Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Універс.освіта ЗО.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
569.86 Кб
Скачать

6. Державні стандарти освіти в Україні.

Державні стандарти освіти в Україні розроблені з урахуванням європейського рівня вимог до вищої освіти, що забезпечить входження України до світового освітнього простору. У Державних стандартах освіти гуманістичне спрямування освіти знаходить особливе відображення. Зокрема, передбачається нормативна частина змісту освіти, якою забезпечується обов'язкове вивчення соціально-гуманітарних дисциплін: права, екології, етики, філософії, світової та вітчизняної культури тощо. Дисципліни людинознавчого, народознавчого характеру складають до 20 відсотків навчального часу на підготовку фахівців. Більше того – Державними стандартами передбачено надання фундаментальним і спеціальним дисциплінам гуманістичної спрямованості. Державні стандарти забезпечують не тільки європейський рівень формування освіти та вироблення професійних навичок, але й виховання гармонійно розвиненої, соціально-активної людини, здатної до саморозвитку, самовдосконалення, з високими духовними якостями, гуманністю та толерантністю.

Державні стандарти освіти передбачають наявність трьох компонент –державної, галузевої та компоненти навчального закладу.

У вищій освіті державна компонента визначає структуру переліку напрямів і спеціальностей, за якими здійснюється освіта і професійна підготовка фахівців за певними освітньо-кваліфікаційними рівнями. До його складу входять класифікатор галузей освіти, напрямів підготовки і спеціальностей.

Галузева компонента Державних стандартів освіти базується на державній компоненті і включає до свого складу освітньо-кваліфікаційну характеристику (ОКХ) і освітньо-професійну програму (ОПП).

ОКХ встановлює професійне призначення і умови використання випускників, відображає мету і узагальнює зміст освіти і професійної підготовки у вигляді переліку умінь, визначає місце і роль фахівця у соціальній структурі суспільства та вимоги до його компетенції. ОКХ встановлює вимоги до загальноосвітнього рівня і галузеві кваліфікаційні вимоги до випускника навчального закладу.

ОПП визначає нормативну частину змісту освіти, встановлює вимоги до змісту, об'єму, рівня освіти і професійної підготовки фахівця відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня конкретної спеціальності. Зміст освіти подається в ОПП у вигляді структурованої системи навчальних елементів, що формують інформаційний об'єм і рівень засвоєння знань в процесі підготовки у відповідності до вимог ОКХ.

ОПП включає цикли гуманітарної, соціально-економічної та природничої підготовки, а також цикл професійно-орієнтованої практичної підготовки.

Компонента навчального закладу вводиться з метою забезпечити відповідність рівня освіти : професійної підготовки фахівця вимогам суспільного розподілу праці в Україні і мобільності системи підготовки фахівців для задоволення вимог ринку праці. Вона включає варіативну частину освітньо-кваліфікаційної характеристики випускника навчального закладу, яка доповнює і конкретизує кваліфікаційні вимоги до змісту освіти і професійної підготовки з боку конкретних споживачів випускників навчальних закладів.

Держава також здійснює контроль за рівнем якості і професійної підготовки за допомогою вимірювань показників якості освіти. Новим для освіти України є те, що як засіб діагностики введено критеріально-орієнтовані тести і психодіагностичні методики, орієнтовані на виявлення якостей особистості. Ці тести і методики орієнтовані на вимірювання і оцінку об'єму, повноти, системності і міцності професійних знань. а також дієвості і самостійності випускників навчальних навчальних закладів, що дозволяє порівняти рівень їх досягнень у процесі підготовки і еталонними вимогами освітньо-кваліфікаційних характеристик.

Важливим кроком на шляху розробки Державних стандартів вищої освіти України є затвердження Постановою Кабінету Міністрів України Переліку напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями. В даному Переліку вперше відображені освітньо-кваліфікаційні рівні (ступенева освіта) підготовки фахівців у вищих навчальних закладах України, внесені принципові зміцнення до Переліку з урахуванням встановлення ринкових відносин, введено багато нових спеціальностей, здійснено їх значне узагальнення, що збільшує можливості фахівців до самовираження та самовиявлення їх людських якостей, формуванню активної позиції, утвердженню плюралізму, демократії та правопорядку, що відповідає "Декларації принципів толерантності".

