобто сприйняття спотворюється, а мрії і фантазії змішуються з реальністю. Дуже часто в людей, які перебувають під впливом летких наркотичних речовин, виникають жахливі фантазії, відчуття небезпеки, що насувається, страх смерті. Наслідком цього стають неспокій, приступи паніки або ж така глибока депресія, що з'являються думки про самогубство.

Часто токсикоманія стає причиною різних нещасних випадків. Люди, які перебувають під впливом летких наркотичних речовин, часто потрапляють у різноманітні неприємні ситуації, отримують травми, стають жертвами дорожньо-транспортних подій та ін. Усе це трапляється через те, що леткі наркотичні речовини викликають сп'яніння, яке у свою чергу призводить до порушення м'язових рефлексів і відчуття рівноваги, координації рухів, уповільненню реакції і затьмаренню свідомості. Якщо зловживання леткими наркотичними речовинами супроводжується курінням, то в таких випадках токсикоман часто отримує тяжкі опіки, оскільки багато летких речовин мають здатність легко займатися.

Інша причина смерті - це так званий синдром раптової рефлекторної зупинки дихання, який може розвинутися відразу ж після вдихання летких речовин або ще під час вдихання. Річ у тому, що при вдиханні летких наркотичних речовин у кров виділяється велика кількість адреналіну та інших стресових гормонів, і це в свою чергу призводить до перевантаження серця. Поряд з цим від летких наркотичних речовин страждає центр мозку, який відповідає за регуляцію роботи серця, і таким чином порушення діяльності серця посилюються. Якщо людина перебуває у стані сп'яніння від легких наркотичних речовин й одночасно з цим має сильні емоційні або фізичні навантаженням, при яких у кров викидається додаткова ні кількість стресових гормонів, то в такому разі серце може (упинитися, і настає раптова смерть.

У людей, які вдихають леткі наркотичні речовини, вражаються органи дихальної системи, пригнічується їхня функція. Ніжна і низова оболонка носа, рота, гортані в «нюхачів» постійно травмується, подразнюється наркотичними отрутами. Це призводить до хронічного запалення, поступового зниження нюху, а згодом і до повної його втрати. Результатом цього є часті виразки, розвиток поліпів і їхнє ракове переродження. Можливий прорив носової перетинки. У багатьох токсикоманів розвиваються бронхіальна астма, хронічний бронхіт, трахеїт, що спричинюють подразливий кашель.

У деяких випадках сп'яніння від летких наркотичних речовин може викликати порушення роботи дихального центру мозку, у результаті чого розвивається задуха. Іноді задуха виникає і від того, що під час блювання в горло сп'янілого потрапляють частинки блювотних мас.

Дуже небезпечно «нюхати» газ для запальничок. Виходячи з балона, він розширюється й охолоджується. А коли холодний газ потрапляє у дихальні шляхи, організм реагує виділенням рідини в легені - так званий «набряк легенів». Від цього людина може померти.

Часто через вдихання летких наркотичних речовин розвиваються передракові процеси, а згодом і рак легенів. Отже, чим довше зловживання леткими речовинами, тим більший ризик розвитку негативних наслідків.

Довготривале вживання легких отрут може стати причиною захворювань печінки й нирок. Деякі розчинники вражають тканини кісткового мозку, які виробляють клітини крові, і це призводить до зниження імунітету, а також до виникнення лейкемії («білокрів'я») - смертельного захворювання крові.

Отже, вживання всіх летких речовин дає ускладнення, котрі можуть мати Як короткочасний, так і довготривалий характер.

Ступінь негативного впливу на організм від вдихання ЛНР може бути різний і залежить від того, який препарат використовується, у яких кількостях, чи відбувається це одночасно з прийманням інших препаратів, а також від обставин самого вживання. Довготривалий контакт з розчинниками може викликати запаморочення, астенію, стати причиною захворювань мозку та нервової системи, ураження внутрішніх органів, дихальних шляхів, захворювань шкіри, органів зору, впливати на репродуктивну функцію, порушувати перебіг вагітності, а також викликати рак.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]