Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
no(1).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
438.78 Кб
Скачать

Індивідуальні завдання (13 год.).

ВАРIАНТ 1

1. Довести, що мова відіграє важливу роль у суспільному житті. Пояснити зміст поняття державна мова. Указати, які функції виконує мова.

Дописати речення:

Накази охоплюють широке коло питань: ...

Наказ – це ...

Розрізняють накази щодо особового складу: ...

У заголовку такого наказу зазначають: ...

Кожний пункт наказу починається з ...

До викладу тексту наказу існують певні вимоги: ...

Кадровими наказами оформляють ...

Організаційні накази видаються при ...

2. Написати наказ про розподіл обов’язків між керівництвом установи (чи наказ про дисциплінарне стягнення з приводу .... .... ...).

3. Прочитати текст. Вказати: а) до якого стилю він належить; б) яка лексика властива. Навести приклади.

Зооінженерний факультет засновано в 1922 році. У різні часи його очолювали відомі професори М.А.Кравченко, К.В.Свєчин, М.М.Колесник, М.С.Борщ, Г.Т.Кліценко, Б.П.Гопка, доценти – А.М.Жадан, М.Д.Мосолов, А.І.Вертійчук, з 1996 року декан факультету – професор М.О.Захаренко. На кафедрах факультету працюють 54 викладачі, в т.ч. 14 професорів і докторів наук, 33 доценти, 7 асистентів. На факультеті навчається понад 500 студентів денного і 480 – заочного відділень. Переважна більшість з них – сільська молодь. Кожен п’ятий з тих, хто поступив на факультет, має срібну медаль або диплом з відзнакою. У складі факультету тривалий час діють кафедри годівлі сільськогосподарських тварин і технології кормів, зоогігієни, розведення та відтворення сільськогосподарських тварин, генетики, технології виробництва молока та яловичини, технології виробництва продукції свинарства та вівчарства, технології виробництва продукції бджільництва, конярства, птахівництва (Національний аграрний університет. – К. – 1998. – С. 24–26).

4. Провідміняти складені кількісні числівники разом з іменниками: вісімсот сімдесят шість (гривня), тисяча триста двадцять п’ять (вівця).

ВАРIАНТ 2

1. Розкрити поняття літературної мови та літературної норми. Навести приклади літературних норм.

2. Написати протокол загальних зборів студентів вашого факультету з таким порядком денним:

1. Про успішність та трудову дисципліну .

2. Про надання рекомендацій студентам для поїздки до Англії та Німеччини на стажування.

3. Переписати текст, вставляючи замість крапок потрібні літери. Пояснити правопис власних назв.

Факультет в..т..ринарної медицини заснований в 1920 ро..і на базі сільс..когосподарс..кого відділе..я Київського політ..хніченого інституту. У 1921 році він був виділений в окремий Київський ветеринарно-зоотехнічний інститут (КВЗІ). Значний внесок в організацію і становле..я КВЗІ внесли д..ректори – професори В.К.Ліндеман, Ф.З.Омельченко, А.К.Скороходько, у новоорганізованому інституті працювали відомі вчені: Ф.О.Цешківський, О.І.Черняхівський, С.О.Іванов, С.М.Крашенків, М.Б.Делоне, Н.В.Щербина та ін. З 1993 року факультет очолює професор А.Й.Мазуркевич.

Навчальну та наково-дослідну роботу на факультеті ведуть 100 викладачів та 53 співробітники. Серед викладачів 21 доктор наук, у т.ч. 6 академіків, членів-кореспондентів НАН України, УААН та інших академій (Д.О.Мельничук, Г.О.Хмельницький, А.Й.Мазуркевич, В.П.Онуфрієв, С.К.Рудик, В.Ю.Чумаченко), 58 доцентів, у т.ч. заслужений ветеринарний лікарУкраїни – А.Ф.Євтушенко, 2 старших викладачі та 21 асистент. На факультеті ветеринарної медицини навчається понад 1000 студентів (Національний аграрний університет. – К. – 1998. – С. 28–29).

4. Прочитати текст документа. Відредагувати текст, дописати відсутні дані:

До правління КСП “Колос”

Дацюка О.О.

