Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Універс.освіта ЗО.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

Професійні назви робіт, які здатний виконувати фахівець освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» спеціальності 7.050107 – “Економіка підприємства”

з/п

Назва і шифр професійної групи

Професійна назва роботи

1

2

3

1

Фахівці в галузі праці та зайнятості

Економіст з праці

Інженер з організації та нормування праці

Фахівець з аналізу ринку праці

2

Фахівці в галузі маркетингу, ефективності підприємництва та раціоналізації виробництва

Економіст із збуту

Фахівець з ефективності підприємництва

3 Фахівець з методів розширення ринку збуту

Фахівець-аналітик з дослідження товарного ринку

Фахівець з раціоналізації виробництва

Фахівець-аналітик з дослідження товарного ринку

3

Професіонали в галузі економіки

Економіст

Економіст з фінансової роботи

Економіст з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності

Економіст з планування

Економіст з матеріально-технічного забезпечення

Економіст з договірних та претензійних робіт

Економіст обчислювального центру

Економічний радник

Консультант з економічних питань

4

Наукові співробітники (проекти та програми)

Науковий співробітник (проекти та програми у сфері матеріального та нематеріального виробництва)

5

Професіонали в галузі управління проектами

Фахівець з управління проектами та програмами у сфері матеріального (нематеріального) виробництва

6

Молодші фахівці в галузі освіти

Викладач-стажист

Методист

7

Інспектори податкової служби

Головний державний податковий інспектор

Старший державний податковий інспектор

Державний податковий інспектор

Інспектор з контролю за цінами

Національний класифікатор України "Класифікатор професій - 2007" призначений для застосування всіма суб'єктами господарювання під час запису про роботу в трудові книжки працівників.

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників має 87 випусків.

ВИПУСК 65. Торгівля та громадське харчування

Торгівля та громадське харчування

Керівники

Професіонали

Фахівці

Технічні службовці

Робiтники

Випуск 65 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників підготовлено за результатами перегляду випусків 00 та 55 ЕТКС (Единого тарифно-квалификационного справочника работ и профессий рабочих) на основі Державного класифікатора України “Класифікатор професій” ДК 003-95.

Враховуючи суттєвий вплив ринкових перетворень на процеси структурної трансформації та професійної переорієнтації персоналу в сфері торговельної діяльності, Українська академія зовнішньої торгівлі як розробник випуску 65 Довідника планує підготувати додаток до чинного випуску з розширенням номенклатури професій працівників зазначеної сфери за рахунок робіт, пов’язаних з посередницькою діяльністю суб’єктів господарювання на товарному ринку, виконанням працівниками торгівлі функцій з окремих аспектів менеджменту на середньому та низькому рівнях управління, формуванням цінової політики торговельних підприємств тощо.

Планується також врахувати об’єктивні зміни умов виробництва праці та видів діяльності при віднесенні нових професій до класифікаційних угруповань з відповідними вимогами до кваліфікації працівників та необхідного освітнього рівня.

Керівники

Генеральний директор (голова, президент, інший керівник) об’єднання підприємств торгівлі (асоціації, корпорації, концерну)

Головний кулінар (у закладах харчування)

Головний технолог (у закладах харчування)

Головний товарознавець (у підприємствах торгівлі)

Директор комерційний (у підприємствах торгівлі)

Директор (керівник) малої торговельної фірми

Директор (начальник, інший керівник) підприємства торгівлі

Директор-розпорядник (у підприємствах торгівлі)

Директор технічний (у підприємствах торгівлі)

Директор торговельного представництва

Завідувач виробництва (в закладах харчування)

Завідувач відділу (в підприємствах торгівлі)

Завідувач підприємства громадського харчування

Завідувач підприємства роздрібної торгівлі

Завідувач ринку

Завідувач секції (в підприємствах торгівлі)

Керуючий агентством торговельним

Керуючий магазином

Керуючий (менеджер) підприємством харчування

Керуючий рестораном (кафе, їдальнею і т. ін.)

