Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KR-Inform-YeP-D.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
2.08 Mб
Скачать

19. Напишіть реферат.

В.1. Інформатика, чим вона займається. Інформація. Предмет, мета, методи і завдання економічної інформатики. Роль інформації в економічній та управлінській діяльності. Галузі застосування ЕОМ. Прикладні задачі та технологія розв’язування задач на ЕОМ. Перспективи розвитку інформаційних технологій.

В.2. Економічна інформація як об’єкт автоматизованої обробки. Класифікація економічної інформації. Властивості інформації. Структурні одиниці економічної інформації.

В.3. Методи класифікації та кодування інформації. Кодування даних в інформатиці. Базова і розширена таблиці кодування ASCII.

В.4. Одиниці вимірювання інформації та її зберігання. Обчислення кількості інформації. Системи кодування (числення) інформації. Переведення цілих та дробових чисел із однієї системи в іншу і дії над ними.

В.5. Історія розвитку обчислювальної техніки та персональних комп’ютерів. Покоління ЕОМ. Класи (типи) ЕОМ. Логічна схема комп’ютера.

В.6. Конфігурація персонального комп’ютера: системний блок та його складові, монітор, клавіатура, миша, периферійні пристрої введення, виведення, збереження та обміну даних. Засоби мультимедіа, техніка безпеки при роботі з ПК.

В.7. Інформаційні технології. Програмне забезпечення та його структура. Системне програмне забезпечення. Прикладне програмне забезпечення. Інформаційні системи.

В.8. Операційні системи, їх призначення, складові частини, характеристика та класифікація. Система функціональних сервісів операційних систем. Організація даних на дисках. Основні операційні системи та їх характеристики.

В.9. Операційна система MS DOS. Склад MS DOS та завантаження. Файлова система MS DOS. Поняття файлу та каталогу, розширення файлів, шаблони, повне ім’я файлу, приклади. Недоліки MS DOS.

В.10. Команди MS DOS для роботи з файлами, каталогами, дисками, команди загальносистемного призначення.

В.11. Операційна система Windows XP, основні характерні риси. Основні елементи робочого столу: піктограми, панель задач, кнопка Пуск, головне меню та його команди. Елементи управління ОС Windows XP. Віконна система ОС Windows XP.

В.12. Операційна система Windows XP. Програма Проводник та папка Мой компьютер, їх призначення та робота з ними. Робота з файлами, папками, дисками, ярликами. Довідкова система. Панель управління.

В.13. Стиснення інформації. Відомості про архівацію та архіватори. Робота з програмою-архіватором WinRAR.

В.14. Стандартні програми Windows XP. Призначення та робота з ними. Сервісні програми Windows XP: форматування, перевірка, дефрагментація та очищення дисків. Робота з дисками.

В.15. Файлові менеджери та їх призначення. Програма Total Commander: вікно TC, робота з панелями, файлами, папками, редагування та архівування в TC. Функціональні клавіші та меню в TC, їх призначення.

В.16. Інформаційна безпека та методи її забезпечення. Комп’ютерні віруси, їх класифікація.

В.17. Антивірусні програми та їх класифікація. Пакет Dr. Web. Захист інформації від несанкціонованого доступу.

В.18. Обробка .текстової інформації: введення тексту, редагування, збереження, публікація, пошук, переклад документа. Призначення та класифікація текстових редакторів. Загальні функції текстових процесорів.

В.19. Текстовий процесор Microsoft Word (загальні відомості, вікно процесора і вікна документів). Робота з документами у Word (створення нового документа, збереження документа, створення резервної копії файлу, відкривання файлів, пошук і селекція файлів). Введення і редагування тексту (виділення тексту, операції з фрагментами, вставлення спеціальних символів, вставлення автотексту, пошук і заміна фрагментів тексту, переміщення в тексті). Друкування документів у Word (попередній перегляд документа, друкування документа).

В.20. Форматування тексту у Word (форматування символів, форматування абзаців, установлення розміру й орієнтації сторінок та параметрів полів, масштабування зображення сторінки, поділ тексту на сторінки та їх нумерація, створення буквиці, табуляція). Упровадження списків зносок, колонтитулів. Створення колонок.

В.21. Створення таблиць та оброблення табличних даних (створення двовимірних таблиць, введення даних до таблиці та їх форматування, редагування таблиці, оброблення табличних даних у середовищі Word, оформлення таблиць). Виконання обчислень у таблиці. Упорядкування даних та автоматичне форматування таблиці. Упровадження діаграм.

