Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стасик. Контрольна ІІ курс.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
264.19 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

М.В.СТАСИК

Контрольна робота з курсу

УКРАЇНСЬКА МОВА ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ

для студентів факультету соціальної педагогіки та психології

Затверджено

на засіданні кафедри

українознавства ЗНУ

протокол №1 від 29 серпня 2006 р.

ЗАПОРІЖЖЯ 2006

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ СТУДЕНТАМ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Методичні рекомендації розроблені з метою полегшення роботи студентів у міжсесійний період і включають в себе такі розділи: зміст контрольної роботи, порядок виконання контрольної роботи, вимоги до оформлення контрольної роботи, критерії оцінювання, вибір варіанту.

Зміст контрольної роботи

У контрольній роботі студент має самостійно розробити свій варіант, в якому подано п’ять типів завдань.

1 тип. Студент має дати чітку та вичерпну відповідь на теоретичне питання, висвітлити всі його аспекти, добираючи необхідні матеріали.

2 тип. Оформлення ділових паперів. Студент має подати визначення документа, вказати реквізити та види (якщо є) зазначеного в його варіанті документа. Пояснити, в яких випадках вживається той чи інший вид. Користуючись зразком, студент-заочник має написати власний відповідник даного ділового паперу, правильно його оформити.

3 тип. У цьому типі завдання треба подати ксерокопію фахового тексту російською мовою, задокументувати її, зробити переклад українською, дотримуючись усіх норм сучасної української мови.

4 тип. Виконуючи вправи цього типу завдання, студент має можливість поглибити знання та вдосконалити навички щодо вживання лексичних і граматичних норм сучасної української мови.

5 тип. Виконуючи вправи, студент має повторити норми сучасної української літературної мови. У кожному варіанті подано вправи на певне правило.

6.тип. Підібрати десять зразків рекламної продукції де, на вашу думку, допущені помилки. Текст записати і підкреслити помилки.

Порядок виконання контрольної роботи

Студент має виконувати роботу послідовно, опрацьовуючи всі типи завдань ( тобто спочатку 1, потім 2, 3, 4, 5, 6).

1. Опрацьовуючи 1 тип завдання, студент має ознайомитися з декількома джерелами, зробити певні виписки з кожного, а далі вже систематизувати їх, даючи відповідь на поставлене питання.

2. При виконанні 2 типу завдань треба ознайомитись зі зразком документа, визначити його реквізити та правила оформлення. Скласти зразок.

3. При виконанні 3-го завдання треба зробити ксерокопію фахового тексту російською мовою, вкласти її в контрольну роботу та поряд подати переклад українською мовою.

4. При виконанні завдання 4 і 5 типу треба уважно прочитати завдання до поданих вправ і виконати їх відповідно до умови. Завдання і текст самої вправи необхідно переписати.

Вимоги до змісту та оформлення контрольної роботи

Контрольна робота виконується на аркушах формату А-4. Вона може бути набраною на комп’ютері, так і написаною від руки. Обсяг контрольної роботи кількістю сторінок не обмежується (основним є виконання всіх шести типів завдань). Контрольна робота повинна мати такі основні частини: титульна сторінка; 1, 2, 3, 4, 5, 6 тип завдання; список використаної літератури та словників. Література подана в алфавітному порядку і задокументована за всіма правилами (наприклад, Чабаненко В.А. Українська мова. К.: Відродження, 1999. – 320 с.).

Завдання та вправи до кожного типу вашого варіанту треба обов’язково переписувати.

Оцінювання контрольної роботи здійснюється за наступними критеріями:

Контрольна робота вважається зарахованою, якщо відповідь на кожен тип завдання є повною за формою та обсягом, логічною, правильною, самостійно виконаною. Допускається недостатня чіткість у визначенні понять і незначні помилки у мові та стилі викладу.

Контрольна робота вважається не зарахованою, коли студент неправильно відповідає по суті питання, допускає суттєві помилки при висвітленні понять, оформленні ділової документації, робить значні помилки при перекладі тексту. Не може правильно виконати подані вправи або виконує їх лише частково, робить велику кількість орфографічних, синтаксичних та стилістичних помилок.

Вибір варіанту

Варіант студенти обирають згідно зі своїм номером у журналі.

Варіант №1

1. Дайте відповідь на теоретичне питання.

Поняття про документ. Критерії класифікації документів.

2. Оформлення ділових паперів.

Автобіографія. Резюме.

  1. Зробіть переклад фахового тексту з російської мови на українську (обсяг - 1 сторінка друкованого тексту).