Начальник виробництва (в закладах харчування)

Начальник відділу асортименту та якості товарів (у підприємствах торгівлі)

Начальник відділу збуту (маркетингу) (в підприємствах торгівлі)

Начальник відділу по вивченню кон’юнктури і попиту (в підприємствах торгівлі)

Начальник комерційного відділу (в підприємствах торгівлі) Директор (керівник) малої торговельної фірми

Завдання та обов’язки. Керує діяльністю малої торговельної фірми та її структурних підрозділів. Добирає кваліфікований персонал для підприємства та орієнтує його на задоволення потреб і запитів споживачів, зниження витрат обігу та підвищення прибутковості підприємства. Забезпечує впровадження прогресивних форм торгівлі, нового торгово-технологічного обладнання. Використовує працівників на робочих місцях з урахуванням раціонального розподілу праці, кваліфікації та їх психофізіологічних рис, забезпечує умови для підвищення їх кваліфікації, створює сприятливий мікроклімат у трудовому колективі.

Організує комерційну господарську, фінансову, інші види діяльності торговельної фірми. Забезпечує раціональне використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів фірми. Організує розроблення заходів щодо економічного та соціального розвитку фірми, контролює їх виконання. Забезпечує збереження майнової та грошової власності фірми. Аналізує результати фінансово-господарської діяльності фірми, контролює виконання організаційно-технічних заходів щодо поліпшення її діяльності. Забезпечує виконання чинного законодавства, застосування правових норм щодо торговельної діяльності, додержання вимог правил і норм з охорони праці, санітарно-технічного стану фірми.

Повинен знати: чинне законодавство України, що регламентує підприємницьку діяльність; нормативно-правові акти та документи з державного регулювання функціонування підприємств торгівлі та організації продажу продовольчих та непродовольчих товарів; нормативно-правову базу щодо захисту прав споживачів; категорії і види стандартів, іншу нормативно-технічну документацію щодо сертифікації товарів та послуг у торгівлі; системи оплати праці; правила торговельного обслуговування населення; основи менеджменту, маркетингу, маркетингової логістики, основи товарознавства; призначення та види торгово-технологічного обладнання відповідно до типорозмірів торгових підприємств; основи етики та психології в торгівлі; трудове законодавство; форми та методи організації та оплати праці; критерії оцінки ефективності трудової діяльності; бухгалтерський облік та звітність; правила використання засобів зв’язку, комп’ютерної та обчислювальної техніки; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст, бакалавр, молодший спеціаліст) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Менеджмент”, “Торгівля”. Післядипломна освіта в галузі управління (за винятком напряму підготовки “Менеджмент"). Стаж роботи в сфері торгівлі: для магістра — не менше 1 року, спеціаліста, бакалавра — не менше 1,5 року, молодшого спеціаліста — не менше 2 років. Завідувач секції (в підприємствах торгівлі)

Завдання та обов’язки. Спрямовує роботу секції на забезпечення відповідного рівня торговельного обслуговування покупців. Забезпечує додержання правил продажу продовольчих і непродовольчих товарів, вимог з охорони праці, трудової дисципліни, санітарного стану приміщення та торгово-технологічного обладнання секції. Організує проведення ситуаційного аналізу стану торгівлі у секції, вивчення купівельного попиту населення. Готує проект заявки на постачання товарів. Організує приймання товарів за кількістю та якістю.

Раціонально розміщує та викладає товари, формує запаси товарів в обсягах, необхідних для безперебійної торгівлі. Контролює додержання графіків виходу працівників секції на роботу. Інструктує працівників секції з питань асортименту та якості, організації продажу товарів. Контролює додержання правил внутрішнього трудового розпорядку, хід оперативного торговельного процесу, стан та раціональне використання торгово-технологічного устаткування, обладнання та інвентарю. Бере участь у розгляді скарг покупців та прийнятті відповідних рішень.

