Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ТЕА+.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
637.85 Кб
Скачать

3. Технологічна карта виробничого процесу

Технологічна карта складається за формою, зразок якої наведено у додатку 11. Її назва повинна відповідати назві конструкторської розробки, яка виконується у курсовому проекті. Наприклад, якщо проектом передбачено розробити стенд для випресування шворня переднього моста, то технологічна карта повинна мати назву "Технологічна карта для випресування шворнів переднього моста автомобілів". Знання з питань, пов'язаних з темою, спрощує формування змісту технологічних карт. При її складанні доводиться вирішувати питання щодо об'єму інформації, розміщенні цієї інформації на папері. Максимальні розміри паперу повинні відповідати формату А1, тобто 594 х 841. За погодженням з керівником курсового проекту можуть бути використані й інші, менші за розміром від формату А1, формати паперу. Якщо обсяг інформації великий для формату паперу А1, то технологічну карту складають тільки за операціями. У цьому разі технологічні процеси поділяють на маршрутні, опарційні і маршрутно-операційні.

Маршрутний виконують за документацією, де зміст операції вказуються без визначення переходів; операційний - за документацією, у котрій зміст операцій викладається з зазначенням переходів і режимів обробки, маршрутно- операційний - за документацією у котрій зміст частини операцій викладається без визначення переходів і режимів обробки, а для найвідповідальніших операцій - з визначенням переходів і режимів.

Технологічні процеси поділяються на перспективні і робочі.

Перспективний технологічний процес розробляють на перспективу, як інформаційну основу для розробки робочих технологічних процесів при технічному та організаційному переозброєнні виробництва. Він розрахований на продуктивні та економічні засоби технологічного оснащення і нові принципи організації виробництва. Робочий процес використовують для виготовлення конкретного виробу згідно з вимогами робочої технологічної документації. Робочі технологічні процеси можуть бути проектними, тимчасовими і стандартними.

Проектний виконують за попереднім проектом технологічної документації; тимчасовий використовують протягом обмеженого часу за відсутності необхідного обладнання або з приводу аварії до заміни сучасним; стандартний встановлює стандарт; комплексний - це проектний або робочий технологічний процес, який складається з типових технологічних рішень (операцій).

Що стосується курсового проекту, то в ньому переважатимуть комплексні технологічні процеси.

При оформленні технологічної карти за формою додаток 11 слід користуватися положеннями, які наводяться нижче.

У колонці "Номер операції і переходу" номери операцій необхідно записувати римськими цифрами, а номери переходів - арабськими.

У колонці "Зміст операцій та переходу" операції і переходи записують у наказовій формі. Переходи - первинні, елементарні складові частини технологічного процесу. Операції об'єднують кілька переходів і їх назву та зміст визначають або за ознаками складових частин автомобіля, агрегату чи механізму, або за виконаною роботою над ними. Приклад переходу: розшплінтувати гайку ведучого валу редуктора головної передачі; приклад операцій: зняти з ведучого моста автомобіля редуктор головної передачі.

У колонці "Ескізи" розміщують ескізи агрегатів, стендів, механізмів, приладів тощо, які повинні доповнювати зміст операцій і переходів. У змісті операцій і переходів роблять посилання на деталі та інші складові частини ескізів. Для цього на ескізах вказують номери тих деталей які називаються у змісті операцій та переходу.

У колонці "Обладнання, пристрої, інструмент" наводять назву обладнання, пристроїв та інструменту, якими користуються при виконанні операцій та переходів. Наприклад, стенд діагностування тягових якостей автомобілів КИ 8930, ключ рожковий 17x19, вивертка А-5 та ін.

У колонці "Технічні умови" вказують вимоги, яким повинна відповідати виконувана робота. Наприклад, якщо в технологічному процесі записано: перевірити тиск в передніх колесах автомобіля ЗИЛ-431410, то в п'ятій колонці пишуть: Тиск в передніх колесах повинен бути 0,45 МПа.

У шостій колонці проставляють розряд робітника по кожному переходу та операції. Для встановлення розряду користуються тарифами та класифікаційними довідниками, типовими нормами та інш.

У сьомій колонці записують тривалість виконання кожного переходу чи операцій у хвилинах. Допускається записи роботи у годинах. Час встановлюють за типовими нормативами часу на технічне обслуговування чи ремонт автомобілів.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Афанасьев Л.Л., Колясинский Б.С., Маслов A.A. Гаражи и станции технического обслуживания автомобилей. -М.: Транспорт, 1980. -216с.

  2. Бортницкий П.И. Охрана труда на автомобильном транспорте. - К.:Выща шк., 1988.-263с.

  3. Напольський Г.М. Технологическое проектирование автотранспортных предприятий и станций технического обслуживания. - М.: Транспорт, 1993. - 271 с.

  4. ОНТП-01-91. Общесоюзные нормы технологического проектирования предприятий автомобильного транспорта. -М.: Гипроавтотранс, 1991. - 184 с.

  5. Основи технічного обслуговування і ремонту автомобілів: Підручник у 3-х книгах. Кн.1 Теоретичні основи. Технологія / B.C. Канарчук, O.A. Лудченко, А.Д. Чигринець. - К.: Вища шк., 1994. - 342 с.; Кн.2 Організація, планування і управління / B.C. Канарчук, O.A. Лудченко, А.Д. Чигринець. - К.: Вища шк., 1994. - 383 с.; Кн.З Ремонт автотранспорних засобів / B.C. Канарчук, O.A. Лудченко, А.Д. Чигринець. - К.: Вища шк., 1994. - 599 с.

  6. Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту. / Мінтранс України; Держ.депрартамент автом.тр-у. - К., 1998 р. - 16 с.

  7. Положение о техническом обслуживании и ремонте подвижного состава автомобильного транспорта. -М.: Транспорт, 1988. - 78 с.

  8. Табель технологического оборудования автотранспортных предприятий. -К.: Минавтотранс УССР, 1984. - 179 с.

  9. Техническая эксплуатация автомобилей /Под ред. Е.С.Кузнецова. - М: Транспорт, 1991.-413 с.

Додаток 2