Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка з історії Головата.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
796.67 Кб
Скачать

Тема 5. Україна під владою Речі Посполитої

Люблінська унія. Утворення речі Посполитої. Україна під владою Польщі. Покатоличення та ополячення місцевої знаті. Братства. Криза православ’я. Брестська церковна унія.

Посилення соціального і національно-релігійного гніту в Україні. Урядова політика щодо козаків. Виникнення реєстрового козацтва.

Формування суспільно-політичного устрою Запорозької Січі. Козацька адміністрація. Старшина, заможні козаки і козацька голота. Козацькі Ради. Господарства, побут і звичаї козаків. Військове мистецтва.

Козацькі повстання під проводом К. Косинського та С. Наливайка.

Гетьман П. Конашевич-Сагайдачний. Битва під Цецорою та Хотином. Наступ магнатів на козацькі права і вольності. Козацькі повстання 20 – 30-х роках ХVІ ст.

У Другому модулі «Україна VIIIXIX ст.»

Тема 6. Українська національна революція 1648 – 1676 рр.

Україна напередодні революції. Причини, характер, періодизація національної революції. Богдан Хмельницький.

Розгортання національно-визвольної війни. Перемога під Жовтими Водами і Корсунем. Битва під Пилявцями. Облога Львова та Замостя. Зборівський договір як спроба політичного компромісу. Битва під Берестечком. Білоцерківський мирний договір. Розгром польського війська під батогом. Битва під Жванцями. Українсько-російські зв’язки у роки війни. Переяславський договір 1654 р. та його оцінка в історіографії. Березневі статті. Ставлення різних соціальних та політичних груп українського суспільства до Переяславської угоди.

Ліквідація старого державного ладу і зародження Української козацької держави. ЇЇ територія і адміністративно-територіальний устрій. Поділ на суспільні групи та стани. Органи влади. Господарсько-фінансова політика. Дипломатична діяльність.

Відновлення війни з Польщею. Другий похід Б. Хмельницького на західноукраїнські землі. Вступ Швеції у війну з Польщею. Віленське перемир’я. Створення коаліції проти Польщі.

Громадянська війни та поділ козацької України на два гетьманства. Гетьман І. Виговський. Порушення царем умов Переяславської угоди. Гадяцький договір. Ю. Хмельницький.

Боротьба за возз’єднання Української держави( червень 1663 – вересень 1676 р.) Розчленування України на Лівобережну та Правобережну Україну. Чорна рада. Гетьмани Павло тетеря та І. Брюховецький. Україна у політичних планах Польщі, Росії та Туреччини. Андрусівське перемир’я. Гетьман Петро Дорошенко. Гетьмани Д. Многогрішний та І. Самойлович. Подальше обмеження автономії України.

Тема 7. Україна наприкінці хvіі – хvііі ст.

Наслідки поразки Української революції. «Вічний мир» і остаточний поділ України.

Українська державність наприкінці ХVІІ – ХVІІІ ст. Наступ царизму на політичну автономію України. Обрання гетьманом Івана Мазепи. Коломацькі статті. Зміцнення влади козацької старшини. Соціальна політика Івана Мазепи.

Україна на початку Північної війни. Таємна дипломатія І. Мазепи. Перехід Мазепи на бік Карла ХІІ та наслідки для України. Оцінка діяльності І. Мазепи в історичній літературі.

Запорозька Січ під час Північної війни. Зруйнування Чортомлицької Січі. Обрання гетьманом І. Скоропадського. Полтавська битва.

Гетьман у вигнанні Пилип Орлик та його Конституція.

Інкорпорацій на політика царизму. Утворення Малоросійської колегії. Наказний гетьман П. Полуботок. Боротьба старшини за відновлення гетьманства.

Гетьман Данило Апостол. Економічна політика, реформа судових установ. Заснування Нової Січі. Впровадження міністерського правління.

Останній гетьман України Кирило Розумовський. Українська політика Катерини ІІ. Скасування гетьманства. Діяльність другої Малоросійської колегії. Реформи російського уряду 60 – 70-х роках ХVІІІ ст. Ліквідація полково-сотенного та судового устрою Гетьманщини. Перетворення її на провінцію Російської імперії. Закріпачення селян Лівобережної України 1783 р.

Соціально-політичне життя в західноукраїнських землях. Полонізація православної шляхти. Ліквідація уніатської церкви на Правобережжі. Опришки.

Інкорпорація України в державну структуру Російської і австрійської імперій. Перший поділ Речі Посполитої. Захоплення Австрією Галичини і Буковини. Захоплення Росією Криму. Другий та третій поділи Речі Посполитої.