Контрольні запитання

  1. Дайте характеристику законодавчої бази освіти: основні міжнародні правові акти та законодавчі акти України.

  2. Структура вищої освіти України, управління освітою.

  3. Основні напрямки модернізації освітньої діяльності в контексті європейських вимог. Болонський процес: історія, сучасний стан та перспективи розвитку.

  4. Університети сучасності, тенденції розвитку.

  5. Причини започаткування, стан, перспективи розвитку Болонського процесу.

  6. Зміст і цілі Болонської декларації.

  7. Основні напрямки модернізації освітньої діяльності в контексті європейських вимог.

  8. Значення процесів європейської інтеграції для розвитку вищої освіти України.

  9. Сучасний стан та перспективи розвитку освіти у Україні.

  10. Сучасний стан та перспективи розвитку освіти у провідних країнах Європи та США.

  11. Університети сучасності, тенденції розвитку.

  12. Структура та зміст освітньо-кваліфікаційних характеристик та освітньо-кваліфікаційних програм бакалавра та магістра за спеціальністю.

  13. Цілі і зміст освіти, система освіти в Україні.

  14. Державні органи управління освітою в Україні та їхні повноваження.

  15. Умови створення та типи навчальних закладів в Україні та світі.

  16. Структура освіти в Україні, освітні та освітньо-кваліфікаційні рівні, наукові ступені та вчені звання.

  17. Характеристика та напрями діяльності вищих навчальних закладів.

  18. Принципи державної політики в галузі вищої освіти.

  19. Стандарти вищої освіти.

  20. Вища освіта у ситемі освіти в Україні.

  21. Формування сучасної системи вищої освіти в Україні.

  22. Державне регулювання освіти в Україні. Державні стандарти освіти.

  23. Характеристика навчання у вищих навчальних закладах України.

  24. Проблеми і перспективи реформування вищої освіти України.

  25. Європейська система залікових кредитів, характеристика засобів уніфікації шкали оцінювання навчальних досягнень.

  26. Ступенева освіта і кредитно-модульна система організації навчального процесу. Структура ступеневості вищої освіти України.

  27. Яким чином здійснюється розподіл змісту освітньо-професійної програми за циклами підготовки.

  28. Найбільш вагомі навчальні дисципліни з циклів гуманітарної, природничо-наукової та загальноекономічної підготовки, професійної підготовки за фаховим спрямуванням з нормативної частини, за вибором ВНЗ, за вибором студента.

  29. Цілі освітньої та професійної підготовки.

  30. Призначення та зміст освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Тема 2 Фахова підготовка у ХДУХТ: вступ до спеціальності

  1. Організаційна структура, органи управління ХДУХТ та економічного факультету.

  2. Професія економіста як вид практичної діяльності.

1. Організаційна структура, органи управління ХДУХТ та економічного факультету.

Харківський державний університет харчування та торгівлі – сучасний навчальний заклад державної форми власності, акредитований за IV рівнем. Сьогодні це один з провідних університетів України з підготовки фахівців для підприємств ресторанного, готельного та туристичного господарств, торгівлі, харчової промисловості, митних, податкових, економічних і фінансових служб.

У своїй роботі ХДУХТ керується Законами України “Про освіту”, “Про вищу освіту”, Державною національною програмою “Освіта. Україна ХХІ сторіччя”, основними директивними та нормативними документами Міністерства освіти і науки України: наказами Міністерства освіти і науки України від 23.01.2004 № 49 “Про затвердження Програми дій щодо реалізації положень Болонської декларації в системі вищої освіти і науки України на 2004-2005 роки” та “Про проведення педагогічного експерименту з кредитно-модульної системи організації навчального процесу”, Статутом університету, Концепцією освітньої діяльності, Стратегією розвитку ХДУХТ.

