Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек 7.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
150.02 Кб
Скачать

3. Вплив наркотиків на репродуктивну систему чоловіка та жінки й на розвиток їхнього плоду

Наркотики вкрай негативно впливають на стан репродуктивної системи чоловіка й жінки, позначаються на їхньому статевому житті, а згодом і на їхніх дітях.

Різні наркотичні речовини по-різному справляють свій негативний вплив на статеві залози й статеву діяльність людини. У результаті приймання наркотиків відбуваються нервові й гормональні порушення, а також порушення найскладнішої координації між гіпоталамусом і гіпофізом, що призводить до зниження статевого потягу, оскільки саме ці відділи мозку відповідальні за статеву функцію організму. Так, в опіатних наркоманів-чоловіків прогресивно знижується статевий потяг і порушується статевий акт. Зниження статевого потягу в героїноманів є наслідком пригнічення продукування гормонів передньої долі гіпофіза, що призводить до дефіциту вироблення яєчками тестостерону. Уповільнення процесу сім'явиверження під час статевого акту пов'язано із гальмуванням героїном функції симпатичного відділу нервової системи, який дає імпульси для сім'явиверження. Якщо ж опіатні наркомани й надалі вживатимуть наркотики, то з часом статева діяльність припиняється повністю. При зловживанні психотропними препаратами та деякими іншими речовинами, що діють на зміну психіки й нервової системи, також виникає імпотенція, яка розвивається на фоні загального виснаження організму наркомана (токсикомана).

Пряма та опосередкована дія наркотичних і токсикоманічних речовин на яєчка та яєчники приводить до утворення неповноцінних статевих клітин. Молекулярний механізм цього явища пов'язаний з розвитком хромосом і порушенням структури генів. Саме цим механізмом можна пояснити високу загибель запліднених яйцеклітин та ембріонів, а також появу потомства з очевидними й прихованими дефектами розвитку. При появі порушень у ДНК та наступній комбінації змінених генів відбувається утворення дефектних ферментних і структурних білків. Отже, шкідлива дія токсичних речовин поширюється на першооснови життя та функції організму - гени.

До важких наслідків може привести і вживання так званих легких наркотичних препаратів. Одним з таких наслідків є негативний вплив марихуани на плідність чоловіків, на сперматозоїди та їхню якість. Так, наприклад, дослідники, обстежуючи чоловіків, які нетривалий період курили марихуану, не виявили в їхній сім'яній рідині зрілих сперматозоїдів, проте нарахували велику кількість спотворених форм статевих клітин.

Марихуана належить до тих речовин, дія яких не обмежується часом їхнього прийому. Людина вже відмовилася від вживання цього наркотику, а дія його продовжується, зокрема негативно позначається на сперматогенезі. Адже сперматозоїди та клітини, з яких вони дозрівають, дуже чутливі до дії різних факторів. Коли юнак розважається «травичкою», він найменше думає про те, що згодом захоче мати дітей. Саме тут і доведеться згадати «гріхи молодості». Як установили американські вчені, сперма чоловіків, які регулярно курять марихуану, може втратити здатність до запліднення яйцеклітини через передчасне «згоряння». Результати досліджень, проведених у Медичній школі університету Буффало, показали, що сперматозоїди чоловіків, які курять марихуану, рухаються занадто швидко й досягають яйцеклітини передчасно. Ці сперматозоїди «згорають» перш, ніж встигають досягти яйцеклітини, і втрачають здатність до запліднення. Крім того, обсяг насіння і кількість сперматозоїдів у чоловіків, які курять марихуану, значно менший, ніж у тих, хто її не вживає.

При хронічному вживанні наркотичних речовин у людини знижується рівень статевих гормонів у плазмі крові, і головним чином у чоловіків відбувається гальмування продукції тестостерону - біологічної хімічної речовини, що підвищує сексуальну чутливість нервових закінчень шкірних і слизових покривів, а в жінок порушується функція яєчників.

Жінка й наркотики. Нині жінки становлять 20-25% усіх хворих на наркоманію у світі. Значна частка тих, хто зловживає наркотиками, припадає саме на жінок дітородного віку та вагітних. На відміну від чоловіків, звикання до наркотиків у жінок відбувається дуже швидко, що й призводить до їхньої деградації. Жінка стає агресивною, байдужою до дітей, скоює злочини.

