Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хозяйственный процесс.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
373.76 Кб
Скачать
  1. Право на звернення до господарського суду, порушення справи.

  2. Порядок досудового врегулювання господарських спорів.

1.Право на звернення до господарського суду, порушення справи.

Право на звернення до господарського суду мають:

Підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (уто­му числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому по­рядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі -підприємства та організації), мають право звертатися до господар­ського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоро-нюваних законом інтересів.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, громадяни, що не є суб'єктами підприємницької ді­яльності.

Угода про відмову від права на звернення до господарського суду є недійсною.

Порушення справ у господарському суді

Господарський суд порушує справи за позовними заявами:

- підприємств та організацій, які звертаються до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів;

- державних та інших органів, які звертаються до господарсько­го суду у випадках, передбачених законодавчими актами України;

- прокурорів та їх заступників, які звертаються до господарсько­го суду в інтересах держави;

Рахункової палати, яка звертається до господарського суду в інтересах держави в межах повноважень, що передбачені Консти­туцією та законами України.

Прокурор, який звертається до господарського суду в інтересах держави, в позовній заяві самостійно визначає, в чому полягає по­рушення інтересів держави, та обґрунтовує необхідність їх захис­ту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Мова судочинства визначається статтею 21 Закону України «Про мови в Українській РСР».

Законодавство, яке застосовується при ви­рішенні господарських спорів

Господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції України, Закону України «Про господарський суд», цього Кодексу, інших законодавчих актів України, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Господарський суд не застосовує акти державних та інших ор­ганів, якщо ці акти не відповідають законодавству України.

Якщо в міжнародних договорах України, згода на обов'язко­вість яких надана Верховною Радою України, встановлені інпгі' правила, ніж ті, що передбачені законодавством України, то засто­совуються правила міжнародного договору.

Господарський суд у випадках, передбачених законом або між­народним договором, застосовує норми права інших держав.

У разі відсутності законодавства, що регулює спірні відносини за участю іноземного суб'єкта підприємницької діяльності, госпо­дарський суд може застосовувати міжнародні торгові звичаї.

Забороняється відмова у розгляді справи з мотивів неповноти, неясності, суперечливості чи відсутності законодавства, яке регу­лює спірні відносини.

Форми судового процесу

Господарські суди вирішують господарські спори у порядку позовного провадження, передбаченому цим Кодексом.

Господарські суди розглядають справи про банкрутство у по­рядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Змагальність

Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтову­ють свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які бе­руть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактич­них обставин справи і правильного застосування законодавства.

Гласність розгляду справ

Розгляд справ у господарських судах відкритий, за винятком випадків, коли це суперечить вимогам щодо охорони державної, комерційної або банківської таємниці, або коли сторони чи одна з сторін обгрунтовано вимагають конфіденційного розгляду справи і подають відповідне клопотання до початку розгляду справи по суті.

Про розгляд справи у закритому засіданні або про відхилення клопотання з цього приводу виноситься ухвала.

Судовий процес фіксується технічними засобами та відобра­жається у протоколі судового засідання у порядку, встановленому цим Кодексом.