Університет здійснює свою діяльність відповідно до ліцензії освітньої діяльності (серія АВ № 420664 від 29.09.2008р.) та сертифікату про акредитацію (серія РД-IV № 215522 від 29.09.2008 р.) Стратегічною метою вищої освіти в університеті є підвищення якості підготовки фахівців до рівня, що забезпечить їм можливість успішно працювати за фахом у розбудові суспільства, підґрунтям якого є знання.

Місія ХДУХТ. Формування творчої, високопрофесійної особистості з метою підвищення рівня та якості життя людей і прогресивного розвитку суспільства.

Головним змістом освітньої діяльності в університеті є підготовка фахівців з економіки і фінансів, торгівлі і комерційної діяльності, харчових технологій, менеджменту, ресторанного, готельного та туристичного бізнесу.

Пріоритетами та перспективами розвитку нашого університету є інтеграція освіти, наукової діяльності та виробництва як комплексної конкурентноспроможної системи; гармонізація освіти і науки в українську та світову системи; відповідність освітніх стандартів та оцінки праці науково-педагогічного персоналу ХДУХТ світовим стандартам; участь у міжнародних проектах, а також запровадження інноваційних комп'ютерних технологій навчання та наукової роботи; надання освіти за дистанційною формою.

Суспільне визнання нашого університету формується такими зовнішніми чинниками:

конкурентоспроможність на ринку праці випускників та їхня суспільно необхідна вартість;

надійний імідж не лише серед однопрофільних університетів, а й з-поміж інших вищих навчальних закладів - як національних, так і зарубіжних;

високий рівень професійності, творчості професорсько-викладацького складу;

ступінь розвитку наукових досліджень та рівень залучення викладачів-науковців до наукових проектів. Сьогодні не можна забезпечити високий рівень фахової спеціалізації без широкого і глибокого насичення всієї системи підготовки фахівців досягненнями науки і техніки;

наявність та ефективне функціонування відповідних управлінських та виконавчих структур. Основні напрями діяльності університету:

В Університеті здійснюється підготовка згідно з державним замовленням i договірними зобов'язаннями висококваліфікованих фахівців різних освітньо-кваліфікаційних рівнів (бакалавр, спеціаліст, магістр); профорієнтаційна професійно-робітнича підготовка студентів; довузівська підготовка абітурієнтів та їх профорієнтація; підготовка іноземних громадян за базовими акредитованими напрямами (спеціальностями) та до вступу у вищі навчальні заклади; підготовка та атестація наукових, науково-педагогічних кадрів; спеціалізація, підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів; впровадження освітніх інновацій, новітніх інформаційних технологій; науково-дослідна робота з розробки нових технологій, машин, апаратів, удосконалення форм управління та господарювання; участь у міжнародних проектах та програмах з освітньої та зовнішньоекономічної діяльності; виховна, культурно-освітня робота; науково-методична, видавнича діяльність; фінансово-господарська та виробничо-комерційна робота.

Харківський державний університет харчування та торгівлі веде свою передісторію від Комерційного училища імені імператора Олександра III. У 1890-93 рр. в м. Харкові за проектом архітектора А.І. Бекетова було побудовано комерційне училище з інтернатом. Ініціатором цього були харківські купці. Керувала училищем Попечительська рада, яка мала в своєму складі авторитетних купців Харкова та почесних громадян міста.

Комерційне училище імені імператора Олександра III мало кілька підвідділів (факультетів): економіко-комерційний, банківсько-страховий, підвідділ місцевого господарства, промисловий відділ.

У грудні 1911 р. Губернське земське зібрання задовольнило ходатайство Харківської купецької громади про створення на базі училища Харківського комерційного інституту. Однак він був створений лише на початку 1916 / 1917 навчального року та проіснував до середини 1918 року.

У 1929 р. було відкрито Харківський інститут радянської торгівлі, який готував фахівців вищої кваліфікації для системи торгівлі та харчування.

Велика Вітчизняна війна тимчасово призупинила діяльність інституту. Після війни у Харкові був відкритий Інститут радянської торгівлі, який у 1959 р. було переведено в м. Донецьк. В Харкові залишився вечірньо-заочний факультет Донецького інституту радянської торгівлі. На базі цього факультету 1 липня 1967 року було створено Харківський інститут громадського  харчування.

