Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Браузер.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
68.16 Кб
Скачать

Історія

Браузер Opera протягом свого розвитку був піонером із впровадження новацій, які сьогодні є стандартом де-факто для всіх браузерів. Так в Opera з'явилися вкладки для окремих сторінок, він промальовував довгі таблиці вже в процесі їхнього завантаження, оптимізував роботу з кешем для зручного перегляду попередніх сторінок з урахуванням заповнених форм. Всі ці нововведення сприяли становленню Opera як «швидкого браузера».

До версії 2.0 браузер називався MultiTorg Opera і не був доступний для широкої публіки. Онлайн документи свідчать, що його було представлено на Третій Міжнародній WWW Конференції у 1995 році. Вже тоді Opera використовував інтерфейс MDI (multiple document interface) — вигляд програми, коли додаткові вікна відкриваються всередині батьківського вікна, що робить зручнішим перегляд кількох сторінок одночасно.

  • Після виходу на ринок у 1996 році браузер був платним, згодом з'явилася опція безплатного користування за умови показу рекламного банера нагорі програмного вікна.

  • 8.50 20 вересня 2005 року, браузер став доступний безкоштовно без жодної реклами.

  • 9.0 20 червня 2006 року

  • 9.50 12 червня 2008 року. (Кодова назва Kestrel).

  • 10.0 1 вересня 2009 (Кодова назва Peregrine).

  • 10.50 2 березня 2010

  • 10.60 1 липня 2010

  • 11.00 16 грудня 2010

Можливості програми

Компанія Opera Software позиціонує свій переглядач Opera як «найшвидший браузер на Землі» («the fastest browser on Earth»). Незалежні перевірки показали, що Opera 9.01 швидше інших браузерів в чотирьох тестах із семи на Microsoft Windows і Mac OS X і в трьох з семи на Linux. Найсильнішою стороною Opera є робота зі сценаріями JavaScript, приблизно вдвічі швидше ніж в інших браузерах. Крім того, Opera починає відображати вміст сторінки до повної її завантаження, що також заощаджує час користувача, особливо при повільному з'єднанні та великій кількості впроваджених об'єктів.

В Opera встроєний TDI-інтерфейс, що настроює блокування виринаючих вікон. Є захист від шахрайства, менеджер завантажень, BitTorrent-клієнт, меню пошуку, RSS-агрегатор. Також в пакет входить поштовий клієнт Opera Mail і клієнт для IRC-мереж.

Однією з особливостей браузера є можливість швидкого переходу до найчастіше відвідуваних веб-сторінок (Speed Dial — «швидкий набір» або «експрес-панель»). Користувач може задати адреси веб-сторінок в дев'яти слотах, і після відкриття порожньої вкладки на ній будуть відображені за замовчуванням 9 (3 × 3) віконець, у кожному з яких буде зменшена копія заданої сторінки. Ця опція значно полегшує навігацію між веб-сайтами. Настроїти кількість сайтів в Speed Dial можна починаючи з версії 9.5, змінивши speeddial.ini в папці профілю. А починаючи з версії 10.0 beta ця опція доступна в інтерфейсі браузера.

Opera підтримує так звані віджети (Opera Widgets) — маленькі веб-застосунки, які можна запустити з браузера. Серед інших існує «User JavaScript», діалект скриптової мови, що дозволяє користувачеві редагувати скрипти на веб-сторінках і додавати нові. Готові скрипти можна завантажити на сайті UserJS.org, з іншої адреси: Userscripts.org можна завантажити аналогічні скрипти для Greasemonkey, більшість з яких можна використовувати і в Opera. Третій спосіб розширення можливостей браузера — підключення плагінів, які змінюють зовнішній вигляд браузера або додавати до нього нові функції. В той же час, використання плагінів обмежена. Можна підключати тільки плагіни, схвалені і розповсюджувані Opera Software, тоді як у деяких інших браузерах є можливість встановлювати плагіни будь-яких розробників.