Залученню дівчат до наркотиків сприяє фізична й психічна незрілість (інфантилізм) та різні психопатичні риси характеру. Майбутні наркоманки не мають власної думки, їхні інтереси й нахили непостійні. Вони сугестивні й легко піддаються негативному впливу. їхні примітивні інтереси переважають над духовними.

Наслідками вживання жінками наркотичних речовин є виснаження їхньої нервової системи, інтелектуальна убогість, недоумство, психози, судорожні припадки, етична й соціальна деградація. Часте вживання наркотиків може викликати в жінки менструальний цикл без овуляції, коли менструації не передує виділення яйцеклітини. Жінки-наркоманки на вигляд старші за свої роки. Шкіра в них стає в'ялою, набряклою. Виникають хвороби печінки, серця, шлунково-кишкового тракту. А помирають вони здебільшого через 7-12 років після початку вживання наркотиків. Іноді смерть настає від випадкового передозування наркотичної речовини, від нещасного випадку, від сп'яніння, від самогубств, від хвороб, з якими ослаблений організм не в змозі справитися, або від загального виснаження.

Впливає наркоманія негативно й на потомство. Навіть нетривале вживання наркотичних речовин юнаком або дівчиною в 100% випадків негативно відбивається на здоров'ї їхніх майбутніх дітей.

Наркотичні речовини здійснюють негативний вплив на внутріутробний розвиток організму у зв'язку з пошкодженням внутріклітинних структур заплідненої яйцеклітини, ембріона й плоду. Крім того, вони опосередковано змінюють властивості слизової оболонки матки, порушують гормональний фон вагітної жінки. Найбільшою мірою це відбувається в критичні періоди розвитку вагітності - доімплантаційний, імплантаційний та період плацентації (органогенеза). Порушується процес імплантації, утворення плаценти (дитячого місця) і розвиток ембріона. У зв'язку з цим багато ембріонів гинуть, вагітність припиняється. Загибель ембріонів в утробі матері - рятівна міра природи від її спотворення і страждань майбутніх поколінь! Якщо ж вагітність продовжується і жінка приймає наркотики, то у зв'язку з проникненням їх через плаценту вони виявляють пряму дію на плід. Як правило, 30 - 50% дітей, народжених жінками-наркоманками, мають вагу меншу 2,5 кг і меншу довжину тіла. Відставання в зрості плоду пов'язано з низьким рівнем гормону росту в крові у вагітної жінки-наркоманки.

Загрозу здоров'ю потомства наркоманок, крім головного агента - дії наркотику на плід, становлять інші фактори. Серед них значне місце посідають ускладнення перебігу вагітності та пологів. Якщо вагітна не припиняє вживання наркотиків, то пологи часто настають передчасно, підвищується частота викиднів, відбувається відшарування плаценти, також можуть виникнути хоріоамніоніт, плацентарна недостатність, еклампсія, передчасний розрив плідного міхура.

Уживання батьками наркотиків згубно позначається на здоров'ї їхніх дітей не лише тоді, коли вони перебувають в утробі матері, але й після пологів. У дитини, народженої від матері-наркоманки, вже з перших годин життя виявляються ознаки наркоманії. Її організм вимагає тих наркотиків, які він отримував з кров'ю від матері. Внутріутробна пристрасть плоду до наркотичної речовини може привести до розвитку абстинентного синдрому, який у новонароджених дітей виявляється збудженням, загальним неспокоєм, пронизливим криком, судомами, порушенням сну, позіханням, утрудненням дихання, зниженням артеріального тиску.

Також характерні пітливість, чхання, блювання, пронос, підвищення температури тіла, жадібність при смоктанні грудей. Матерям, котрі вживають наркотики, категорично неприпустимо годувати дитину груддю, оскільки разом з молоком виділяються й наркотичні речовини. Смертність новонароджених, матері котрих вживали наркотики під час вагітності, дуже висока.

Безвинно покарані з'являються на світ діти з різними фізичними відхиленнями або фізичною потворністю - клишоногість, відсутність кінцівок, розщеплене піднебіння, недорозвиненість внутрішніх органів та ін. Часто діти, народжені батьками наркоманами, погано розвиваються. У них спостерігається затримка психічного розвитку, аж до вираженого недоумства. Вони страждають шизофренією, епілепсією та іншими тяжкими недугами. Відстають такі діти і в розумових здібностях, у подальшому погано вчаться. Отже, підступність наркотиків у тому, що розплата неминуча.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]