Інститут здійснював підготовку фахівців за спеціальностями: "Технологія та організація громадського харчування"; "Економіка торгівлі"; "Бухгалтерський облік"; "Товарознавство та організація торгівлі промисловими товарами"; "Товарознавство та організація торгівлі продовольчими товарами".

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 1994 року надано новий статус – Харківська державна академія технології та організації харчування.

11 квітня 2000 року академія акредитована як вищий заклад освіти IV рівня акредитації.

Рішенням Кабінету Міністрів України 11 жовтня 2002 року нашому вищому навчальному закладу надано статус Університету і він здійснює свою діяльність під назвою – Харківський державний університет харчування та торгівлі.

За заслуги в розбудові економіки та вагомий внесок у створення гідного міжнародного іміджу України університет нагороджений дипломом та пам’ятною медаллю номінанта альманаху "Золота книга Української еліти" (2001 р.), є лауреатом рейтингу "100 кращих підприємств України" в номінації "Вища освіта".

Університет було утворено на базі Харківської державної академії технології та організації харчування Постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 року № 577-р.

Університет має сучасну матеріально-технічну базу для забезпечення навчально-виховного процесу, наукової роботи та соціально-побутових потреб студентів і співробітників: 3 навчальні корпуси загальною площею навчальних приміщень 28412 кв. м. Це в розрахунку на 1 студента денної форми навчання становить 11,2 кв. м.; 2 студентські гуртожитки на 906 місць та готель на 29 місць; їдальня та буфети на 168 місць; 3 спортивні зали з тренажерами та спортивний майданчик для тренувань з волейболу, баскетболу, футболу, легкої атлетики, інших видів спорту; центр первинної та медико-санітарної допомоги надає медичні послуги студентам та працівникам університету; бібліотека із загальним фондом понад  350  тисяч примірників. Має зручні абонементи, затишні читальні, електронний каталог бібліотечних ресурсів; палац студентів "Сучасник", у якому проводяться урочистості, наукові конференції, зустрічі, збори трудового колективу, студентські конкурси КВК та інші заходи.

Організаційно-управлінська структура. Керівництво університетом здійснює ректор проф., д.т.н. Черевко О.І. за допомогою проректорів з такими управлінсько-організаторськими функціями.

Ректор – Черевко  Олександр Іванович, доктор технічних наук, професор, академік Української академії наук, академік Міжнародної академії холоду, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, відмінник освіти України, нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Перший  проректор – Янчева  Ліана Миколаївна – кандидат економічних наук, професор, Заслужений працівник народної освіти України.

Проректор  з  наукової  роботи – Михайлов  Валерій Михайлович – доктор технічних наук, професор.

Проректор  з  міжнародної  роботи – Фощан  Андрій Леонтійович – кандидат технічних наук, доцент.

Проректор  з  виховної  роботи – кандидат технічних наук, професор Єсінова Ніна Ігорівна.

Проректор з адміністративно-господарчої роботи – Жолудь М.П.

Колегіальним органом управління університетом є його Вчена рада, яка налічує понад 50 осіб.

У вирішенні перспективних питань розвитку значну допомогу надає Наглядова рада.

Головними осередками здійснення навчально-наукового процесу з підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів усіх форм навчання  є: 7 факультетів, один з яких розташовано відокремлено - Первомайський факультет (м. Первомайську Миколаївської обл.); Навчально-консультаційні центри в містах Севастополь і Дніпропетровськ; 31 кафедра, кожна з яких закріплена за певним факультетом; Науково-навчальний центр нових інформаційних технологій

У складі університету функціонує Вища школа підприємництва з перепідготовки спеціалістів - друга вища освіта, та надання студентам університету можливості отримання подвійних спеціальностей.

На базі університету діє торговельно-економічний ліцей з підготовки учнів 10-11-х класів до вступу в університет та інші ВНЗ України.

З метою ефективної реалізації нагальних завдань, що стосуються різних аспектів діяльності університету, в структурі створено відповідні підрозділи.

