Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Специфіка німецької класичної філософії та її в....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
277.5 Кб
Скачать

4.Виводи.

Вивчення історико-філософських творів Фейєрбаха показує, що його шлях до матеріалізму й атеїзму не був, як він висловлювався, «випадковим» і «безпідставного», але «органічним» і «необхідним» і пролягав через його твори 30-х років. Кожне з цих творів було сходинкою у його духовної еволюції, а від останнього з них, монографії «П'єр Бейль», перехід до «Сутності християнства», за словами самого Фейєрбаха, вже був нетруден.

Тематичний словник.

1.Антропологізм-погляд на людину як на вищу і найдосконаліше витвір природи пізнання якого дає ключ до її таємниць, тому що в органічній єдності тілесних відправлень людини беруть участь всі її продуктивні сіли.Подчерківаніе єдності людини і природи було направлено проти ідеалізму і проти дуалістичного розриву душі і тела.Антропологізм в матеріалізм 17-18 в.в.бил частиною ідейного обгрунтування буржуазної революції проголосив несумісність феодального ладу і релігії з справжньою природою людини.

2.Атеізм-система поглядів заперечують віру в надприродне (духів, богів, загробне життя і т.д.) заперечення всякої релігіі.Атеізм нерозривно пов'язаний з матеріалістичними поглядами на пріроду.Атеізм виник в рабовласницькому обществе.Большое значення в підриві панування релігії мав буржуазний атеїзм представниками якого є Спіноза, Файербахі ін

3.Матеріалізм-початкове філософський напрямок протилежність ідеалізму Розрізняють матеріалізм як стихійну упевненість всіх людей в об'єктивному існування зовнішнього світу і як філософське світогляд, є науковим поглиблення і розвиток точки зору стихійного матеріалізм.Філософскій Матеріалізм стверджує первинність матеріального і вторинність духовного, ідеального, що означає споконвічне, нествореним світу, нескінченність його в часі і пространстве.Счітая свідомість продуктом матерії, матеріалізм розглядає його як відображення зовнішнього світу стверджуючи таким чином позноваемость природи.

http://refs.co.ua/77510-Antropologicheskiiy_materializm_L_Feiyerbaha.html

3. Абсолютний ідеалізм і діалектичний метод Гегеля.

http://daviscountydaycare.com/zagalna-flosofya/295-flosofska-sistema-gegelya-.html

Специфіка німецької класичної філософії та її вплив на розвиток світової філософсько думки

V. Класична німецька філософія V. Класична німецька філософія 1. Місце і роль німецької класичної філософії в розвитку світової філософської думки

Класична німецька філософія — це філософські системи І.Канта, І.Г.Фіхте, Ф.В.И.Шеллінга, Г.В.Ф.Гегеля та Л.А.Фейербаха, які були створені у другій половині XVIII — середині XIX століть. Вона була вищим досягненням філософської думки у світовому масштабі. Неминуще значення мали її гуманістичні ідеї соціального прогресу і свободи. Марксизм високо цінував класичну німецьку філософію передусім за розробку проблем діалектики (Кант, Гегель) і матеріалізму (Фейербах).

Теоретичним джерелом класичної німецької філософії була як вітчизняна філософія, так і досягнення світової філософської думки (раціоналізм Р. Декарта і Б.Спінози, філософія епохи Просвітництва). Зрозуміло, що відповідний вплив на неїспра-вили й тогочасні досягнення природничих наук.

Класична німецька філософія не становила собою єдиного напряму. Наприклад, Кантбувдуалістом,Фіхте — суб'єктивним, Шеллінг і Гегель — об'єктивними ідеалістами, Фейербах — матеріалістом. Та разом з тим у філософських системах цих мислителів спостерігається зв'язок, навіть наступність. Особливе місце посідало дослідження форм всезагальності, які в Канта і Фіхте розглядалися як форми, притаманні лише людському мисленню, а в Шелінга і Гегеля — і як форми самої діяльності (духовної, на їх думку, за своєю природою). Особливого значення надавалося дослідженню проблеми тотожності мислення і буття, відношення суб'єкта і об'єкта, теоретичних форм пізнання, філософських категорій тощо.

Характеризуючи класичну німецьку філософію, як правило, вказують на такі її риси: наступність; діалектичність; критичне ставлення до ''розсудкової'' метафізики і прагнення подати філософію як систему наукового знання (''Науковчення'' Фіхте і ''Енциклопедія філософських наук'' Гегеля); звернен-нядо історіїяк філософської проблеми. У світлі сучасноїфіло-софської думки впадає у вічі абсолютизація раціоналістичного підходу і недооцінка емоціонально-чуттєвого начала, зокрема естетичного відношення людини до світу, мистецтва, за допомогою якого людина осягає буття і переживає його сенс.

http://ukrkniga.org.ua/ukrkniga-text/774/15/

Вступ.

1. Місце і роль німецької класичної філософії в розвитку світової філософської думки.

2. Природничо-наукова картина світу і філософська система І.Канта.

3. Філософська система і метод Гегеля.

Висновки.

Список використаної літератури.

Вступ

Німецька класична філософія охоплює порівняно короткий період, що обмежений 80-ми роками XVIII -XVIII сторіччя , з одного боку, і 1831 роком - роком смерті Гегеля - з іншої. церковної гегемонії, як засіб для реалізації своїх політичних і економічних інтересів.

Проте, по цілому ряді моментів вона являє собою вершину філософського розвитку, що у той час могла бути досягнута, а тим самим і вершину домарксистської філософії взагалі.

Перелічимо принаймні деякі з її позитивних моментів.

Філософія Канта Філософія Канта довершує ноетичну (поема, ноезіс - Пер.) філософію.

У філософії Канта філософії Канта знайшло своє вираження теоретичне відображення рефлексії людської волі і рівності в період до французької революції французької революції.

У німецькій класичній філософії німецької класичної філософії ми знаходимо зачатки "філософії активної сторони" у Фіхте , основи природної спекуляції в Шеллінга , його ж концепцію "динамічного процесу" у природі, близьку до матеріалістичної діалектики , діалектичну концепцію діалектичну концепцію Гегеля концепцію Гегеля, близьку до реальності й у той же час завдяки своєму ідеалізму далеку від її.

Починаючи з Гердера , німецька філософія німецька філософія вводить історизм у дослідження суспільства і тим самим відкидає неісторичні і механістичні концепції попередньої епохи .

Післякантівська філософія Післякантівська філософія вносить серйозну критику агностицизму і всієї попередньої ноетичної позиції.

У філософії Гегеля філософії Гегеля розробляються закони не тільки об'єктивної, але і суб'єктивної діалектики .

Зворотним боком цих позитивних результатів є світоглядне твердження більшості філософів в ідеалізмі.

Ця тенденція зв'язана з поруч обставин, що лежать у концепції ідеалізму, де не потрібно строго наукового пояснення при формулюванні нових відкриттів, ідей, теорій.

Матеріалістична позиція висуває великі вимоги до точності викладу, до строгості формулювань, що припускає визначений часовий період.

Ідеалізм німецької класичної філософії німецької класичної філософії зв'язаний з доведенням концепції до абсурдних результатів усупереч чи досвіду емпіричним доказам.

Свою роль у цьому зіграла економічна і політична слабість німецької буржуазії політична слабість німецької буржуазії, що привело до того, що Німеччина переживала своє існування скоріше в теорії, чим на практиці.