Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полный текст.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
145.92 Кб
Скачать

Тема 4?

Тема 5:Урядове уповноваження у справах єспл в Україні

1.Правові підстави діяльності УУ.

2.Функції УУ.

3.Особливості діяльності УУ в Україні.

У 1998 р. була створена спеціальна інституція Уповноважених у справах Європейського суду. Інституалізація відбулася на підставі ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики ЄСПЛ» 23.02.2006 р. №3477- IV. У ЗУ є декілька статей,присвячених УУ,які потім конкретизуються у підзаконних нормативно правових актах.

УУ сторона с поняття Орган представництва в ЄСПЛ регулює діяльність. УУ положення заяв. ПКМУ від 31.05.2006 р. №784 «Про заходи по реалізації ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики ЄСПЛ».За цим положенням змінена назва посади на УУ в справах ЄСПЛ.

Вимоги до посади:

-громадянство України

-вища юридична освіта

-досвід роботи в галузі права не менше 3 років

-вільне володіння французької чи англійської мовою

Діяльність УУ забезпечує секретаріат, який є структурним підрозділом центрального апарату МінЮста, Національне бюро з питань ЄКПЛ сприяє діяльності УУ. На місцях діяльності УУ забезпечують представники, що працюють у складі Головного Українського МюнЮста в АРК, областей київських і севастопольських міських управління юстиції. Представники очолюють регіональні, секреторіати УУ. Діяльність регіональних представників здійснюється на підставі Положення «Про представника УУ у справах ЄСПЛ» затвердженого наказом МінЮста от 9.02.2007 року №44/5. У Раді Європи діяльністі УУ сприяє постійна місія України. У випадку відсутності УУ його обов’язки здійстнюється за дорученням Міністра юстиції. Керівник секреторіату на підставі положень і ЗУ має обов’язки:

  • превентивна діяльність

  • представництво України

  • сприяння виконання рішень

Три напрямки діяльності:

  • превентивні заходи

  • представництво держави в ЄСПЛ

  • контроль і забезпечення виконання рішень суду

Превентивна діяльність полягає в аналізі практики ЄСПЛ з метою визначення причин, що призвели чи можуть призвести до порушення ЄСПЛ України, готує відповідні аналітичні оглядні висновки, подає пропозиції МінЮсту що до методики експертиз проектів законів України і підзаконних актів, а також чинних законодавчих актів про відповідність ЄКПЛ і практиці ЄСПЛ, готує пропозиції до навчальних програм з вивчення ЄКПЛ і практики ЄСПЛ.

Представництво України в ЄСПЛ полягає в підготовці матеріалів для розгляду справи у суді, здійснення співробітництва з іншими органами державної влади, бере участь у розгляді справи у ЄСПЛ, створення необхідних умов ля проведення судом розслідування по справам про порушення ЄКПЛ України.

Контроль і забезпечення виконання рішень ЄСПЛ полягає в забезпеченні виплати відшкодування, що існувало до порушення ЄКПЛ, застосування заходів, передбачених у рішенні ЄСПЛ про дружне врегулювання.

УУ в Україні Лудківська В.В.

В оплаті праці УУ прирівнюється до заступника Міністра.

Проти України 318 рішень.

Дружнє врегулювання – 22 справи (EX gracio).

З 5.01.2011 року УУ – Лудаувська В.В., а до цього був Зайцев Ю.С. за власним бажанням.

За весь час проти України винисенно 318 рішень « 1.5 від всіх справ, що визнанні прийнятими» основну масу складають заяви по п.1 ст.6 ЄКПЛ, справи пов’язані з катуваннями, нелюдським чи приниженням людської гідності.

22 справи – процес дружнього врегулювання. Після затвердження судом дружнього врегулювання МінЮст надає органу Державного Казначейства доручення на здійснення платежу на користь заявника. ПКМУ від 29.04.2004 року № 553 «Про організаційні заходи, пов’язані із забезпеченням представництва України під час розгляд справ у ЄСПЛ».

Переважна більшість справ розглядається у письмовій справі судом. Одна справа Сапов в Україні 2005 р. в усній формі. Справа Друзенко та інші в Україні розглядаються виїзним засіданням суду з 25 по 27 червня в місті Хмельницькому.