У разі необхідності обслуговує покупців, бере участь в інвентаризації товарів та обладнання. Забезпечує облік і зберігання товарно-матеріальних цінностей у секції. Складає товарні звіти. Здійснює контроль за додержанням працівниками підприємства вимог виробничої санітарії, особистої гігієни і зовнішнього вигляду; за своєчасним проходженням установленого медичного огляду.

Повинен знати: чинне законодавство України, що регламентує підприємницьку діяльність; нормативно-правові акти та документи з державного регулювання функціонування підприємств торгівлі та організації продажу продовольчих та непродовольчих товарів; порядок маркування товарів штриховими кодами; методи формування товарного асортименту; специфіку конкуренції; організацію товаропостачання; методи вивчення купівельного попиту; правила приймання товарів; вимоги стандартів та технічних умов; правила та методи визначення якості товарів; способи зберігання та терміни реалізації товарів; порядок обліку товарів, проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей; правила складання товарних звітів; основи маркетингу і менеджменту, принципи оформлення внутрішньовіконних та внутрішньомагазинних вітрин; способи демонстрації товарів; основні принципи організації та засоби реклами; основи трудового законодавства; нормативно-технічну документацію щодо порядку проведення та документального оформлення сертифікації товарів та послуг у торгівлі; форми та методи організації та оплати праці; основи психології та етики в торгівлі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії і гігієни.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта (спеціаліст, бакалавр, молодший спеціаліст) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Менеджмент”, “Торгівля”. Стаж роботи за спеціальністю в сфері торгівлі: для спеціаліста — не менше 1 року, для бакалавра та молодшого спеціаліста — не менше 2 років. Професіонали

Інокореспондент (з питань зовнішньоторговельної діяльності)

Фахівець-аналітик з дослідження товарного ринку

Фахівець з методів розширення ринку збутуФахівець з методів розширення ринку збуту

Завдання та обов’язки. Аналізує та оцінює ефективність діючих структур збутових каналів. Проводить сегментування ринку за групами споживачів, параметрами продукції, основними конкурентами. Здійснює дослідження та оцінку потреб споживачів, складає короткострокові і довгострокові прогнози потреб і переваг споживачів. Розробляє заходи щодо активізації попиту та стимулювання збуту, визначає бюджет на просування товарів на ринок. Інформує про майбутні споживацькі потреби та переваги щодо іміджу нових товарів.

Планує та реалізує заходи з впровадження нових видів послуг та сервісного обслуговування відповідно до потреб споживачів та стимулювання продажу товарів. Обгрунтовує напрямки асортиментної політики підприємства з урахуванням особливостей різних сегментів ринку. Розробляє рекомендації щодо підвищення рівня конкурентоспроможності наявних товарів. Установлює господарські зв’язки з партнерами по комерційній діяльності, підготовляє та укладає угоди на виробництво та постачання товарів.

Обгрунтовує ефективні напрями організації оптової закупівлі та оптового продажу товарів в умовах конкуренції. Вибирає методи формування каналів збуту та умов реалізації, стимулювання збуту, контролю за збутом товарів і наданням послуг. Оцінює ефективність комерційних угод за конкретними діючими договорами і контрактами. Формує інформаційно-аналітичну базу даних, пропонує альтернативні варіанти управлінських рішень з проблем розширення ринків збуту.

