Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до вивчення ТЗ Модуль 2 укр.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
234.5 Кб
Скачать

Провести обчислення і записати відповідь:

13. Джерело неперервних повідомлень має диференціальну ентропію h(A) = ___ дв.од./відлік і диференціальну ентропію похибки наближеного подання повідомлень h() = ____ дв.од./відлік. Епсилон-ентропія цього джерела Н(А) буде ______, дв.од./відлік.

14. Диференціальна ентропія джерела неперервного сигналу, що має гауссів розподіл імовірностей з дисперсією ___ В2 буде дорівнювати _____, дв.од./відлік.

Блок 4. Кодування джерел неперервних повідомлень

1. Закриті тестові завдання складені на такі поняття, терміни та визначення: методи кодування ІКМ, ДІКМ, ДМ та їхні основні характеристики, похибки під час кодування джерела неперервних повідомлень.

Приклади

Вибрати номери правильних, на Ваш погляд, відповідей:

15. У ЦАП, як мінімум, застосовуються такі функціональні вузли (фільтр нижніх частот, кодер, декодер, дискретизатор, квантувач)

16. Спотворення типу “перевантаження за крутістю” має місце в (кодері імпульсно-кодової модуляції, кодері диференціальної імпульсно-кодової модуляції, кодері дельта модуляції, декодері диференціальної імпульсно-кодової модуляції, декодері дельта-модуляції).

2. У відкритих тестових завданнях необхідно провести розрахунки для ІКМ: частоти дискретизації, відношення сигнал/(шум квантування), довжини коду АЦП, швидкості цифрового сингалу.

Приклади

Провести обчислення і записати відповідь:

17. Задано, що для перетворення аналогового мовного сигналу з Fmax = 3,4 кГц у цифровий за Рекомендаціями МСЕ частота дискретизації fд = _____ кГц.

18. Задано, що для забезпечення допустимого відношення сигнал/шум квантування в кодері ІКМ при рівномірному квантуванні необхідно мати, як мінімум, ___ рівнів квантування. При цьому довжина коду буде____ розрядів

Блок 5. Інформаційні характеристик каналів електрозвязку. Теореми Шеннона

1. Закриті тестові завдання складені на такі поняття, терміни та визначення: середня кількість переданої інформації каналом, швидкість передавання інформації каналом, пропускна здатність каналу (ДСК та з АБГШ), основна теорема кодування Шеннона для каналів із завадами.

Приклади

Вибрати номер правильної, на Ваш погляд, відповіді:

19. Твердження про те, що в каналі з обмеженою смугою пропускання і завадами можна досягти як завгодно великої швидкості передавання інформації (правильне, помилкове).

20. За основною теоремою кодування Шеннона якісне передавання повідомлень каналом зв’язку можливе, якщо між продуктивністю джерела Rдж і пропускною здатністю каналу Ск виконується співвідношення (Rдж = Ск, Rдж > Ск, Rдж < Ск).

2. У відкритих тестових завданнях необхідно провести розрахунки: пропускної здатності каналів ДСК та з АБГШ, умов досягнення якісного передавання повідомлень каналом.

Приклади

Провести обчислення і записати відповідь:

21. Пропускна здатність двійкового симетричного каналу при швидкості модуляції в ньому _____ Бод і ймовірності помилки символу р =_____ буде _____ дв.од./с.

22. Пропускна здатність гауссового каналу зв'язку зі смугою пропускання Fк = ___кГц і відношенням середніх потужностей сигналу і шуму Ps/Pn = ____ дБ буде _______ кбіт/с.