Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота №7.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
245.78 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ №7

«Розв’язування диференціальних рівнянь»

Постановка задачі

Часто задачі зводяться до відшукання розв’язку певного диференціального рівняння (або системи таких рівнянь), який задовольняє певні початкові умови (задача Коші). Проінтегрувати таке рівняння в скінченому вигляді вдається досить рідко. На практиці здебільшого застосовують наближене інтегрування диференціальних рівнянь.

Задача Коші для диференціального рівняння 1-го порядку

(1)

полягає у відшуканні функції y=y(x), яка задовольняє цьому рівнянню і початковій умові

y(x0)=y0, (2)

де x0, y0 – задані числа.

Задача Коші для системи диференціальних рівнянь

(3)

полягає у відшуканні функції y1,y2,...,yn, які задовольняють даній системі і початковим умовам

y1(x0)=y10, y2(x0)=y20, ...., yn(x0)=yn0 (4)

Задача Коші для диференціального рівняння n-го порядку

y(n)=f(x, y¢, y¢¢,..., y(n–1)) (5)

полягає у відшуканні функції y=y(x), що задовольняє рівняння (5) і початковим умовам

y(x0)=y0, y¢(x0)=y10,...,y(n–1)(x0)=yn–10.

Наближені методи в залежності від форми, в якій вони подають розв’язок, можна поділити на дві групи: аналітичні методи, які дають наближений розв’язок диференціального рівняння у вигляді аналітичного виразу; чисельні методи, які дають наближений розв’язок у вигляді таблиці. Надалі припускається, що для розглядуваних рівнянь і систем рівнянь виконуються умови існування і єдності розв’язку.

Якщо відомий наближений розв’язок задачі (1)–(2) в точці хк, то проінтегрувавши рівняння (1) в межах від хк до хк+1 , знайдемо його розв’язок в точці хк+1 за формулою

(5)

Саме ця формула є вихідною для побудови багатьох чисельних методів розв’язування задачі (1)–(2).

Метод Ейлера. Якщо інтеграл в правій частині рівності (5) обчислити за формулою лівих прямокутників, то знайдемо

у(хк+1)=у(хк)+hf(хк,у(хк))+O(h2).

Відкинувши в цій рівності доданок порядку O(h2), дістанемо розрахункову формулу

у(хк+1)=у(хк)+hf(хк,у(хк)), (k=0,1,2,..,n–1), h=хк+1хк, (6)

яку називають формулою Ейлера.

Якщо інтеграл в правій частині рівності (5) обчислити за формулою трапецій, то знайдемо

у(хк+1)=у(хк)+h(f(хк,у(хк))+f(хк+1,у(хк+1)))+O(h3). (7)

Невідоме значення у(хк+1), що входить до правої частини цієї рівності, можна обчислити за формулою (6). Підставивши його в праву частину рівності (7), дістанемо рівність

Звідси матимемо такі розрахункові формули

, ,

які називають узагальненими формулами Ейлера-Коші.

Метод Ейлера легко переноситься на системи диференціальних рівнянь і на диференціальні рівняння вищих порядків. Розглянемо систему двох рівнянь першого порядку:

з початковими умовами y(x0)=y0, z(x0)=z0. Наближені значення y(xi)=yi i z(xi)=zi обчислюються за формулами

Для диференціального рівняння n-го порядку вводять заміну y¢=y1, y¢=y2,...,y(n–1)=yn–1 і приходять до задачі (3)–(4), де f1=y1, f2=y2,..., fn–1=yn–1, fn(x,y1,...,yn–1,yn)=f(x,y¢,...,y(n–1),y).

Метод Рунге-Кутта. У роботі задача Коші розв’язувалась методами Ейлера. Однак вони дають порівняно великі похибки. Точнішими, хоча і громісткішими є методи Рунге-Кутта. Такі методи побудовано до 10-го порядку точності включно. В обчислювальній практиці найчастіше використовують методи Рунге-Кутта четвертого порядку точності. Алгоритм полягає у наступному.

Позначимо через h крок таблиці і побудуємо систему рівновіддалених точок xi=x0+ih (i=0,1,2...). За методом Ейлера наближене значення y(xi)=yi обчислюється послідовно за формулами:

, , i=0,1,2,

За методом Рунге-Кутта обчислення наближеного значення yi+1 в наступній точці xi+1=xi+h виконується за такою ж формулою як і при методі Ейлера: . Однак обчислюється більш точно за формулою:

Іноді оцінити залишковий член квадратурної формули дуже важко або й неможливо, наприклад тоді, коли функцію задано таблично і аналітичний вираз її невідомий, або коли функцію задано складним аналітичним виразом і її похідні важко оцінити. Тоді використовують методи подвійного перерахунку, які передбачають двічі обчислювати означений інтеграл, але при різних h. Якщо результати практично рівні, то можна вважати, що обчислення проведено правильно і за остаточний результат взяти значення, обчислене при меншому кроці, а за похибку – різницю між одержаними значеннями.