Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мельник Світлани.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни національний університет водного господарства та природокористування Кафедра обліку та аудиту

Курсова робота

з курсу «Статистика»

за темою :

Організація статистики в Україні

Виконала:

студентка ФЕіП

групи ОА-21

Мельник Світлана

Станіславівна

Перевірила:

Доц. Журавльова Т.В.

Рівне – 2010

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………………3

Теоретична частина:

    1. Поняття про транспорт………………………………………………..4

    1. Категорії транспорту………………………………………5

    1. Транспортна система Рівненської області……………………….5

    1. Види транспорту Рівненської області………………….…6

1.5 Кореляційне дослідження…………………………………………………8

Практична частина:

2.1 Завдання №1 .Зведення і групування статистичних даних...……….……11

2.2 Завдання № 2. Ряди розподілу……………………………………….…...14

2.3 Завдання № 3.Ряди динаміки …………….…………………………….…22

2.4 Завдання № 4.Індекси…...…………………………………………………31

Висновки……………………………………………………………………..............34

Список використаної літератури…………………………………………………..35

Додатки…………………………………………………………………………..…

Вступ

В сучасному розумінні термін статистика має декілька значень. Перш за все, це дані про масові процеси та явища, які відбуваються в суспільно-економічному житті країни. Також це і діяльність системи статистичних органів, установ, організацій щодо збирання, обробки даних, які характеризують масові соціально-економічні явища і процеси. А також статистика є наукою, яка має свій предмет і метод. Метою даної дисципліни є оволодіння основою статистичного вимірювання, методами узагальнення та аналізу інформації про соціально-економічні явища і процеси та про закономірності суспільного життя. Статистика вчить, як підпорядковуючись меті дослідження, зібрати, обробити та проаналізувати інформацію, виявити та оцінити закономірності формування, розвитку та взаємодії складних за своєю природою соціально-економічних явищ.

Статистикою називається наука, яка об’єднує принципи та методи роботи з масовими даними – кількісними характеристиками зазначених явищ і процесів. Слово статистика (від лат. status – стан речей), означає кількісний облік масових, насамперед соціально-економічних явищ і процесів.

Вивчаючи кількісну сторону явищ, статистика відображає їх в своїх числах – показниках, і саме цим характеризує конкретну міру явищ, встановлює загальні властивості, виявляє схожість і відмінність окремих рис, об’єднує елементи в групи, виявляє певні типи явищ.

Інша особливість предмету статистики пов’язана з масовістю суспільних явищ. Статистика вивчає явища, які повторюються в просторі або впродовж часу. Для масового явища характерна участь у ньому певної множини елементів, істотні властивості яких схожі.

Розглядаючи суспільні явища як масові і спираючись на облік усієї сукупності фактів, що відносяться до цих явищ, статистика за допомогою чисел показує ступінь їх розвитку, напрям і швидкість змін, тісноту взаємозв’язків і взаємо залежностей. Все це дає підставу твердити, що статистика – один із засобів пізнання суспільного життя.

Мета курсової роботи - з’ясувати особливості, стану науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні, оволодіти основами статистичного вимірювання, методами узагальнення та аналізу інформації про соціально-економічні явища та процеси.

Основними завданнями курсової роботи є : розкрити суті досліджуваної теми, провести кореляційний аналіз, розв’язати представлені завдання, обробити та проаналізувати інформацію, виявити і оцінити закономірності формування, розвитку, взаємодії складних за своєю природою соціально-економічних явищ.

При цьому вирішити наступні питання:

  • закріпити теоретичні знання з раніше вивченої дисципліни “Вища математика” та засвоїти основні поняття та терміни дисципліни “статистика”;

  • оцінити можливість практичного застосування набутих теоретичних знань для розв’язання конкретних економічних задач;

  • оволодіти методами систематизації даних та обчислення узагальнюючих статистичних показників, а також аналізу варіації;

  • набути вміння оцінювати ряди динаміки;

  • навчитися застосовувати індексний метод до аналізу статистичних даних;

  • оволодіти методами дослідження кореляційного зв’язку між показниками;

  • закріпити знання з основних розділів соціально-економічної статистики.