В.22. Вставка символів. Робота з рисунками у Word (вставлення рисунків у документ, зображення схем алгоритмів засобами Word, форматування рисунків, вставлення в текст графічних об’єктів). Введення математичних формул і рівнянь за допомогою програми MS Equation (порядок введення формул, редагування формул). Додавання змісту інших файлів або їх фрагментів.

В.23. Стилі редактора Word (призначення стилів та їх застосування, створення нового стилю, модифікація стилю, автоматичне форматування тексту). Використання шаблонів. Перевірка правопису. Захист збереженого документу за допомогою паролю. Дії з об’єктами (вставка кадрів, картинок, фотографій, гіперпосилань, текстових ефектів). Робота з програмою WordArt. Робота з полями. Макроси.

В.24. Загальна інформація про електронні таблиці і їх можливості. Ключові переваги табличного процесора MS Excel. Основне вікно Excel. Панелі інструментів Excel та їх налаштування. Вікна діалогу та їх елементи. Довідкова система та її використання. Вікна книг Excel. Робота з аркушами книг (перейменування аркушів, розподіл вікна, закріплення заголовків, захист книг і аркушів). Формування робочого аркуша (виділення діапазону чарунок і його редагування, налаштування розмірів стовпців і рядків, введення тексту). Створення та збереження файлів-книг. Відкривання і закривання книг, операції з книгами.

В.25. Попередній перегляд, налаштування параметрів друкування та друкування аркушів і книг Excel. Поділ аркуша на сторінки. Редагування (редагування даних чарунок, переміщення, копіювання, видалення об’єктів, стовпців, рядків, чарунок, пошук і заміна фрагментів аркуша). Спеціальна вставка. Типи даних в Excel. Введення чисел. Введення формул, утворення арифметичних виразів, обчислення в Excel. Контроль даних.

В.26. Посилання на чарунки. Відносна та абсолютна адресація чарунок. Імена чарунок і діапазонів. Форматування тексту в чарунках Excel., Форматування чарунок. Форматування чисел в чарунках Excel. Форматування діапазонів. Автозаповнення та прогресія. Створення таблиць та їх форматування.

В.27. Вставка об’єктів в аркуші Excel. Створення діаграм за допомогою програми Майстер діаграм. Редагування діаграм. Основні типи діаграм, що використовуються в Excel. Побудова графіків функцій та поверхонь.

В.28. Поняття функції. Типи функцій. Майстер функцій. Математичні функції. Логічні функції. Організація розгалужень та ітерацій. Статистичні функції. Текстові функції. Функції дати і часу. Фінансові функції.

В.29. Робота зі списками в Excel. (записи, сортування даних, формування підсумкових даних, групування стовпців (рядків) документа). Бази даних в Excel (загальні положення, створення бази даних, сортування бази даних, пошук записів бази).

В.30. Автофільтр та його застосування. Розширений фільтр в Excel та його використання. Функції баз даних. Зведені таблиці та їх створення для аналізу даних, зведені діаграми. Операції та робота з даними зведеної таблиці.

В.31. Аналіз даних за допомогою таблиці підстановок. Консолідація даних. Розв’язання задач оптимізації (підбір параметрів, пошук розв’язку). Приклад розв’язування оптимізаційної задачі за допомогою програми Поиск решения. Створення сценаріїв.

В.32. Етапи розв’язання задач з використанням ЕОМ. Алгоритм і його властивості. Форми алгоритмів. Види алгоритмів. Символи блок-схем.

В.33. Властивості структурного програмування. Комп’ютерне моделювання. Види моделей. Етапи моделювання. Графічне зображення базових та додаткових базових структур.

В.34. Алгоритми економічних задач: обчислення капіталу, вкладеного під простий та складний відсоток; розрахунки накопичення, ренти, повернення боргу. Блок-схеми цих задач.

В.35. Історія програмування. Транслятори, інтерпретатори. Складові систем програмування. Мови програмування. Сучасні тенденції розвитку мов програмування.

В.36. Виникнення та сфери застосування мови Visual Basic for Applications (VBA). Принципи візуального об’єктно-орієнтованого програмування. Редактор VBA, елементи вікна редактора. Поняття проекту, модуля, макросу, форми. Вікна форми, властивостей, коду, проекту, імена елементів керування.

В.37. Створення макросів. Редагування створеного макросу. Засоби виклику макросів. Мова програмування VBA, її визначення. Загальні поняття ( алфавіт мови, ідентифікатори, рядки, числа, ключові слова, змінні, типи даних, види операцій, коментар).

В.38. Явне та неявне оголошення простих змінних. Константи, оголошення констант. Види операторів присвоювання. Вирази, операції: арифметичні, логічні, рядкові, порівняння та їх пріоритет. Таблиці істинності логічних операцій. Математичні функції VBA.