Повинен знати: чинне законодавство України, що регламентує підприємницьку діяльність; нормативно-правові акти та документи з державного регулювання функціонування підприємств торгівлі та організації продажу продовольчих та непродовольчих товарів; правила застосування штрих-кодів та сучасних комп’ютерних технологій у системі збуту; порядок проведення оптово-промислових ярмарків; кон’юнктуру товарного ринку та фактори, які впливають на її формування; джерела інформації про торговельну кон’юнктуру, закономірності та тенденції формування потреб населення; методи прогнозування попиту на окремі групи товарів; принципи та методи кількісного вимірювання показників оцінки задоволення потреб споживачів; основи зобов’язального та договірного права; державну та міжнародну системи класифікації товарів та послуг; категорії і види стандартів, іншу нормативно-технічну документацію щодо сертифікації товарів та послуг й торгівлі; методику та методи визначення ефективності маркетингової діяльності; міжнародні правила щодо тлумачення торгових термінів “Інкотермс” ; основи товарознавства; методи економічного та статистичного аналізу; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Кваліфікаційні вимоги. Провідний фахівець з методів розширення ринку збуту: повна вища освіта (магістр, спеціаліст) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Торгівля”, “Менеджмент"; для магістра або спеціаліста стаж роботи за професією фахівця з методів розширення ринку збуту I категорії не менше 2 років, кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням категорії “провідний фахівець-аналітик”.

Фахівець з методів розширення ринку збуту I категорії: повна вища освіта (магістр, спеціаліст) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Торгівля”, “Менеджмент"; для магістра — стаж роботи за професією фахівця з методів розширення ринку збуту II категорії не менше 1 року, для спеціаліста — не менше 2 років, кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням I категорії.

Фахівець з методів розширення ринку збуту II категорії: повна вища освіта (магістр, спеціаліст) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Торгівля”, “Менеджмент"; для магістра — без вимог до стажу роботи, для спеціаліста — стаж роботи за професією фахівця з методів розширення ринку збуту не менше 1 року, кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням II категорії.

Фахівець з методів розширення ринку збуту: повна вища освіта (спеціаліст) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Торгівля”, “Менеджмент"; без вимог до стажу роботи. Фахівці

Інспектор з контролю якості продукції (в закладах харчування)

Інспектор-товарознавець

Інспектор торговельний

Метрдотель

Представник торговельний

Товарознавець (у підприємствах торгівлі)

Художник-оформлювач (у підприємствах торгівлі та закладах харчування) Інспектор торговельний

Завдання та обов’язки. Здійснює систематичний контроль за діяльністю торгових підприємств, торгових відділів, секцій та інших структурних підрозділів, додержанням правил торгівлі, наданням додаткових послуг покупцям у необхідному обсязі, правильним застосуванням роздрібних цін на товари та послуги. Контролює раціональне використання торгових площ, забезпечення торговельного процесу торговельно-технологічним обладнанням відповідно до існуючих норм та правильну експлуатацію торговельно-технологічного обладнання, вагових та вимірювальних приладів.

Сприяє впровадженню нових форм торгівлі та методів продажу товарів. Контролює наявність в “Куточку покупця” інформації про товари, що є у продажу, Книги відгуків та пропозицій, правильне оформлення цінників на товарах та доступність для покупця контрольних вагів, інших вимірювальних приладів. Розглядає скарги покупців на порушення правил торгівлі, визначає їх обгрунтованість та вносить пропозиції щодо їх усунення. Бере участь в організації конференцій покупців, виставок-продажів товарів, ярмарків, базарів.

Забезпечує постійний контроль щодо виконання працівниками відповідних санітарних та естетичних вимог (формений або інший одяг, зовнішній вигляд тощо). Контролює додержання режиму роботи підприємства, а в разі потреби, вносить пропозиції щодо його зміни. Перевіряє дотримання працівниками графіків виходу на роботу, виконання ними передбачених посадовою інструкцією виробничих функцій. Контролює відповідність санітарного стану торговельних, складських приміщень та прилеглої території вимогам санітарних норм та правил.

