Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ книжка.docx
Скачиваний:
123
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.56 Mб
Скачать

Задачі для самостійного розвязування

Варіант 1

Варіант2

1

У рослини ротики з широкими листками при схрещуванні між собою завжди дають потомство з широкими листками, а рослини з вузькими листками потомство з вузькими. При схрещуванні вузьколисткової особини з широколистковою виникають рослини з листками проміжної ширини:

1) яким буде потомство від схрещування двох особин з листками проміжної ширини?

2) що одержимо, якщо схрестити вузьколисткову рослину з рослиною, яка має листки проміжної ширини?

У спорідненому шлюбі між двома носіями брахідактилії середньої ступеня тяжкості народилася дитина, у якої не вистачало пальців на руках і ногах, а також було багато інших порушень в будові скелета і дитина померла в однорічному віці. Проте в наступноїдитини (як і батьків) спостерігалась аномалія пальців тільки середнього ступеня важкості. Чи можливе народження в цій сім'ї здорової дитини?

2

У людини є рецесивний ген, який у гомозиготному стані обумовлює аненцефалію або внутрішньоутробну загибель, а в гетерозиготному виявляється у вигляді розщелина хребта частіше в поперековій і крижовій областях з різним ступенем важкості розвитку захворювання (від легкого до надто важкого, що закінчується смертю).

У колгоспному стаді від схрещування сіро-голубих шортгорнів одержано 270 телят. З них 136 голів мали забарвлення батьків. Визначити генотип і фенотип решти потомства, якщо відомо, що сіро-голубі шортторни одержуються при схрещуванні білих і чорних тварин.

3

У редьки коренеплід може бути довгастим, круглим або овальним. Піс­ля схрещування між собою форм з овальними коренеплодами одержали розщеплення: 121 рослина з довгастими коренеплодами, 119—3 круг­лими, 243 — з овальними. Якими можуть бути потомки від самозапи­лення рослин, що мають:а)довгастий коренеплід;б)круглий коренеплід?

Від схрещування червоноплідних суниць між собою одержали рослини із червоними ягодами, а від схрещування білоплідних — рослини з бі­лими ягодами. У результаті схрещування обох сортів між собою одер­жують рослини з рожевими ягодами.1.Які рослини одержать внаслідок запилення червоноплідних суниць пилком суниць із рожевими ягодами?

4

Аутосомний ген А з неповним домінуванням у гомозиготному стані спричиняє сильну деформацію кінцівок, але в гетерозигот зумовлює лише вкорочення пальців (брахідактилію). Визначте можливі феноти­пи дітей у сім'ї, якщо один з батьків здоровий, а в іншого — брахідактилія.

Домінантний ген А зумовлює розвиток у людини нормальних очних яблук, а рецесивний ген а детермінує майже повну їх відсутність (анофтальмію). Поєднання генів А і а у генотипі людини визначає розвиток очних яблук малого розміру (мікрофтальмію). Які розміри очних яблук будуть у потомків Аа якщо чоловік з анофтальмією одружився із жінкою, що має нормальні очі?

5

Кохинурових норок (світле забарвлення хутра із чорним хрестом на спині) одержують в результаті схрещування білих норок з темними Схрещування білих норок дає біле потомство, а схрещування між собою темних норок — темне.

На звірофермі від схрещування кохинурових норок отримали поомство, серед якого 152 кохинурових норки. Визначте забарвлення хутра решти потомства та його ймовірну кількість.

Від схрещування суниць із рожевими ягодами одержали рослини, серед яких 5475 кущів (близько 25%) мали червоні плоди. Яка кількість кущів матиме рожеві ягоди?

6

При схрещуванні сірих курей з білими все потомство виявилось сірим. Унаслідок другого схрещування цього сірого потомства знову з білим одержано 172 особини, з яких було 85 білих і 87 сірих. Які генотипи вихідних форм та їх потомків в обох схрещуваннях?

Для створення великого поголів'я породи шортгорнів фермер схрещував чалих бугаїв із чалими коровами. Яку частину в потомстві станови­щі: а) руді; б) чалі; в) білі тварини? (Чалий колір шерсті — проміжний, з'являється у потомстві від схрещування гомозиготних білих і рудих тварин).