Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полный текст.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
145.92 Кб
Скачать

Тема 6 Виконання рішень єспл

1.Правове регулювання виконання рішень

2.Форми виконання рішень ЄСПЛ

3. Порядок виконання рішень ЄСПЛ

Виконання рішень ЄСПЛ регулюється ст.46 ЄКПЛ, Регламентом ЄСПЛ.

Ст..46 – Високі договірні Сторони зобов’язуються виконувати остаточні рішення Суду в будь-яких справах у яких вони є сторонами.

Остаточне рішення суду передається Комітетові Міністрів, який здійснює нагляд за його виконанням.

Акти України: ЗУ «Про виконання рішень і застосування практики ЄСПЛ» 26.02.2006, ЗУ «Про виконавче провадження» від 4.11.2010, окремі статті процесуальних кодексів ЦПК, КАС.

Виконання рішень ЄСПЛ може здійснюватись у 2 формах: вжиття заходів загального характеру; заходів індивідуального характеру.

Заходи загального характеру: ст..13-16 ЗУ «Про виконання рішень і застосування практики ЄСПЛ» і полягає у забезпеченні затримання Д ЄКПЛ і усунення порушень, що мають системний характер і внесення змін до чинного законодавства і практики його застосування, забезпечення юридичної експертизи законопроектам, забезпечення професійної підготовки суддів, прокурорів, адвокатів, співробітників …

Інтерсплав пороти України 2007 р. зміна практики відшкодування ПДВ.

Заходи загального характеру можуть ініціюватися як судами ( Інтерсплав проти України) по справам, що стосуються виплат працівникам вугільної промисловості. Сокур проти України. Україна внесла зміни до ЗУ «Про поновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом», таким чином гарантувала відшкодування із статутного фонду гірничих підприємств.

Заходи індивідуального характеру. У справі PapamichaLopolus проти Greece1993 ЄСПЛ встановив, що Високі Договірні Сторони у принципі вільні у виборі засобів, за допомогою яких вони будуть виконувати рішення ЄСПЛ.

Індивідуальні заходи полягають в першу чергу у грошовому відшкодуванні – сума справедливої сатисфакції, що вказана у рішенні Суду;

додаткові заходи індивідуального характеру: поновлення, наскільки це є можливим попереднього юридичного стану (vestitutio in integrum) – це поновлення провадження по справі. Така можливість передбачена у зв’язку з виключенням обставин ( ст..354 ЦПК і ст..237 КАС, ГПК і КПК не передбачені). Комітет Міністрів РЄ рекомендує повторний розгляд справи: коли існуюче рішення і далі порушує права людини; рішення містить порушення ЄКПЛ (Рекомендація від 19.01.200 №12(2000)2)

Процедура починається з направлення остаточного рішення на адресу Комітета міністрів Ради Європи. Комітет міністрів передає рішення представнику чи послу держави відповідача з вказівкою, що від держави очікується відповідь про виконання рішення .

Держава відповідач надає інфо 2-х видів:

  • Рішення виконано – задовольняє комітет міністрів – приймає резолюцію і закриває справу;

  • Держава не повністю виконала рішення – комітет міністрів здійснює моніторинг за виконанням.

Далі справу веде УУ. Протягом 3 днів з моменту отримання остаточного рішення УУ готує коротке викладення рішення на українській мові і надсилає стягувану (позивачу), в газеті «Голос України», «Урядовий кур’єр », Уповноважений з ПЛ, Державну виконавчу службу за місцем реєстрації заявника і інших зацікавлених осіб. Заявнику надсилається роз’яснення його прав, право подати в Державну виконавчу службу заяви про перерахування коштів з вказівкою банківських реквізитів. Відповідно до п. 9 ч.2 ст. 17 ЗУ «Про виконавче провадження» рішення ЄСПЛ є виконавчим документом, а відповідно до ст..21 виконання рішень, в яких відповідачем є держава, покладається на відділ примусових виконань рішень ДВС. ДВС протягом 1 місяця з моменту відкриття виконавчого провадження направляє Державному казначейству постанову про відкриття провадження. Держ. Казначейство протягом 10 днів здійснює перерахунок коштів на банківський рахунок стягувача.

Загальний строк виконання рішення не має перевищити 3 міс. У випадку порушення нараховується пеня. В державний бюджет закладається близько 20 млн.грн. на такі справи.