Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ книжка.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.56 Mб
Скачать

Розв’язати задачі.

1.  Одна  молекула  РНК  вірусу  складається  із  158  амінокислот.  Визначити  довжину  гена,  який  несе  інформацію  про  структуру  білка;  у  скільки  раз  маса  гена  більша,  ніж  маса  білка.

2.  Який  буде  склад  другого  ланцюжка  ДНК,  якщо    перший  містить  18%  гуаніну,  30 %  аденіну,  20 %  тиміну ?

3. Дано ланцюг Т -А-Г-Ц- Т-А-А- А-Ц-Г-Г- А-Т-Ц-Т-Г. Визначити процентний вміст нуклеотидів

порядок нуклеотидів в другій спіралі ДНК та РНК.

Визначити довжину ділянки ДНК.

Визначити масу даного фрагменту ДНК .

4.У  фрагменті ДНК знайдено 1332 гуанілових нуклеотидів,що становить 29%,від загальної маси нуклеотидів.Скільки в цьому фрагменті міститься решта нуклеотидів. Визначте довжину і масу цього фрагмента.

5.Хімічний  аналіз  показав,  що  іРНК  має  13%  аденіну,  17%  гуаніну,  43%  урацилу.  Який  нуклеотидний  склад   відповідної  ділянки  дволанцюгової  

ДНК ?

Практична робота №2

Тема: Будова клітин прокаріотів і еукаріотів.

Мета: вивчити особливості будови клітин прокаріот і еукаріот, навчитися розпізнавати клітини тварин, рослин, бактерій на мікрофотографіях, схемах; порівняти будову, знайти риси подібності та відмінності між ними.

Обладнання: таблиці будови прокаріотичної і еукаріотичної клітин.

Теоретичні відомості

Клітина - елементарна жива система, основа будови і життєдіяльності всіх живих організмів. Основними властивостями цієї системи є: самовідтворення, постійний обмін речовинами та енергією з довкіллям, структурне відокремлення її від зовнішнього середовища.

Відомо, що організми бувають одноклітинними (наприклад, бактерії, най­простіші) або багатоклітинними. Власне назви говорять про те, що в основі будо­ви цих організмів лежить структурна одиниця — клітина.

Живу матерію ділять на два Царства - прокаріотів і еукаріотів. До прокаріотів належать бактерії і ціанобактерії, а всі інші організми - від одноклітинних най­простіших до багатоклітинних рослин і тварин - до еукаріотів.

Основна відмінна ознака прокаріотів - відсутність оформленого ядра. В ци­топлазмі відсутні деякі органоїди: мітохондрії, комплекс Гольджі, ендоплазма­тична сітка, пластиди, лізосоми та інші. Генетичний матеріал бактерій представ­лений хромосомою, що складається з кільцевої молекули ДНК. Клітинна стінка має в своєму складі полімерну речовину - муреїн.

Клітини еукаріотичних організмів відрізняються складністю і структурним розмаїттям. Рослинні і тваринні клітини дуже схожі між собою, але мають ряд суттєвих відмінностей.

Гриби виділяють в окреме Царство. Клітинна стінка містить полісахарид хі-тозан, близький за складом до хитину членистоногих. Протопласт клітини об­межений плазматичною мембраною. Ядро мезокаріотичного рівня організації: хромосоми знаходяться в конденсованому стані, не піддаються спіралізації та деспіралізації, ДНК кільцева. У цитоплазмі наявні мітохондрії, комплекс Голь­джі, рибосоми, ендоплазматична сітка та інші органоїди. Ядро здатне до міграції по всьому організму. У грибній клітині може бути одне, два і навіть багато ядер. У вакуолях грибних клітин запасаються поживні речовини, а також можуть від­кладатися токсичні продукти обміну речовин (саме вони є однією з причин от­руєння людей їстівними грибами).