Навчально-методична робота організується і забезпечується такими підрозділами: навчально-методичне управління: відділ організації навчального процессу, відділ організаційно-методичної роботи, відділ ліцензування, атестації та акредитації; Науково-навчальний центр нових інформаційних технологій; бібліотека; редакційно-видавничий відділ; науково-дослідний сектор, 7 науково-дослідних лабораторій; випробувальний центр аналізу харчової та сільськогосподарської продукції; відділ інформаційного забезпечення навчального процессу; аспірантура з 7 спеціальностей; докторантура з 4 спеціальностей; 2 спеціалізовані Вчені ради із захисту кандидатських та докторських дисертацій; науково-навчальний центр нових інформаційних технологій; наукове студентське товариство. Налагодження зовнішніх зв'язків університету із зарубіжними ВНЗ та установами, організацію роботи з іноземними студентами здійснює відділ міжнародних зв'язків.

До послуг студентів  14  комп'ютерних класів, обладнаних сучасною комп'ютерною та мультимедійною технікою.

Потужна комп'ютерна мережа об'єднує персональні комп'ютери класів, кафедр та інших підрозділів університету і забезпечує студентам і викладачам постійний інформаційний зв’язок та інтерактивний доступ до електронних навчальних ресурсів ХДУХТ і зовнішніх інформаційних джерел.

Якісну підготовку фахівців в університеті забезпечує бібліотека, у якій якнайповніше зібрана література, що відповідає профілю нашого університету.Здійснення наукової діяльності професорсько-викладацького складу та підготовку науково-педагогічних кадрів забезпечують кафедри: аналізу господарської діяльності, бухгалтерського обліку та аудиту, математики, гігієни харчування та мікробіології, економіки підприємств харчування та торгівлі, економічної теорії, фізики, іноземних мов, інформаційних технологій, маркетингу та комерційної діяльності, менеджменту, механіки і графіки, міжнародної економіки, обладнання підприємств харчування, організації харчування, охорони праці та екології, процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв Технології консервування, товарознавства та експертизи товарів, фзичного виховання, фінансів, хімії та інші.

Кадровий  склад. 460  викладачів забезпечують сучасну фахову підготовку студентів , з яких:  72  – докторів наук, професорів,  199  – кандидатів наук і доцентів. В університеті працюють 2 дійсні члени Української академії Національного прогресу, 2 члени-кореспонденти Інженерної академії України, член-кореспондент Міжнародної академії холоду, 3 академіки Міжнародної академії холоду, 2 заслужених працівники народної освіти України, заслужений діяч науки і техніки України, заслужений працівник культури України, 5 лауреатів Державної премії України, 44 відмінники освіти України.

Економічний факультет об'єднує 5 кафедр, на кафедрах факультету плідно працюють  105  викладачів, серед яких 13 професорів, 33 доценти, кандидати наук. Викладачі кафедр виконують науково-дослідну роботу, яка тісно пов'язана з проблемами, що виникають на підприємствах в умовах ринкової економіки, впровадженням комп'ютерних технологій формування, обробки та аналізу економічної інформації.

Економічний факультет розпочав своє функціонування у складі Харківського інституту громадського харчування водночас з його створенням у 1967 році. Факультет здійснював підготовку спеціалістів з економіки та бухгалтерського обліку для роботи в системі громадського харчування та торгівлі у різних регіонах колишнього Радянського Союзу.

Економічний факультет став основою та базою для створення і виділення в самостійний підрозділ у 1988 році обліково-фінансового факультету. Всього за 40 років свого існування економічний факультет підготував понад 5 тисяч фахівців для громадського харчування, торгівлі та інших галузей економіки, які працюють у різноманітних структурах на посадах від економістів та інспекторів до керівників підприємств.

На факультеті здійснюється підготовка фахівців за державним замовленням та за договорами з юридичними і фізичними особами за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр, спеціаліст, магістр.