  1. З якого стилю взято цей уривок:

а)У хаті холодок й тихо; стіни білі й німі; я сама з своєю душею. Вітрець шелесне та прихилить мені у віконце пахучий бузок... Душно мені, дрімота, а сну немає, і так усе сама-самісінька із своїми думками, як у світі жити (М. Вовчок, "Інститутка").

б) Гранат (Panica granatum) - рослина з родини гранатових - невисоке віч­нозелене дерево, що сягає близько 3 м. за­ввишки (відомі й карликові різновиди, що не перевищують 25 см.). Пагони в граната завершуються колючками. Батьківщиною граната є Середземномор'я, Кавказ, Іран, Індія, Близький Схід. Відносно недавно культуру граната запроваджено в Америці (СМ. Приходько).

в)- Діду, чому дятел шишки їсть, а щука пліточок?

  • А то вже хто якого поріддя.

  • А я не забрав у дятла шишки [...].

-І вірно. Навіщо вона здалась. Це як путнє щось побачиш - дощечку, ска­жімо, або гвіздок - тоді бері.

- Навіщо?

- Пригодиться (Гр. Тютюнник, "Дивак").

г) Підтверджуємо отримання Ваших пропозицій, викладених у листі № 524/141 від 24. 05. 98. Рішення ради з цих питань буде прийняте 25.06. 98 р. та повідомлене Вам.

ґ) По-справжньому заздрили не силі, не славі, не успіху. І не тому, що це все - прах, тлін, марнота марнот - якраз ні. Заздриш - "ре-а-лі-зо-ва-нос-ті", тій чарівний палиці, завдяки якій можливими є і сила, і слава, і успіх, і багато - ба­гато іншого.

У XX ст. "реалізованих митців" було -на двох руках пальців полічити! Звісно, Пікассо, Матісс, можливо, Міро, мабуть Клеє...

Назвіть підвиди вказаних вами стилів. Наведіть приклади.

5. а) Запишіть речення, вставляючи де треба м'який знак. Кружал ... цем ядровитої цитрини з блакиті сонце скочується вниз (Д. Павличко). Вклонімось жін...ці, її материнс...кій величності, її беззахисності і си­лі, яку не здолати (Л. Забашта). Учора в лузі пасся білий кінь - проміж про­міння, ластівок і квітів (Є.Гуцало). Зліва, при мокрій долин...ці, кін...чалис... жита і починалис... лука (М.Коцюбинський). Нема ц...віту на сім світу, лиш на ягідон...ці, нема мені ніде ліпше, як при матін ...ці (Нар. творчість).

б) Запишіть слова у дві колонки:

1) у які вставили м'який знак; 2) у які не треба вставляти м'якого знака.

Віс..., їд...те, мен...ший, тон..ший, мит..., товарис..кий, с...ніг, секретар..., молод..., борот...ба, д...огот...., близ...кий, люд...с...кий, війс...ко, по-українс...ко­му, кіл...це, т...охкати, різ...кий, дон...чин, батен...ко, вос...мий, по­вір...те, св...ятого, багац...ко, здаєт...ся, ковал...с..кий, селян...с...кий, тонюсін...кий, селян...ство.

6.Підібрати десять зразків рекламної продукції де, на вашу думку, допущені помилки. Текст записати і підкреслити помилки.

Варіант № 2

1. Дайте відповідь на теоретичне питання.

Стилі сучасної української літературної мови. Офіційно-діловий стиль.

2. Оформлення ділових паперів. Заява. Види заяв.

  1. Зробіть переклад фахового тексту з російської мови на українську (обсяг - 1 сторінка друкованого тексту).

  1. Визначте стиль тексту. Сформулюйте і запишіть 5 питань до тексту.

Конкуренція - це боротьба між товаровиробниками за вигідніші умови ви­робництва і збуту товарів. За умов ринкової економіки конкуренція виступає автоматичним регулятором розподілу трудових ресурсів між сферами і галузя­ми суспільного виробництва, чинником економічного примусу виробників до підвищення ефективності виробництва, найповнішого задоволення потреб сус­пільства. Розрізняють галузеву і міжгалузеву конкуренцію. Методи ведення конкурентної боротьби можна об'єднати у три групи: 1) цінова конкуренція, що здійснюється завдяки встановленню нижчих цін на товари (послуги); 2) нецінова конкуренція, яка ґрунтується на відмінностях вироблюваної продукції в умовах її придбання, а також на відмінностях сфери послуг; 3) неринкова кон­куренція, існування якої пов'язане з використанням неринкових чинників.

Поясніть, що таке „текст". Сформулюйте тему наведеного тексту.

Подумайте, який тип мовлення представляє текст: опис, розповідь чи роздум? Аргументуйте. Складіть план тексту.