Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота 8-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
74.24 Кб
Скачать

Приклади побудови бесіди

Бесіда з метою формування уявлення про різноманітність

тварин у природі, середовище їхнього існування та будову

− Розгляньте малюнки із зображенням тварин, назвіть їх і скажіть, чим відрізняються між собою тварини. (Тварини відрізняються розмірами і формою тіла).

− Від чого залежить форма тіла у тварин? Щоб дати відповідь на це запитання порівняйте за формою тіла кита, акулу, дельфіна. Де живуть дані тварини? (У воді. Отже, форма тіла тварин залежить від того, у якому середовищі вони живуть).

− Де живуть тварини? (Тварини живуть скрізь, де для них є їжа, схованка від ворогів та місце для влаштування житла: у воді та на суші, під землею і в повітрі)

− Які тварини живуть серед вічних снігів? (В умовах вічного снігу і льоду живуть білі ведмеді, моржі, пінгвіни).

− Які тварини живуть у жарких пустелях? (У жарких пустелях живуть змії, ящірки, верблюди, джейрани, тушканчики).

− Які тварини все життя проводять у воді, не виходячи на сушу? (Усе життя проводять у воді, не виходячи на сушу, риби, раки, дельфіни, кити).

− Які тварини живуть у ґрунті? (У ґрунті живуть кроти, землерийки, дощові черв’яки, деякі комахи.)

− Які тварини заволоділи повітряним простором? (У повітрі літають птахи, комахи, летючі миші).

− Чим схожі між собою тварини? (Тварини схожі будовою тіла, яке у більшості складається з голови, тулуба, кінцівок (ніг, крил) та хвоста).

Бесіда з метою формування уявлення про тварин живих організмів та про відмінності тварин від рослин

− Пригадайте, які ознаки властиві живим організмам. (Тварини, як і всі живі організми, дихають, розмножуються, ростуть і розвиваються, живляться, народжуються і вмирають).

− Що потрібно тваринам для дихання? (Для дихання всім живим організмам, у тому числі й тваринам, потрібний кисень, а видихають вони вуглекислий газ).

− Доведіть, що тварини розмножуються. (Кішка народжує 4-5 кошенят, кролиця народжує 5-10 кроленят, свиня народжує до 10 поросят, отже, тварини розмножуються).

− Як і чим живляться тварини? (Тварини живляться рослинами й тваринами, яких вони знаходять, ловлять, добувають).

Отже, тваринам, як і рослинам, властиві всі ознаки живих організмів.

Проблемне запитання: То чому в живій природі виділили царства рослин і тварин?

Щоб дати відповідь на це запитання порівняйте будову тіла рослин і тварин.

− Які органи є у рослин? (Корінь, стебло, листки, квітка, плід, насіння)

− Які частини тіла є у більшості тварин? (Голова, тулуб, кінцівки).

− Пригадайте, як живляться рослини. Де вони знаходять їжу?

(Рослини самі собі виробляють їжу. У листках на світлі утворюються необхідні їм поживні речовини. Поживні речовини вони виробляють із води, мінеральних солей і вуглекислого газу, які беруть із повітря та ґрунту).

− А як живляться тварини? (Тварини не можуть самі собі виробляти поживні речовини, вони живляться готовою їжею, поїдаючи рослини та інших тварин).

− Уявіть, що в лісі виникла пожежа. Що станеться з рослинами і тваринами, як вони зреагують на пожежу? (Якщо в лісі виникає пожежа, то всі рослини гинуть у вогні, тоді як значна частина тварин рятується, втікаючи з лісу).

− Зробіть висновок зі сказаного і скажіть, чим ще відрізняються тварини від рослин. (Тварини, на відміну від рослин, можуть швидко рухатися, переміщуватися з одного місця на інше).

− Наведіть приклади, як можуть рухатися відомі вам тварини. (Дельфіни, окуні, акули, кити − плавають; граки, горобці, метелики, бджоли, комарі − літають; жаби, зайці, білки, коники − стрибають; лисиці, вовки, тигри, леви − бігають; вужі, гадюки − повзають).

− Що дає змогу тваринам пересуватися різними способами? (Тварини можуть пересуватися різними способами завдяки тому, що у них є різноманітні кінцівки. У тих, хто плаває, є плавці; у тих, хто літає −крила; у тих, хто бігає і стрибає − міцні ноги; ті, у кого відсутні кінцівки, − повзають).

− Поміркуйте, чому рослини можуть усе життя прожити на одному місці, а тваринам потрібно переміщуватися з місця на місце. (Рослинам не потрібно здобувати собі їжу, адже поживні речовини вони виробляють собі самі. Тварини переміщуються у пошуках їжі, а також рятуючись від ворогів).

Отже, вчені виділили два царства рослини і тварини, тому що тварини відрізняються від рослин будовою, способом живлення та здатністю переміщуватися з одного місця на інше.