Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Атомн. с-пія.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
419.84 Кб
Скачать

3.3. Атомно-абсорбційна спектроскопія

Атомно-абсорбційна спектроскопія (ААС) заснована на поглинанні випромінювання оптичного діапазону незбудженими вільними атомами В ААС, як і в АЕС, необхідна попередня атомізація проби. Однак в АЕС аналітичний сигнал формують збуджені атоми, то в ААС – незбуджені. Величина оптичної густини атомної пари (А), відповідно до основного закону світлопоглинання, визначається по формулі:

А = kС

де k – коефіцієнт поглинання,  – довжина оптичного шляху, С – концентрація атомів в дослідженому зразку. Коефіцієнт пропорційності k – емпірична величина, що залежить від умов аналізу й визначається дослідним шляхом при побудові градуйованого графіка.

Атомно-абсорбційні спектрометри складаються з атомізатора, джерела випромінювання, монохроматора, приймача випромінювання й детектора.

Роль атомізатора в ААС заключається тільки в переводі проби в атомарний стан, але не в збудженні атомів, тому робочий діапазон температур в ААС нижче, ніж в АЕС (близько 800–3000 °С). Для атомізаторів підходять полум'яні та електротермичні атомізатори, енергії яких вистачає тільки для розкладу речовини на атоми. Кількість збуджених атомів не повинна перевищувати 0,02 − 0,1 % від загального числа атомів.

Полум'яний атомизатор для ААС, як і для АЕС, є пальником. В ААС найпоширені наступні горючі суміші: СО – повітря (1500–1800°С); С2Н2 – повітря (2200–2300 °С); С2Н2 – N2O (2700–2950 °С). Обۥєм проби складає декілька мл.

Перевагою полум'яних атомізаторів є висока стабільність режиму роботи, а основний недолік − низька ефективність атомізації, пов'язана з тим, що проба подається в атомізатор у вигляді розчину з великою швидкістю і перебуває в умовах високої температури малий час. В цьому методі неможливо проводити віміри в УФ частині спектру через інтенсивне світлопоглинання атмосферного кисню в цій області.

Спосіб електротермичної атомізації (ЕТА) в ААС запронований Львовим (1950−1960 р.). Основною конструкцією електротермичних атомізаторів є невелика трубка (довжина кілька сантиметрів, внутрішній діаметр до 1 см), звичайно графітова, що нагрівається електричним струмом великої сили (мал. 4). У верхній частині трубки є невеликий отвір для введення проби (твердої або рідкої). Для запобігання швидкого вигоряння графіту атомізатор поміщають в атмосферу аргону високої чистоти.

Рис. 6. Схема електротермичного атомізатора для атомно-абсорбційної спектроскопії: 1 – джерело випромінювання; 2 – отвір для введення проб; 3 – електричні контакти

Електротермична атомізація має багато переваг перед полум'яною. Головна з них – значне підвищення чутливості визначення внаслідок збільшення ефективності атомізації за рахунок збільшення часу перебування проби в атомізаторі та зменшенні її об'єму до однієї краплі розчину (5–50 мкл). Речовина атомізатора (графіт) полегшує дисоціацію стійких оксидів багатьох елементів. Крім цього, стає можливим проводити виміри у вакуумній УФ-області (нижче 186 нм), в якій перебувають інтенсивні лінії поглинання ряду неметалів (Фосфор, Арсенікум). Нарешті, у випадку ЕТА можна безперервно змінювати температуру атомізатора в межах 20–2700 °С, змінюючи силу струму при нагріванні.

Джерела випромінювання. Зараз в ААС як джерела випромінювання найбільше поширення одержали розрядні лампи — лампи з порожнім катодом і безелектродні розрядні лампи. Вони є джерелами лінійчатих спектрів.

Лампа з порожнім катодом (мал. 7) − це скляний або кварцовий балон, заповнений інертним газом під низьким тиском, в якому знаходяться катод і анод. Катод має форму чаші й виготовляється із чистого металу. При подачі напруги на електроди виникає тліючий розряд з утворенням позитивних іонів газу-наповнювача. Вони бомбардують катод, вибиваючи атоми металу в газову фазу. Там ці атоми збуджуються й випускають випромінювання, характерне для вільних атомів елемента катода. Спектр випромінювання відповідає атомному спектру матеріалу катода (плюс лінії, що випускаються збудженими іонами газу-наповнювача). З нього за допомогою дифракційного монохроматора виділяють одну, найбільш інтенсивну лінію й використовують її для визначення відповідного елемента.

Рис. 7. Лампа з порожнім катодом

У безелектродній лампі знаходиться невелика кількість чистої речовини, що переводиться в атомну пару й збуджується під дією мікрохвильового поля. Безелектродні розрядні лампи виготовляють головним чином для визначення неметалів (As, Se, Ті, Р) і летких металів (Hg, Rb, Cs).

Недолік розрядних ламп − їх «вузька спеціалізація»: кожна лампа придатна для визначення тільки одного елемента.

Зараз створюються джерела випромінювання для ААС із перемінною частотою, наприклад, потужні ксенонові лампи з безперервним спектром у сполученні з монохроматорами з високою роздільною здатністю. Використовуються також лазери з перемінною частотою на барвниках або на напівпровідникових діодах. Випромінювання іх відрізняється настільки високою монохроматичністю, що дозволяє визначати навіть ізотопи елементів, які мають дуже малі розходження в положенні спектральних ліній.

Інші вузли ААС-спектрометрів такі ж самі, що й для АЕС.

Метод ААС застосовується для визначення більшості металів у різних об'єктах − сплавах, ґрунтах, соках рослин, водах, біоматеріалах.

Достоїнством методу є висока чутливість (що пов'язане з участю в поглинанні незбуджених атомів), висока селективність, експресність, відтворюваність (величини Sr становлять 0,005–0,05 для полум'яного й 0,02–0,10 для електротермичного способів атомізації). Він є одним з найбільш чутливих і зручних методів масових одноелементних визначень більшості металів − межі виявлення для більшості елементів становлять 10–6÷10–4 % у полум'яному варіанті та 10–9÷10–7 % − в електротермічному.

Суттевим недоліком метода є обов'язкова наявність набору ламп для кожного елемента, одноелементність аналізу (із цієї причини метод ААС непридатний для якісного аналізу), обмежений діапазон визначуваних концентрацій (1–2 порядки величин) через самопоглинання та іонізацію атомів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]