вул.Паволоцька, 13

Заява

Прошу правління прийняти мене на роботу. Всі обов’язки покладені на мене буду виконувати добросовістно.

Прошу в моему проханні невідказати.

09. 1999 р.

Визначити, який це документ за:

а) походженням, б) місцем виникнення,

в) призначенням, г) формою.

ВАРIАНТ 3

1. Розповісти про особливий різновид усного спілкування – публічний виступ. Указати: а) скільки етапів він включає; б) які є жанри публічних виступів; в) які вимоги ставляться до мовлення оратора.

2. Сформулювати визначення доручення. Указати: а) які є види доручень, б) які основні реквізити містить доручення. Написати доручення на одержання внеску з ощадного банку (чи доручення на одержання грошей).

3. Дописати речення:

Документ, що фіксує домовленість між двома чи кількома партнерами – це ... .

Перелік, зведення статистичних даних або інших відомостей, розташованих у певному порядку й за графами – це ... .

Письмове повідомлення про виконання якоїсь роботи за певний період часу – це ... .

4. Записати прийменникові сполучення українською мовою: прийти по делу, по закону, по указанию, по заказу, по всем пра­ви­лам, экономист по призванию, по моим сведениям, работать по схеме, речь по вопросу, по возможности, добрый по природе, по истечении времени, по причине.

ВАРІАНТ 4

1. Дати визначення документа. Указати, які є види документів за різними ознаками.

2. Сформулювати визначення, що таке розписка. Указати: а) які дії вона підтверджує, б) які реквізити містить. Написати розписку про одержання певної суми грошей від представника фірми ...

3. Прочитати вислови і змоделювати ситуацію, коли ви вчинили несправедливо у ставленні до своїх знайомих, родичів. Написати текст вибачення, вкориставши наведені нижче словосполучення.

Вибачте мені. Даруйте, що я завдав Вам стільки клопоту. Забудьте ту подію. Я повинен просити вибачення. Перепрошую. Мені дуже шкода, що я засмутив Вас. Пробач, я був несправедливий до тебе. Я розумію, що помилився. Прошу пробачення.

4. Пояснити значення поданих слів: контракт, копія, диплом, дипломник, дипломат, дипломант. Як називаються підкреслені слова ?

ВАРIАНТ 5

1. Розповісти про основні стилі української мови і дати коротку характеристику кожного з них. З’ясувати поняття авторський стиль.

Прочитати текст. Визначити, до якого стилю він належить, відповідь обгрунтувати.

Князь Святослав Ярославович хворів злоякісною пухлиною на шиї (на зразок лімфосаркоми чи лімфогранулеми). Він помер, незважаючи на “різання”, тобто хірургічну операцію (1076 р.).

Раптова хвороба князя Владимирка Володаревича Галицького (1152 р.) була зв’язана з жовчнокам’яними коліками (хвороба “дна”).

Смертельну хворобу князя Володимира Васильовича Волинського описано в “Іпатієвському літописі” (1288 р.), її зв’язували із злоякісною пухлиною щелепи (Богоявленський, 1960 р.): “Опада все мязо с бороди и зубы исполнили вся выгниша і челюсть бородная перечни”.

Ця хвороба, на мій погляд, схожа на актиномікоз. Хвороба властива людям, тваринам і вражає передусім щелепи. Вона існувала у далекі часи – характерні для цієї хвороби зміни були виявлені на скам’янілих щелепах викопного носорога (третичний період). Це захворювання було поширене і серед людей (Israel, 1878 р.; Bostroem, 1885 р.).

Князь Всеслав Полоцький мав мозкову грижу... [Рудик С.К. Народна ветеринарія України. – К.: “АртЕК”, 1998. – С. 39].

2. Сформулювати, який документ називається заявою, вказати: а) які є види заяв; б) які реквізити містить заява. Написати заяву про надання академічної відпустки (чи заяву про скорочення робочого дня).

3. Переписати речення, вставляючи пропущені розділові знаки та букви. Пояснити правопис підкреслених слів.

Як показує світовий досвід племінні ресурси скрізь і завжди були в центрі уваги з боку держави. Не зважаючи на кризовий стан що склався в сілському господарстві племзаводи корпорації завдяки підтримці Міністерства аграрної політики України поки що знаходять шляхи для збереження високоціного вітчизняного генофонду племіного тваринництва і недопущення спаду продуктивності тварин.

