Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dj Patifonics.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
627.71 Кб
Скачать

Запобігання.

Щоб запобігти масовим простудним захворюванням, овець не слід випасати рано-вранці і пізно ввечері, коли трава вкрита памороззю.

Гірші за якістю грубі корми вівці краще поїдають у сухі морозні дні. їх згодовують валухам і переяркам.

Маткам у другій половині кітності, а молодняку протягом усього стійлового періоду бажано з грубих кормів давати тільки сіно. Солому маткам треба згодовувати на початку і в середині зимівлі, в період першої половини кітності.

Ягнятам дають краще сіно (бажано з бобових трав).

Соковиті корми усім групам овець згодовують перед другою даванкою грубих кормів, до напування. На початку зимівлі дають коренеплоди, а потім силос.

Уранці і на ніч вівцям рекомендують згодовувати менш поживний грубий корм, а вдень — кращий. Коли в господарстві є кілька сортів грубого корму, то до щоденного раціону корисно включити не менш як 2—3 сорти.

До нових кормів овець привчають поступово.

Концентровані корми дають перед другою даванкою сіна, після напування.

Техніка годівлі. В зимовий період овець годують, як правило, просто неба в базу або в інших місцях, захищених од вітру. Вівці не бояться холоду і на свіжому повітрі краще й повніше поїдають грубі корми.

В негоду (дощ, сніг) тварин годують у кошарі. Добові раціони розподіляють на 2—4 даванки. На ніч вівці повинні бути добре нагодовані.

Корми розкладають у ясла, коли біля них немає овець, щоб не засмічувати вовну. Ясла, годівниці й риштаки в базу розставляють паралельними рядами, на відстані 3-3,5 м. один від одного. Ряди з ясел розміщують по ходу овець з тим, щоб не було зайвої штовханини і товчії,

Сіно, солому і силос згодовують вівцям, як правило, з ясел, концентровані корми — з риштаків. Роздавання корму просто на землі призводить до великих втрат.

Перебігаючи від купи до купи в пошуках свіжішого і смачнішого корму, вівці притоптують його і забруднюють. Добрі ясла та риштаки зберігають до однієї третини корму і цим самим здешевлюють вартість зимового утримання. Крім того, така годівля оберігає тварин від шлункових захворювань.

Іноді доводиться згодовувати вівцям малоцінні грубі корми. Як виняток, їх розкладають невеликими купками на свіжому неглибокому снігу. Від цього вони зволожуються, і тварини їх краще поїдають.

Не можна згодовувати сіно й солому в суміші, бо в цьому разі вівці вибирають сіно і дуже погано їдять солому. Силос дають у ясла із дном або в риштаках. Зерно та сіль насипають у риштаки.

Щоранку ясла треба очищати від залишків корму, особливо при згодовуванні силосу і коренеплодів.

Треба стежити, щоб кітні матки не поїдали цвілого, гнилого і промерзлого корму. Такі корми спричиняють захворювання і аборти в овець. До корму і водопою кіт¬них маток треба підпускати спокійно, обережно, уникаючи товчії.

Підсисних маток (якщо окіт зимовий) з перших днів після окоту годують так само, як і інших овець, у базу. Якщо маток утримувати без моціону в кошарі, вони втрачають апетит, погано засвоюють корми, знижують молочність, легко захворюють, а їхні ягнята погано ростуть.

Баранів-плідників треба годувати в станках і щодня випускати на прогулянку — переганяти на невелику відстань, а коли погода гарна — в спеціально відгороджене місце в базу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]