Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_5.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.3 Mб
Скачать

Вентильовані оправи світильників

З метою зменшення холодильної потужності СВ (СК), спричиненої тепловиділеннями від оправ світильників, застосовуються вентильовані світильники, тобто через ті світильники витікає внутрішнє повітря з верхньої зони приміщення. Завдяки цьому конвективна теплота, а також і частина променистої теплоти, переміщується з витікальним повітрям. Як видно з рис. 5.3 розрізняють три види освітлювальних оправ: з дзеркальним растром; без растра; з перфорованим призматичним корпусом; з двома способами витікання повітря (через простір підшивної стелі або горища (стриха); через ізольовані або неізольовані повітропроводи системи витікальної вентиляції).

Таблиця 5.4

Коефіцієнт теплового навантаження (навантаги) приміщення μв при вентильованих оправах світильників [9]

Кількість витікального повітря, м3/год

Кількість витікального повітря, м3/год,

на 100 Вт електричної потужності світильника

20

30

50

100

Витікання повітря з приміщення через простір підшивної стелі або горища*) (стриха)

0,80

0,70

0,55

0,45

Витікання повітря через неізольовані повітропроводи

0,45

0,40

0,35

0,30

Витікання повітря через ізольовані повітропроводи

0,40

0,35

0,30

0,25

Зауваги: *) Якщо оправи світильників не є вентильованими, то . Якщо витікання повітря відбувається в простір підшивної стелі, то величини наведені в табл., потрібно дещо збільшити.

**) Якщо на прилеглому до приміщення, яке розглядається, поверсі нема приміщення того самого функціонального призначення, то належить величини, які подані в табл., помножити на 0,9.

В таблиці 5.4. для кожного виду освітлюваних оправ вказані величини коефіцієнта (його ще називають коефіцієнтом тепловиділень в приміщення і позначають ), які належить приймати при обрахуваннях холодильної навантаги СВ. За ефективної конструкції освітлювальних оправ і правильного розв’язання перетікання повітря можна відвести з витікальним повітрям до 75 % теплової потужності світильника.

В деяких випадках це повітря можна вжити як рециркуляційне, або використати його теплоту в рекуператорах чи теплонасосних уставах (установках) (ТНУ).

Н а рис. 5.3. проаналізований вплив потоку витікального повітря на тепловий потік світильника, який попадає в приміщення. Можна зауважити, що навіть невеликий повітряний потік відводить значну частину тепловиділень світильника; при цьому одночасно зростає освітлювальна здатність світильника, яка залежить від температури.

Рис. 5.3. Надходження в приміщення теплового потоку від вентильованих освітлювальних оправ світильників потужністю 200 Вт в залежності від витрати витікального повітряного потоку

За значної освітленості приміщення завжди варто відводити теплоту від світильників (наприклад застосовуючи вентильовані оправи), з метою зменшення холодильної потужності СВ.

Існують освітлювальні оправи, які при обігріванні приміщення допроваджують власні тепловиділення до приміщення, завдяки зміні напрямку руху перетікального через них повітряного потоку. Для регулювання служать термостати, а також перепускні отвори з клапанами в оправі. Такі оправи на сьогодні ще не знайшли широкого застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]