В.39. Введення та виведення даних у вбудованих вікнах. Оператор безумовного переходу. Варіанти оператора умовного переходу. Оператор вибору.

В.40. Типи та варіанти операторів циклу, їх виконання. Приклади операторів циклу.

В.41. Структуровані типи даних. Масиви, розмірність, розмір, оголошення. Запис та його оголошення. Структура програми. Підпрограми: процедури та функції, їх виклик. Створення функцій користувача. Типи помилок, засоби відладки VBA.

В.42. Банки і бази даних. Загальна характеристика СУБД. Реляційна модель даних. Проектування бази даних. Етапи роботи з базою даних. Програмні СУБД.

В.43. Загальна характеристика реляційної СУБД Microsoft Access. Архітектура MS Access. Меню MS Access. Типи даних у MS Access. Властивості полів.

В.44. Створення порожньої бази даних. Створення бази даних за допомогою Майстра. Створення таблиць і робота з ними. Створення таблиць в режимі: “Конструктор”. Створення таблиць в режимах: “Режим таблиц”, “Мастер таблиц”. Редагування таблиць бази даних. Введення даних до таблиць. Індекси. Створення схеми даних у базі. Сортування записів, пошук даних.

В.45. Види фільтрів. Умови пошуку даних. Запити та їх застосування. Створення запитів за допомогою Майстра. Створення запитів за допомогою Конструктора. Формування полів, що визначаються засобами запитів, будівник виразів. Конструювання запитів різних видів: запит на вибірку, запит з параметрами, запит з обчисленням, підсумковий запит, запит на зміну, запит видалення, перехресний запит.

В.46. Цілі створення форм. Конструювання форм. Автоформи. Створення форм за допомогою Конструктора. Створення форм за допомогою Майстра. Додання у форму елементів керування. Конструювання багатосторінкових форм. Друкування форм.

В.47. Конструювання звітів. Автозвіт. Структура звіту. Створення звіту за допомогою Конструктора. Створення звіту в режимі Майстра, багатотабличний звіт. Макроси і модулі MS Access.

В.48. Основні концепції штучного інтелекту. Структура та характеристики експертної системи. Методи подання знань. Застосування експертних та навчальних систем в економіці та управлінні.

В.49. Види презентацій. Типи презентацій. Загальні відомості про PowerPoint (призначення PowerPoint, огляд середовища PowerPoint). Структура документів PowerPoint та режими роботи.

Створення презентації в PowerPoint. Основні способи створення презентацій. Вставка в слайди тексту, таблиць і графічних об’єктів. Створення зразка слайдів.

В.50. Налаштування презентації та підготовка до демонстрації: засоби анімації та їх використання, вибір колірної схеми слайдів, використання гіперпосилань, створення підсумкового слайду, репетиція презентації. Проведення презентації: запуск показу слайдів, управління показом слайдів, друк слайдів.

В.51. Загальна характеристика комп’ютерних мереж. Класифікація комп’ютерних мереж. Апаратні засоби. Модель взаємодії відкритих систем. Мережне програмне забезпечення. Локальні комп’ютерні мережі, топологія мережі. Програмне забезпечення локальної мережі.

В.52. Глобальні мережі. Протоколи, мережні рівні. Мережні технології. Загальна характеристика мережі Інтернет. Особливості апаратних засобів і програмного забезпечення. Протоколи TCP/IP. Цифрові та доменні адреси.

В.53. Основні сервіси Інтернет: глобальна інформаційна служба World Wide Web (WWW); пошукові системи Web-сторінок; електронна пошта (E-mail), програма Outlook Express (створення, надсилання і отримання повідомлень); система телеконференцій Usenet або служби новин, сервіс FTP, месенджери; IP-телефонія. Мережні засоби проведення відеоконференцій.

В.54. Доступ користувачів до мережі Інтернет (приєднання до мережі Інтернет, система адрес у мережі Інтернет). Інтернет-навігатори (браузери), робота з браузером Microsoft Internet Explorer (запуск програми Internet Explorer, налаштування програми, вікно програми, переміщення по Web-сторінках, перегляд вмісту Web-сторінки, пошук даних у мережі, отримання даних із FTP-сервера). Основи електронної комерції.

В.55. Основи Web-програмування. Засоби створення електронних документів Web, гіпертекст. Структура Web-документа. Мова гіпертекстової розмітки HTML, теги та атрибути. Основні структурні елементи HTML.

В. 56. Теги для додавання заголовків і абзаців, форматування тексту, завдання параметрів шрифту, вставляння графічних зображень і відеофайлів, створення посилань на інші сторінки, створення списків, вставляння гіперпосилань, вставляння звуку і відеозображення, динамічних ефектів. Web-комповзери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]