Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Браузер.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
68.16 Кб
Скачать

Розширення

Розширення Google Chrome дозволяють розширити можливості і функції браузера. Та чи інша функція може бути корисна для деяких людей, але не для всіх. Розширення дозволяють додавати в Google Chrome тільки потрібні можливості, уникаючи накопичення функцій, які не використовуються. Google створив спеціальну галерею розширень від третіх осіб.

Вперше розширення з'явилися в стабільній версії Chrome 4.0, а галерея була офіційно відкрита 25 січня 2010 рік а. На момент відкриття в ній було вже 1500 розширень.

Safari

Safari — браузер, що входить до ОС Mac OS X, який розробляє Apple на основі спільних з вільним браузером Konqueror компонентів KHTML та KDE Java script проекту KDE.

Історія браузера

Після трьох років перебування на Маках Internet Explorer for Mac, Apple у грудні 2003 року анонсувала вихід бета-випуску свого нового браузера на Macworld Expo. Багато хто чекав, що Apple зробить свій браузер на основі рушія Mozilla Gecko, тоді як компанія вирішила використовувати KHTML, рушій браузера Konqueror із середовища KDE.

Цікаво, що Apple найняла Дейва Хаятта (англ. Dave Hyatt) у 2002 році. Він працював над браузером Netscape Navigator з 1997 року. Хаятт створив браузер Camino і був одним з творців Firefox. Обидва браузери використовували рушій Gecko. На той час, як Apple почали роботи над Safari в 2002 році, Mozilla вже два роки розробляла новий рушій Gecko. KDE приблизно стільки ж працювали над новим рушієм KHTML, розробка якого почалася в 2000 році. Рушій KHTML був швидший, легший і підтримував більше стандартів.

Замість того, щоб використовувати Gecko, Apple вирішили вдосконалити рушій KHTML, позбавивши його залежності від набору Qt і замінивши його на адаптер, котрий суміщав цей рушій із Cocoa-сумісним API мовою Objective-C . Це дозволило Apple забезпечити максимальну сумісність із KHTML. У результаті вийшла бібліотека з відкритим кодом WebCore. Заснований на рушії KDE kjs JavaScript у поєднанні з Apple JavaScriptCore продукт був названий WebKit. Цей фреймворк використовується великою кількістю програм у Mac OS, включаючи Safari, для відображення HTML.

Safari доповнив інтерфейс WebKit користувацькими функціями, так само як Firefox доповнив рушій Mozilla Gecko. Як і Mozilla, Apple отримує деякі доходи від співпраці з Google. Проте, головною причиною розробки Safari стала потреба платформи Mac OS у сучасному, якісному браузері.

Safari 1.0

Представив абсолютно новий інтерфейс організації закладок і надав новий профіль для вимогливих користувачів, в якому вмісту сайту відводилася на екрані головна роль. 7 січня 2003, на Macworld у Сан-Франциско, Стів Джобс оголосив про те, що в Apple розробили свій власний веб-браузер під назвою Safari. Він заснований на внутрішніх розробках Apple на основі двигунця KHTML, й називається WebKit. Apple випустила першу бета-версію для OS X у цей день. Після численних офіційних і неофіційних бета-версій, з'явилася версія 1.0. Вона була випущена 23 червня 2003. Спочатку доступна тільки у вигляді окремого завантаження для Mac OS X v10.2, вона була включена в Mac OS X v10.3 реліз від 24 жовтня 2003 року в якості браузера за замовчуванням, а Internet Explorer для Mac включений тільки в якості альтернативного браузера.

Остання версія Safari для підтримки Mac OS X v10.2 є Safari 1.0.3, випущена 13 серпня 2004. Остання версія для підтримки Mac OS X v10.3 є 1.3.2, випущена 12 січня 2006.

Safari 2.0

Випущений разом з Mac OS X 10.4 Tiger; маркетологи Apple зазвичай називають Safari RSS, щоб підкреслити можливість збору браузером RSS фідів. У новій версії стали доступними режими батьківського контролю і приватного перегляду, збереження вмісту сторінки локально у вигляді веб-архіву. В Safari була також перевага в підтримці більшої кількості стандартів мережі і високій швидкості обробки сторінок, які стали доступними після декількох планових оновлень продукту.

Safari 3.0

Компанія Apple випустила Safari 3.0 в червні, і це було частиною WWDC релізів (презентація деяких функцій Mac OS X Leopard), але також і бета релізом для користувачів Mac OS 10.4 Tiger. Компанія також випустила версію для Windows XP і Windows Vista з метою збільшити розповсюдження браузера і полегшити веб-розробникам тестування для різних платформ (web-програми для iPhone). Нова версія Safari наділена покращеним пошуком на сторінці, можливостями зміни розміру текстових полів, перетягування закладок і збереженням груп вкладок в одну закладку. Компанія попрацювала над поліпшенням швидкості роботи браузера, і тепер говорить про те, що швидкість завантаження сторінки в два рази вища, ніж в Internet Explorer 7, а швидкість роботи JavaScript у 2,8 рази вища.

При запуску в Mac OS X Leopard, Safari втрачає рамку з відполірованого металу, яка була його фірмовим знаком, і приймає стандартну форму інших програм Leopard. В Windows схожий на самого себе, тільки кнопка «закрити» знаходитися з іншого боку вікна. Safari в Leopard наділений новою можливістю, названою Web Clip (Веб-вирізка). Натиснення на іконку з ножицями дозволяє вибрати область веб-сторінки як інтерфейсний елемент на Dashboard. Інструмент «Selection arrow» перетворює область закріплену за будь-яким місцем на сторінці, за тим же принципом, як в iPhone Safari дозволяє збільшувати область екрану. Можна створити область довільної форми для того, щоб відрізувати будь-які області екрану. Одного разу вибрана область додається як інструмент на Dashboard. За допомогою цього інструменту можна вибрати довільну форму рамки і можна завантажити будь-яку кількість «вирізок» на Dashboard.

