Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з історії Головата.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
796.67 Кб
Скачать

Тема 8. Українські землі під владою Російської імперії.

Адміністративно-територіальний устрій і чисельність населення. Розвиток товарних відносин і криза феодальної системи господарства. Стан сільського господарства. Промисловість. Торгівля. Транспорт. Поширення кріпацтва на Південну Україну.

Участь українського населення у війні 1812 р. Декабристи в Україні. «Південне товариство», «Товариство об’єднаних слов’ян». Повстання Чернігівського полку. Вплив польського повстання 1830 – 1831 рр. на Україну.

Початок українського національного відродження .Становлення українознавства як науки. Популяризація минулого України. «Історія Русів» - перше дослідження з історії України.

Політизація національного руху в першій половині ХІХ ст. Утворення Кирило-Мефодіївського товариства. Політика царського уряду в українському питанні в другій половині ХІХ ст. Піднесення антикріпосницького руху. Царський маніфест і Положення від 19 лютого 1861 р. Особливості селянської реформи в різних регіонах України.

Реформи 60 – 70-х рр.: земська, судова, фінансова, військова; їх історико-політичне значення.

Промисловий розвиток українських земель в пореформену добу. Зростання міст. Стан сільського господарства. Кріпосницькі пережитки у землеволодінні й землекористуванні. Поглиблення соціального розшарування українського суспільства. Подальше становлення української нації.

Загальні тенденції та особливості українського національного руху.

Просвітництво. Українські громади. Наукова і освітня діяльність громадівців. Перші робітничі організації, їх ідеологія і програми. Перші політичні партії.

Тема 9. Західноукраїнські землі у складі Австрійської імперії

Адміністративно-територіальний устрій, чисельність населення. Криза кріпосницького господарства. Антикріпосницькі рухи в Галичині і на Буковині.

Особливості національного відродження на західноукраїнських землях. «Руська трійця». «Головна руська рада». Скасування кріпацтва в Галичині.

Економічний розвиток західноукраїнських земель після революції 1848 – 1849 рр. Промисловість. Стан сільського господарства.

Посилення національного руху на західноукраїнських землях у другій половині ХІХ ст. Москвофіли і народовці. Наукове товариство ім. Т. Шевченка.

Тема 10. Нові тенденції в соціально-економічному житті та національно-визвольному русі в Україні на поч. Хх ст.

Соціально-економічне становище українських земель у складі Росії. Монополії у промисловості і банківській справі. Економічна криза 1900 – 1903 рр. Масові селянські виступи на Лівобережжі.

Українська політична думка на початку ХХ ст.: М. Грушевський, Д Антонович, М. Міхновський, Д. Донцов. Загальноросійські й українські партії в Україні. Соціалістична течія в українському русі (РУП, «Спілка», УСДРП). Національно-революційна течія (Українська народна партія та її програма «Самостійна Україна»). Українські ліберали: програма, тактика.

Україна в демократичній революції 1905 – 1907 рр. Позиції політичних партії в революції. Виникнення рад робітничих депутатів. Збройні виступи в Києві, Харкові, Донбасі. Державна Дума.

Піднесення українського національного руху. Виникнення української преси. «Просвіти». Українська думська громада. Українське питання в Державній Думі.

Столипінська аграрна реформа як логічне продовження модернізацій них процесів у Росії. Економічні й політичні наслідки реформи в Україні.

Західноукраїнські землі на початку ХХ ст. Соціально-економічний розвиток: колоніальний характер економіки західноукраїнських земель. Українські фракції в австрійському парламенті. Поява українських організацій в Галичині («Сокіл», «Січ», «Пласт»).

У Третьому модулі «Україна XXXXI ст.»