4. Провідміняти за відмінками складені кількісні числівники разом з іменниками: 598 (корова), 6573 (гривня).

ВАРIАНТ 6

1. Указати, яких основних норм мовного етикету повинна дотримуватись кожна людина.

2. Пояснити, який діловий документ називається наказом; що регламентують накази щодо особового складу; які реквізити містить наказ; які основні вимоги до наказів: а) про прийняття на роботу; б) про переведення на іншу роботу; в) про надання відпустки; г) про звільнення працівників. Написати наказ по факультету, на якому ви навчаєтесь, про відрахування студентів з університету за неуспішність.

3. Переписати текст, розставляючи пропущені розділові знаки. Визначити, до якого стилю належить цей текст.

Стаття 21

Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства установи організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою за якою працівник зобов’язується виконувати роботу визначену цією угодою з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові а власник підприємства установи організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці необхідні для виконання роботи передбачені законодавством про працю колективним договором і угодою сторін.

Особливою формою трудового договору є контракт в якому строк його дії права обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі і матеріальна) умови матеріального забезпечення і організації праці працівника умови розірвання договору в тому числі дострокового можуть встановлюватися угодою сторін (Кодекс законів про працю України).

4. Провідміняти складені кількісні числівники разом з іменниками: 5 679 000 (мільйон), 28 (індик).

ВАРIАНТ 7

1. Дати загальну характеристику документів з господарсько-договірної діяльності.

2. Пояснити, що регламентують накази щодо особового складу. Написати наказ про призначення на посаду головного ветлікаря КСП. Назвати реквізити цього наказу.

3. Пояснити орфограми та пунктограми в поданому тексті. Вказати, до якого стилю належить цей текст, відповідь обгрунтувати.

Стаття 24. Укладення трудового договору.

Особі, запрошеній на роботу в порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації за погодженням між керівниками підприємств, установ, організацій, не може бути відмовлено в укладанні трудового договору.

Забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров’я (Кодекс законів про працю України).

4. Провідміняти складені кількісні числівники разом з іменниками: 2675 (тонна),

ВАРIАНТ 8

1. Указати найтиповіші наукові тексти. Розповісти про конспект та особливості його укладання.

2. Сформулювати визначення, що таке оголошення і повідомлення про захід. Указати: а) які бувають оголошення; б) як їх оформляють; в) які реквізити характерні для повідомлення. Відредагуйте подане нижче оголошення, допишіть потрібні реквізити.

Оголошення

В актовому залі відбудеться тематичний вечір “...”. У програмі вечора:

1. Урочиста частина.

2. Святковий концерт.

3. Пояснити відмінність у значенні слів, поданих парами. Ввести їх у речення.

Лікувати - лічити, корисливий - корисний, мотив - мотивація, криза - криз.

4. Записати словосполучення, розкривши дужки.

Запропонувати (ветлікар Крищенко Леонід Степанович), передати документи інженером (Гнатюк Омелян Миколайович), оголосити подяку (практикант Мандзюк Юрій, співпрацівники Ольга В’ячеславівна, Роман Олегович), попередити про нараду працівників бухгалтерії (Ганна Олександрівна, Володимир Іванович, Євген Каленикович).

ВАРIАНТ 9

1. Розповісти про анотацію, правила її написання.

Сформулювати правила правопису географічних назв, що найчастіше зустрічаються в ділових паперах.

2. Написати розписку про одержання комп’ютерів для роботи в бухгалтерії. Указати, які реквізити містить розписка.

3. Прочитати текст. Вставити пропущені букви. Пояснити правопис розділових знаків.

Доля визначила мені – синові звичайної українс..кої сім’ї (як кажуть в народі – “від самої землі”) провести найкращі роки свого жи..я в ц..му винятковому вузі – студентом, аспірантом, викладачем, завідувачем кафедри, ректором. Всяке траплялося у житті, але я безмежно вдячний долі, а головне, багат..м людям, які вчили і наставляли мене, допом..гали і доручили мені таку відповідальну і таку необхідну для нашої держави роботу – роботу з елітою аграрної науки та з селянською моло..ю, яка, як ті молоді весняні води, тягнеться до знан.., творчо зростає, є ковалем свого щастя та загального блага України (Із звернення ректора НАУ – акад. Д.О.Мельничука).