Повинен знати: чинне законодавство України, що регламентує підприємницьку діяльність; нормативно-правові акти та документи з державного регулювання функціонування підприємств торгівлі та організації продажу продовольчих та непродовольчих товарів; категорії і види стандартів, іншу нормативно-технічну документацію щодо сертифікації товарів та послуг в торгівлі; правила торговельного обслуговування населення; призначення та види торгово-технологічного обладнання відповідно до типорозмірів підприємств торгівлі, методи оцінки ефективності використання їх торгової та складської площі; принципи формування асортименту і контролю якості товарів; основи етики та психології в торгівлі; основи трудового законодавства; форми і методи організації та оплати праці; основи менеджменту; правила використання засобів зв’язку, комп’ютерної та обчислювальної техніки; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Кваліфікаційні вимоги. Провідний інспектор торговельний: повна вища освіта (магістр, спеціаліст) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Торгівля”. Післядипломна освіта в галузі управління. Стаж роботи для магістра або спеціаліста за професією інспектора торговельного I категорії не менше 2 років, кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням категорії “провідний інспектор”.

Інспектор торговельний I категорії: повна вища освіта (магістр, спеціаліст) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Торгівля"; для магістра — без вимог до стажу роботи, для спеціаліста — стаж роботи за професією інспектора торговельного II категорії не менше 2 років, кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням I категорії.

Інспектор торговельний II категорії: повна або базова вища освіта (спеціаліст, бакалавр) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Торгівля"; для спеціаліста — без вимог до стажу роботи, для бакалавра — стаж роботи за професією інспектора торговельного не менше 2 років, кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням II категорії.

Інспектор торговельний: базова вища освіта (бакалавр) за одним з напрямів підготовки “Економіка і підприємництво”, “Торгівля"; без вимог до стажу роботи.

Контрольні запитання

  1. Сучасний стан ринку праці спеціалістів з економіки торгівлі та перспективи його розвитку.

  2. Зміст та специфіка діяльності економіста.

  3. Історичні, науково-методичні та організаційні засади підготовка фахівців у ХДУХТ.

  4. Сучасний стан ринку праці спеціалістів з економіки підприємства та перспективи його розвитку.

  5. Статут ХДУХТ. Права і обов’язки студентів і викладачів.

  6. Професійне призначення та умови використання бакалаврів та магістрів з економіки підприємства.

  7. Об'єкти професійної діяльності бакалаврів та магістрів з економіки підприємства.

  8. Професійні назви робіт, які здатний виконувати фахівець освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” та “магістр” спеціальності “Економіка підприємства”.

  9. Сукупність та рівні сформованості вмінь та знань фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” та “магістр” спеціальності “Економіка підприємства”.

  10. Виробничі функції, типові задачі діяльності та уміння, якими повинні володіти бакалавр та магістр за фахом “Економіка підприємства”.

Тема 3 Організація навчального процесу в університеті

  1. Статут університету. Права і обов’язки студентів і викладачів.

  2. Організація процесу навчання в ХДУХТ

1. Статут університету. Права і обов’язки студентів і викладачів.

Статут ХДУХТ розроблений відповідно до чинного законодавства і є документом, який регламентує діяльність університету. Статут затверджується та реєструється Міністерством освіти і науки України і запроваджується з моменту його реєстрації.

Згідно з положеннями Статуту:

- Держава здійснює управління університетом через Міністерство освіти та науки України, Вищу атестаційну комісію Україніи, органи Місцевого самоврядування.

- Університет у своїй , діяльності керується Конституцією України, законодавчими актами України, наказами Міністерства освіти та науки України та цим Статутом.

Головними завданнями Університету є:

- здійснення освітньої діяльності;

- здійснення наукової та науково-виробничої діяльності;

- виконання державного замовлення на підготовку; фахівців з вищою освітою;

- підготовка наукових і науково-педагогічних кадрів, їх атестація;

- сприяння створенню державної нормативної бази та вимог до підготовки фахівців;

- вивчення попиту на ринку праці на спеціальності;

- сприяння працевлаштуванню випускників;

- забезпечення культурного і духовного розвитку студентів в дусі національного відродження і розвитку України, виховання морально, психічно і фізично здорового покоління громадян;

- забезпечення високих етичних норм та доброзичливості у стосунках між викладачами, працівниками та студентами.