Навчальний процес на факультеті організовано відповідно до вимог Болонського процесу. Студенти навчаються за новітніми методиками у сучасно обладнаних аудиторіях, лабораторіях, комп’ютерних класах при факультеті та науково-навчального центру нових інформаційних технологій

Успішно функціонують аспірантура і докторантура за фахом "08.00.04 - Економіка та управління підприємствами (за видами економічних діяльностей)"; спеціалізована Рада із захисту кандидатських дисертацій.

Викладачами кафедр факультету здійснюється науково-дослідна робота, яка тісно пов'язана з проблемами, що виникають на підприємствах в умовах ринкової економіки, впровадження комп’ютерних технологій формування, обробки  та аналізу економічної інформації. На факультеті проводиться науково-дослідна робота з виконання держбюджетних та госпдоговірних досліджень, результати яких обговорюються на наукових студентських конференціях і впроваджуються в практику господарювання підприємств галузі та у навчальний процес.

Факультет пов'язаний угодами про творчу співпрацю з найкращими підприємствами торгівлі та харчування, банківськими установами, підприємствами харчової промисловості, які є базовими для стажування викладачів і проходження студентами виробничих видів практики.

Студенти з першого курсу залучаються до науково-дослідної роботи. Майбутні фахівці беруть активну участь у міжвузівських, міських, всеукраїнських, міжнародних студентських олімпіадах, конференціях і конкурсах наукових робіт.

Факультет має ефективні міжнародні зв'язки з європейською та світовою системами освіти, з Корпусом миру США. Кращі за рейтингом студенти мають можливість стажуватися або здобувати освіту за кордоном.

Сучасна матеріально-технічна база факультету створює оптимальні умови для проведення навчального процесу та роботи викладачів.

Студенти мають можливість змістовно та активно проводити вільний час. На факультеті проводяться "День факультету", "Свято останнього дзвоника", "День економіста", "День маркетолога", огляд художньої самодіяльності "Дебют", а також діють команда КВК, танцювальний колектив, проводяться спортивні змагання.

Всім іногороднім студентам надається можливість проживання у гуртожитку.

Після закінчення університету 100 % наших випускників працевлаштовуються.Декан – Андросова  Тетяна Василівна кандидат економічних наук, професор.

Кафедри факультету: економіки підприємств харчування та торгівлі, економічної теорії, ,зовнішньоекономічної діяльності, маркетингу та комерційної діяльності, іноземних мов.

На факультеті ведеться підготовка фахівців за спеціальностями:

- економіка підприємства

- міжнародна економіка

- маркетинг

За 35 років факультет підготував більш ніж 5 тисяч фахівців з вищою економічною освітою для торгівлі, харчування та інших галузей економіки. Наші випускники працюють у різноманітних структурах на посадах економіста, керівника підприємства або його заступників з питань економіки, планування, прогнозування, фінансів, праці, маркетингу, зовнішньоекономічної та комерційної діяльності, керівників структурних підрозділів.

Фахівці, які отримали освіту за спеціальністю “Економіка підприємства” працюють у податкових службах, товарних біржах, у різних державних та муніципальних структурах, які вирішують питання соціально-економічного розвитку регіонів.

Фахівці за спеціальністю “Міжнародна економіка” отримують диплом економіста-міжнародника і працюють у науково-дослідних інститутах, інвестиційних компаніях, фірмах, банках, органах державного управління тощо.

Фахівці за спеціальністю “Маркетинг” працюють на підприємствах промисловості, харчування, торгівлі, в рекламних агентствах, в сфері туристичного та готельного бізнесу.

Випусковою для спеціальності "Економіка підприємства" є кафедра економіки підприємств харчування та торгівлі.

Науково-педагогічний склад  кафедри налічує 30 осіб, з яких:

2 – професори; 15 – доцентів.

Підготовка фахівців за спеціальністю здійснюється:   за державним замовленням та за договорами з юридичними і фізичними особами   за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр, спеціаліст, магістр.

Терміни підготовки фахівців:

Підготовка за освітньо-кваліфікаційними рівнями: денна форма навчання бакалавр 3 роки 10 міс. спеціаліст 10 міс. магістр 10 міс. заочна форма  бакалавр 4 роки 10 міс. спеціаліст 10 міс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]