Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ культурология.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
225.28 Кб
Скачать

39. Іслам як світова релігія

Іслам це одна з світових релігій поряд з християнством і буддизмом,її послідовники- мусульмани виник в Аравії в 7 ст. Засновник – пророк Мохаммед. Іслам складався під значним впливом християнства і іудаїзма. Соціокультурна і політична ситуація того часу створювало всі умови для формування монотеїстичному Ісламу, який виявився ідеальною релігійно-політичною основою для держави. В результаті арабських завоювань розповсюдився на ближньому та середньому сході, пізніше в деяких країнах дального сходу, південно-східної Азії, Африки. Головні принципи викладені в Карані, священній книзі мусульман. Основні догмати поклоніння єдиному богові – всемогучому богу-алаху. І печатання Мохамеда пророком посланцем Алаха. Мусульмани вірять в безсмертя душі і загробне життя. Мусульманський культ базується на 5-ти основних обов’язках мусульманина: -Іман- розуміння її смислу і щира переконаність у її істиності.-Салат- щоденно п’ятиразова молитва та колективна молитва в мечеті у п’ятницю.- Саум-дотримання посту протягом дев’ятого місяця за календарем.- Зак*ят обов’язкова регулярна милостиня – податок на користь бідних, яка становить ¼ частину річного доходу. – Хадж- паломництво до Мекки у дванадцятий місяць мусульманського календаря, приурочений до свята жертвоприношення. Невіддільною частиною Ісламського культу є релігійні свята. Характерною особливістю Ісламу є те, що вона активно втручається у всі аспекти життя людей. Важливим поняттям в віровчення є Джихад- боротьба за віру. Однією з течій в ісламі є Суфізм- це вчення Мохаммеда з елементами грецької, індійської та християнської філософії, необхідними являється відмова від багатства щоб врятувати душу. Крім того дервіши культивують стан трансу та екстазу, який дає змогу злитися з божеством

40.Історія і сучасний стан релігійних вірувань в Україні.

1.Світогляду стародавніх українців були властиві синкретизм, анімізм. У них не було моністичної концепції світи, вони одухотворяли навколишні предмети і природні сили, приписуючи їм людські властивості, були захисниками окремих місцевостей, покровителями ремесел…Ранньою дохристиянською релігією в праукраїнців був язичницький політеїзм, що являв собою нашарування різних вірувань дослов*янських епох. У народній поетичній творчості вищі сили – Боги мали людську подобу, але були наділені більшою силою, вміннями, можливостями і розумом. Священними вважалися птахи, тварини. Важливою рисою вірувань праукраїнців дохристиянською доби була життєрадісність. Вони не мали в своєму пантеоні суворих, жорстоких богів, а жили спільним життям з природою. Таким чином, давні українці сповідували релігійні культи, спрямовані на визначення місця людини в світі.

2.Запровадження християнства на русі, було тривалим процесом. Християнство поширювалося в Україні ще задовго до княжіння Володимира Великого. Однією причиною прийняття християнства була криза язичництва. В Україні утверджувалися феодальні відносини. Християнство пропонувало більш гуманну, більш людяну мораль на відміну від варварських язичницьких звичаїв. До запровадження християнства Русь спонукали і зовнішні причини:економічні, політичні та культурні зв*язки. Проте християнство Київ. Русі мало деякі свої особливості: воно тривалий час уживалося із певними елементами язичництва. Важливою рисою цього християнства була собороправність(участь мирян у церковних справах заборонена канонічними правилами.

3. Традиційними релігіями в Україні можна вважати православ*я, греко-католицизм, іслам та іудаїзм у відповідних національних меншин. Найбільшою за кількістю релігійних громад є православна церква прихильниками якої є українці, росіяни, молдовани... Православна церква в Укр. ділиться на Київський патріархат, Московський патріархат і Автокефальна церква. В Україні також поширені нетрадиційні релігії, це ті релігії які не є історично успадкованими від попередніх епох. Важливим для їх поширення є те що вони пропонують незвичні способи вирішення життєвих проблем людини. До сучасної культури не є властивим дух обов*язкового офіційного однодумства і не терпимості до інакомислення, вона повинна бути ліберальною, щоб дати людині повну свободу у виборі релігії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]