Університет має право:

- самостійно визначати форми навчання, форми та види організації навчального процесу;

- розробляти та затверджувати стандарти вищої освіти щодо освітньої діяльності університету та його структурних підрозділів;

- створювати і реорганізовувати, ліквідувати кафедри, факультети, відділення, бібліотеки, навчальні та науково-виробничі центри, інші структурні підрозділи;

- затверджувати положення структурних підрозділів, що підпорядковані університету;

- розробляти та запроваджувати власні програми наукової і науково-виробничої діяльності;

- брати участь у роботі міжнародних організацій, здійснювати міжнародне співробітництво та зовнішньоекономічну діяльність;

- розвивати власну соціальну базу, мережу спортивних, оздоровчих, культурних та інших закладів;

- здійснювати видавничу діяльність, розвивати власну поліграфічну базу;

- на підставі відповідних угод проводити спільну діяльність з іншими ВНЗ, підприємствами, установами та організаціями.

- самостійно вирішувати інші питання, що входять до його компетенції.

- Університет несе відповідальність за дотримання вимог Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту» та інших законодавчих актів, державних стандартів освіти, договірних зобов'язань з іншими суб'єктами освітньої, наукової, виробничої діяльності та громадянами, в тому числі за міжнародними угодами.

- Університет несе відповідальність за створення безпечних умов проведення освітньої діяльності, протипожежного та екологічного стану, збереження державного майна, розвиток та будівництво основних фондів, своєчасну та повну сплату податків та інших відрахувань, соціальний захист учасників навчально-виховного процесу.

- Безпосередньо управління всією діяльністю університету здійснює ректор, Керівництво відповідними напрямами діяльності університету здійснюють проректори, які діють згідно з Посадовими інструкціями. Структурні підрозділи університету функціонують відповідно до окремих статутів та положень. Керівництво цими підрозділами здійсняють їх керівники.

- Директор філії, завідуючий кафедрою, декан та директор бібліотеки призначаються на посади за результатами конкурсного обрання Вченою радою Університету строком на 5 років.

Науково-педагогічні, працівники та працівники всіх структурних підрозділів кожні 5 років проходять атестацію на відповідність посаді. Якість навчальної та науково-дослідної роботи забезпечується наданням чітких посадових та робочих інструкцій всім працівникам.

- Університет самостійно організує ведення оперативного та бухгалтерського обліку, забезпечуючи своєчасний та; повний облік і зберігання грошових коштів та матеріальних цінностей, ідо надходять, їх цільове використання з поданням звітів, до відповідних державних органів.

- Особи, які навчаються в університеті, зобов’язані:

- дотримуватися законів, Статуту та правил внутрішнього розпорядку Університету;

- виконувати графік навчального процесу та вимоги навчального плану;

- за порушення обов’язків до осіб, які навчаються в університеті, можуть бути застосовані у встановленому порядку заходи дисциплінарного впливу, включаючи відрахування з університету, а також матеріальні стягнення за шкоду, заподіяну університету;

- Університет забезпечує права студента на:

- вибір форми навчання;

- безпечні форми навчання, праці та побуту;

- трудову діяльність у позанавчальний час;

- користування навчальною, науковою, виробничою, культурною, спортивною, побутовою та оздоровчою базами ХДУХТ;

- участь у науково-дослідних роботах, конференціях, симпозіумах, виставках, конкурсах;

- участь в обговоренні та вирішенні питань удосконалення навчально-виховного процесу, науково-дослідної роботи, призначення стипендій, організації дозвілля, побуту, оздоровлення;

- пільговий проїзд у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

- забезпечення гуртожитком у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

- отримання стипендії відповідно до законодавства.

- Студент або слухач може бути відрахований з університету:

- за власним бажанням;

- за невиконання вимог навчального плану та графіку навчального процесу;

- за несвоєчасне внесення плати за навчання (контрактна форма навчання) та невиконання умов контракту;

- за вироком суду чи постановою органу, до компетенції якого належить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу;

- за одноразове грубе порушення навчальної, дисципліни або правил внутрішнього розпорядку;

- в інших випадках, передбачених законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]