Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminarski_IVS.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
90.62 Кб
Скачать

Семінар 2. Історичні витоки рукописної книги в світі

Попередники сучасної книги. Виникнення письма й алфавіту як предтеча книгописання. Первинний “книжковий” матеріал. Форми книги.

Ранні осередки рукописної книги на Близькому Сході, в Азії та Європі. Глиняні книги Ассирії. Єгипет. Форми китайської рукописної книги. Індія. Єврейські рукописні книги. Греція і Рим.

Роль рукописної книги в суспільному поступі. Причини поширення рукописання. Становлення книгозбірень. Книга в долях Горація та Овідія. Вимоги давньоєврейських талмудистів до переписувачів книг.

Завдання для самостійної роботи

Комлексне завдання «За що спалювали книги в давнину?». Підіберіть з наукової літератури або Інтернет-мережі (на світовому чи українському матеріалі) приклади спалення книг у давнину та прокоментувати так іприклади.

Комплексне завдання «Заповіді давніх талмудистів «Вимоги до переписувачів книг» - у кабінет кожного реадактора». Наберіть на комп ютері і зверстайте у вигляді листівки (плаката, пам ятки, таблиці тощо) віднайдени проф. Тимошиком у Єрусалимі архівний текст щодо вимог для тих, хто братиметься за переписування (редагування) текстів (стор. Підручника 40-41).

Література до семінарського заняття 2

1.1, 1.4, 1.6, 1.14, 1.15, 1.24, 1.28

Семінар 3. Українська рукописна книга дохристиянської доби (середина іх – середина х ст. Ддо н. Е.)

Обставини і причини недослідженості проблеми. Безповоротні втрати стародавніх пам’яток. Вивезення книг за межі України. Книги як політичні заручники в “українському питанні”. Перші спроби перегляду усталеної періодизації.

Періодизація становлення та розвитку давньоукраїнської рукописної справи. Необхіднісмть перегляду усталених стереотипів на державному та науковому рівнях

Книжкова справа в Україні перед прийняттям християнства. Писемні тексти архіву “Кам”яна Могила”. Велесова книга. “Руське” письмо і “руські” переклади ІХ століття. Літопис Аскольда.

Завдання для самостійної роботи

Комплексне завдання. Підготуйте реферат на тему „Михайло Брайчевський як ініціатор перегляду концепції української історії першого тисячоліття нашої ери” (вкажіть його роль у перегляді періодизації української історії в контексті історії видавничої справи; принцип реконструкції ученим втрачених писемних пам’яток).

Комплексне завдання. За бібліографічними каталогами крупних бібліотек підготуйте бібліографічний покажчик „Кам’яна Могила - перший протиукраїнський архів давніх текстів”.

Комплексне завдання. За бібліографічними каталогами крупних бібліотек підготуйте бібліографічний покажчик „Велесова книга: перевидання в Україні та Росії”.

Комплексне завдання. За російськими виданнями „Велесової книги” та передмовами чи післямовами до них російських учених з’ясуйте причину „присвоєння” української пам’ятки російською наукою та наведіть аргументи російських учених з цього питання”.

Комплексне завдання. Підготуйте реферат на тему „Святі Кирило та Мефодій та їхня роль у поширенні писемності на українських теренах”.

Література до семінарського заняття 3

1.1, 1.25

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]