4. Провідміняти за відмінками: Іванчук Микола Андрійович, Антонович Сергій Мелентійович, Кушніренко Валентина Панасівна.

ВАРIАНТ 10

1. Розповісти, як ви розумієте поняття індивідуальний стиль мовлення? Розповісти про граматичні особливості ділових документів.

2. Сформулювати визначення гарантійного листа.

Заповнити поданий нижче бланк гарантійного листа.

Бланк організації

Назва банку...........................................................................................

(назва організації-гаранта)

гарантує оплату кредиту, що його видано........................................

(назва банку)

................................................................................................................

(назва організації-одержувача позики)

на............................................................................................................

сумою..........грн....................................................................................

(сума літерами)

При несплаті зазначеної суми.............................................................

................................................................................................................(назва організації-одержувача позики)

за виданими ним зобов’язаннями надає право банку без попередження заздалегідь провести виплату позики і несплачених відсотків власним розпорядженням з нашого розрахункового рахунку №.............

у..........................................................................................................

(назва відділення банку)

або способом стягнення з інших цінностей, що нам належать. Дія гарантії припиняється після повної виплати позики.

Керівник організації-гаранта (підпис)

Головний бухгалтер (підпис)

Печатка

3. Записати числівники словами.

У дикій і культурній флорі України існує близько 25,5 тис. видів рослин, з них 850 видів – лікарські, 1350 – вітамінні, 2950 – їстівні, 950 – кормові ... Із дикорослої флори застосовують близько 160 видів, в тому числі як їстівні (С.К.Рудик).

4. Записати подані прізвища українською мовою.

Винницкий, Евсеенко, Житецкий, Ильяш, Зьявин, Йовенко, Крушельницкий, Лукьяненко, Лебидь, Матвиенко, Пидъяркив, Петришин, Недилько, Басалаев, Арефьев, Воробьев, Горячев, Елкин, Кручених, Леонтьев, Мясоедов, Почтарев, Щавелев, Шмелев.

Провідміняти за відмінками: Остапенко Сергій Валерійович.

ВАРIАНТ 11

1. Розповісти про реферат, структуру реферату, способи цитування, посилання на автора.

2. Заповнити формуляр доручення. Указати, якого виду це доручення (відповідь обгрунтувати), назвати його реквізити.

...........................................................................................................

(назва організації, установи, підприємства)

Доручення

Я,................................................................................................

(прізвище, ім’я, по батькові, посада, підрозділ)

дійсно доручаю отримати у бухгалтерії.......................................

належні мені гроші за................20.....р.............................................

...........................................................................................................

(кому, прізвище, ім’я, по батькові)

за його (її) паспортом, серії.......№...............виданий........................

.....................................................прописаний за адресою................................................ у чому розписуюсь..............

Підпис..................................................................................засвідчую

Начальник відділу кадрів......................................................................

(ініціали й прізвище)

“....”......................20...р.

Каса

видати за паспортом (підпис) ........................................................

(ініціали й прізвище)

Головний бухгалтер (підпис) .........................................................

(ініціали й прізвище)

“....”.................20...р.

3. Пояснити значення слів: фірма, ветсанекспертиза, патологія, епізоотологія, паразитоценози, етиологія, експрес-метод, остеосинтез.

4. Від поданих іменників утворити чоловічі та жіночі імена по батькові. Похідні імена по батькові від виділеного слова провідміняти в однині:

Ярослав, Iгор, Лавро, Корній, Богдан.

ВАРIАНТ 12

1. Розповісти про особливості техніки ділового спілкування. У чому, на вашу думку, виявляються уміння говорити, уміння слухати, уміння запитувати, уміння сприймати ділового партнера, уміння керувати емоціями.

2. Написати лист-пропозицію до деканату факультету, де ви навчаєтесь, щодо навчального процесу. Указати реквізити цього листа.

3. Переписати речення, займенники в дужках поставити у відповідній формі.

