Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ книжка.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
4.56 Mб
Скачать

Задачі для самостійного розв’язування

Варіант1

Варіант2

1

Жінка карликового зросту, яка має нормальний зір, одружилась із човіком-дальтоніком нормального зросту. Карликовий зріст передається як домінантна, не зчеплена зі статтю ознака, а дальтонізм — як рецесивна, зчеплена зі статтю. Якими будуть їхні онуки, якщо їхня дочка одружиться зі здоровим юнаком?

Батько-дальтонік хворіє на гіпертонію, а мати має нормальний тиск дочка одружилась зі здоровим чоловіком. Якими будуть їхні діти статей і онуки, якщо діти одружаться зі здоровими індивідуумами?

3

Здорова жінка, брат якої хворіє на гемофілію, вийшла заміж за здор< го чоловіка. У них народилась дитина-гемофілік. Яка ймовірність і що й друга їхня дитина буде гемофіліком?

Встановіть генотипи й фенотипи дітей, які народилися від шлюбу чоловіка-гемофіліка і жінки-дальтоніка, родичі якої не хворіли на гемофілію. Якими будуть фенотипи онуків, якщо діти візьмуть шлюб зі здоровими , індивідами?

4

У жінки є троє синів-дальтоніків з нормальним зсіданням крові і троє синів-гемофіліків, які мають нормальний зір. Встановіть генотип матері.

У медико-генетичну консультацію звернулись двоє наречених, що стур­бовані здоров'ям своїх майбутніх дітей. У сім'ї нареченої брат, мати й сестра матері страждають важкою формою рахіту, резистентного до кальциферолів (вітаміну Д), який обумовлюється домінантним геном, нокалізованим в Х-хромосомі. Яким був прогноз лікаря щодо ймовір­ності народження в майбутній сім'ї хворої дитини, якщо обоє наречених здорові?

5

Чорний темношкірий півень з листкоподібним гребенем був схрещений з рябою білошкірою куркою, яка має листкоподібний гребінь. Якими будуть курчата за фенотипом та генотипом?

Здоровий чоловік-альбінос одружився зі здоровою жінкою, батько якої хворів на гемофілію, а мати була альбіносом. Які діти можуть народитися в цьому шлюбі?

Прикдади розв’язання типових задач на успадкування груп крові людини.

Перша група крові - 0 – І0І0

Друга група крові - ІАІА, або ІАІ0

Третя група крові - ІВІВ, або ІВІ0

Четверта група крові – ІАІВ

1.У матері нульова група крові, у батька група крові В. Чи можуть діти успадкувати групу крові матері? Які генотипи матері та батька?

Відповідь: відомо, що генотип людини з групою крові 0 – І0І0, у людей з групою крові В генотип або ІВІВ, або ІВІ0 Діти можуть успадкувати групу крові матері лише в тому випадку, якщо генотип батька ІВІ0.

Задачі для самостійного розв’язування

Варіант1

Варіант2

1

У матері група крові 0, у батька АВ. Чи можуть діти успадкувати групу крові одного зі своїх батьків? Які групи крові можуть бути в дітей цих батьків?

Жінка з III групою крові має дитину з І групою крові. Якою не може бути група крові батька?

2

У карооких батьків двоє блакитнооких дітей мають І і IV групи крові двоє карооких— II і III. Карий колір очей домінує над блакитним . Яка ймовірність народження в цій сім ї блакитноокої дитини з І групою крові?

У батьків 2 і 4 група крові,народилась дитина з 1 групою крові,хвора на серпоподібну анемію(неповне домінування).Визначте ймовірність народження у цих батьків хворих дітей з 4 групою крові. Рецесивна гомозигота-спричиняє смерть дитини.

3

У батьків 2 і 3 група крові,народилась дитина з 1 групою крові,хвора на анемію(неповне домінування)).Визначте ймовірність народження у цих батьків хворих дітей з 4 групою крові.

У батька перша група крові і цукровий діабет,у матері-3 група крові(гетерозигота) і немає діабету,але один з батьків хворів на цю хворобу. Визначте можливі генотипи дітей і всіх решти осіб. Цукровий діабет-рецесивна ознака. Скільки дітей народиться з діабетом?