У новому Safari очищення кеша може вестися по графіку, наприклад, щодня, тиждень, два тижні, місяць, рік або у будь-який момент вручну. Як і інші програми Mac OS X Leopard, браузер за замовчуванням зберігає всі завантажені файли в теці Downloads, а файли позначаються датою і часом, коли були завантажені. Коли ви пробуєте їх відкрити, вас попередять про те, що файл викачаний з Інтернету і повідомлять про можливі наслідки запуску підозрілих файлів. Leopard також індексує весь текстовий вміст закладок і кеша, так що коли ви шукаєте раніше переглянуту інформацію в своїх закладках, вам не потрібно заново відкривати веб-сторінку, ви просто вводите слово, яке шукаєте. Ви можете прямо зараз завантажити версії Safari 3 як для Mac OS X Tiger/Leopard, так і для Windows безкоштовно.

Safari 4.0

2 червня 2008, команда розробників WebKit продемонструвала новий рушій JavaScript, що значно збільшує швидкість Сафарі в інтерпретації сценаріїв. Двигунець є одним з нововведень у Safari 4. Новий рушій JavaScript швидко перетворився на SquirrelFish Extreme, що ще більше покращує продуктивність у порівнянні з SquirrelFish, і в кінцевому підсумку став відомим як Nitro. Публічна бета-версія Safari 4 була випущена 24 лютого 2009, нові функції, такі як «кращі сайти» (за аналогією з Швидкіским доступом Опери), яка показує найбільш відвідувані сайти користувача на 3D стіну. Функція Cover Flow, що є особливістю Mac OS X і ITunes, була реалізована в Safari. У бета-версії вкладки були розміщені в рядку заголовка вікна, як і Google Chrome. Втім, користувачі багато скаржились на вкрай недолугу реалізацію даного рішення й у фінальній версії «Панель вкладок» була переміщена у вихідне положення, нижче адресного рядка.

Версія для Windows прийняла рідні теми Windows, а не застосовуваний раніше Mac OS X-стиль інтерфейсу. Крім того, Apple видалили синій індикатор виконання знаходження з адресного рядка (пізніше відновлений в Safari 5). На 8 червня 2009, Safari 4 був офіційно випущений. Safari 4.0.1 був випущений для Mac 17 червня, і проблеми з було зафіксованою в Iphoto '09. Safari 4 в Mac OS X v10.6 «Сніжний барс» має 64-бітну підтримку, яка може зробити обробку JavaScript на 50% швидшою. Він також має вбудовану систему запобігання краху, щоправда тільки для Snow Leopard; система запобігання краху буде зберігати неушкодженими дані, якщо плагін браузера, такий як Flash Player зазнає краху, то система вжиє заходів таким чином, щоб інші вкладки й вікна не були порушені. Safari 4.0.4, випущена 11 листопада 2009 для OS X і Windows, ще більше підвищує продуктивність JavaScript.

Safari був одним з 12 браузерів запропонованих ЄС для користувачів Microsoft Windows у 2010 році. Він також є одним з 5 браузерів, що відображається на першій сторінці вибору браузера разом з Chrome, Firefox, Internet Explorer і Опера.

Safari 5

Apple випустила Safari 5 7 червня 2010. В новій версії можна побачити новий Safari Reader для читання статей в Інтернеті без відволікання (на основі, зокрема, на інструменту Arc90), JavaScript на 30 відсотків продуктивніший в порівнянні з Safari 4, і додана пошукова система Bing. Доступний для Mac і Windows, Safari 5 включає в себе вдосконалені засоби розробки і підтримує більше десятка нових технологій HTML5, зосереджених на сумісності. За допомогою Safari 5, розробники тепер можуть створювати безпечні розширення Safari для налаштовування і підвищення їхньої комфортності. Apple в цьому випуску також повторно додала в адресному рядку індикатор для відстежування місця. Apple випустила Safari 4.1 одночасно з Safari 5, спеціально для Mac OS X Tiger. Оновлення включає в себе більшість функцій і зміцненню безпеки в Safari знайшли 5. Однак вона не включає Safari Reader або Safari Extensions.

Opera

Opera (Опера) — веб-оглядач та програмний пакет для роботи з Інтернетом. Розробляється норвезькою компанією Opera Software.

Браузер Opera було розроблено в 1994 році компанією Opera Software, розташованою в Осло, Норвегія. Він працює в багатьох операційних системах, таких як: Microsoft Windows, Mac і Linux. Версія Opera Mini є найпопулярнішим оглядачем для мобільних телефонів, смартфонів і КПК (кишенькових персональних комп'ютерів).

Opera безкоштовний для персональних комп'ютерів. Міжнародна версія браузера має багатомовний інтерфейс, включаючи український.

За популярністю в Україні Opera станом на 2009 займав близько 25-30% ринку і був другим браузером, поступаючись лише IE. На березень 2011 року Opera з долею 36% є першою в Україні, випереджаючи IE та Firefox (приблизно 33%)[3]. В той же час світова доля Opera за різними оцінками — від 1% до 3.5%[4].