(Наш) підприємство має (свій) пансіонати відпочинку, оздоровчо-профілактичний санаторій.

Експеримент (ваш) фірми не дав (жодний) результатів.

На (скільки) заводах проведено інвентаризацію меблів.

(Наш) група працювала на полі до (сам) вечора.

У відрядженні (наш) фермери (дещо) навчились.

Усі прилади привезені на (чиїсь) машинах.

4. Утворити від поданих іменників присвійні прикметники. Записати їх у називному відмінку однини чоловічого та називному однини жіночого роду:

економіст, лікар, Маланка, Ольга, Віталій, внучка.

ВАРIАНТ 13

1. Указати, які документи входять до групи інформаційних документів. Дати коротку характеристику кожного з них.

2. Розповісти про групу службових листів, що вимагають відповіді. Реквізити таких листів. Написати лист-відповідь.

3. Перекласти українською мовою.

По закону, по недомыслию, по постановлению, по списку, по специальности, по непригодности, по настоянию, по программе, по расценке, по усмотрению, по вопросу, по праздничным дням, по имеющимся сведениям, по истечении срока, по непредвиденным обстоятельствам, по обоюдному согласию, по причине, по поручению, по небрежности, по делам.

  1. Записати числівники словами: на 40 гектарах, для 2345 корів, з 56 овець, 567 коровам зробили щеплення, з 4789 телят, 8 колегам, від 56 биків. Провідміняти складені кількісні числівники разом з іменниками: 26 579 (гривня), 27 (трактор).

ВАРIАНТ 14

1.Указати, які документи входять до групи обліково-фінансових. Дати коротку характеристику кожного з них.

2. Сформулювати визначення службового листа. Указати: а) які бувають листи за функціональними ознаками, за кількістю адресатів; б) які реквізити характерні для листів. Написати лист-прохання.

3. Перекласти українською мовою.

Новейшее достижение ветеринарной науки и практики!

Микотил 300 – это новый высокоэффективный антибиотик, используемый в виде однократной подкожной инъекции в малом объеме, предназначенный для лечения бактериальной бронхопневмонии телят.

Преимущества микотила 300 по сравнению с традиционными антибиотиками:

Исключительно высокая активность от широкого спектра возбудителей, вызывающих бронхопневмонию телят, в том числе пастереллезной инфекции.

Однократная инъекция МИКОТИЛА позволяет поддерживать терапевтическую концентрацию антибиотика в легких теленка в течение 3-4 дней.

Низкая стоимость препарата в пересчете на курс лечения одного животного.

4. Відредагувати тексти документів.

Продається червоної масті молода корова жіночого типу. Звертатися в будь-який час (З оголошення).

..за перше півріччя 1985 року народилося 278 телят, в тому числі від корів – 249 (Із звіту).

За неправильний перевід курей у півні завідуючому птахофабрикою Микитенку М.І. оголосити догану.

Довідка видана правлінням КСП “Мир” с. Високе колгоспнику Кирилюк Любі Миколаївні що він дійсно працює в колгоспі в декретній відпустці.

Одержати від кожних 100 корів по 87 ягнят.

ВАРIАНТ 15

1. Розповісти про офіційно-діловий стиль, його основні ознаки. Які графічні скорочення використовуються в документах? Навести приклади.

2. Відредагувати поданий акт, написати його за всіма правилами скла­дан­ня актів. Указати реквізити акта.

Акт

Дев’ятнадцятого січня 1997 року складено цей акт комісією в складі членів будівельної бригади колективного господарства “Нива” С.К.Сторожука, С.В.Зеленка, О.В.Васильченка в тому, що цього числа одержано від завідуючого складом цього ж господарства О.С.Кулика 0,5 кв. м. дощок та 500г. цвяхів на виготовлення ящиків для теплиці, 5 молотків і 10 десять лопат.

Комісія.

3. Користуючись термінологічним словником, визначити значення поданих слів. Пояснити їх правопис: імунізація, ендопаразити, етіологія, імуноморфогенез, індикація, вегетація.

4. Від поданих іменників утворити чоловічі та жіночі імена по батькові. Похідні імена по батькові від виділеного слова провідміняти в однині:

Павло, Андрій, Микола, Охрім, Iлля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]