Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осіпенко Буд. матеріали.doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
10.26 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Деревина як природний органічний композиційний матеріал. Загальні відомості.

2. Будова деревини. Макроструктура.

3. Мікроструктура та хімічний склад деревини.

4. Основні промислові породи деревини.

5. Фізичні властивості деревини.

6. Механічні властивості деревини.

7. Вади деревини.

8. Використання деревини в різних галузях економіки.

9. Проблеми довговічності деревини.

10. Захист деревини від гниття. Антисептики.

11. Основи технології просочування деревини антисептиками

12. Поведінка деревини при нагріванні.

13. Вогнезахист деревини. Термоізолюючий одяг, сутність способу та вогнезахисного ефекту.

14. Вогнезахист деревини. Вогнезахисні фарби та обмазки, механізм вогнезахисного ефекту фарб і обмазок

15. Антипірени. Технології просочування та механізм вогнезахисного ефекту.

Задачі для самостійного розв’язування

1. Повітряно–суха деревина при вологості w = 20% має середню густину о.w.=670 кг/м3. При насиченні її під тиском середня густина збільшилась до о.w.=1300 кг/м3. Визначити відкриту пористість деревини.

2. Якою буде маса дерев’яної деталі у повітряно–сухому (w=20%) і в насиченому водою стані (w=120%), якщо при вологості 8% вона важить 18 кг?

3. Яка швидкість розповсюдження температури в ніздрюватому бетоні і деревині з середньою густиною о=600 кг/м3? Теплопровідність ніздрюватого бетону, б=0,5 Вт/(мС), деревини д=0,15 Вт/ /(мС), питома теплоємність бетону Сб=0,838 кДж/(кгС), деревини Сд=1,9 кДж/(кгС).

4. Розрахувати межу міцності на стиск зразків – призм із бетону і деревини (вздовж волокон). Розміри зразків бетону, см: a=10, h=40, деревини a=2, h=3. Показники манометра преса при випробуванні бетону 9, деревини – 0,15 МПа. Константа преса (площа поршня) 570 см2.

5. Сосновий брусок має розміри 2530400 мм (abc) при вологості w=21%. Як зміняться розміри бруска після повного висушування, а потім зволоження до межі насичення? Коефіцієнт усушки сосни kу=0,44.

Розділ 10

Полімерні матеріали

1. Класифікація полімерних речовин та матеріалів на їхній основі.

2. Характеристика будівельних матеріалів на основі полімерних речовин.

3. Оцінка довговічності. Проблеми екології виробництва та застосування полімерних матеріалів.

4. Вплив високих температур на полімерні будівельні матеріали.

5. Технічні рішення по зниженню горючості полімерних будівельних матеріалів

10.1. Класифікація полімерних речовин та матеріалів на їхній основі

Полімерними речовинами (від грец. «полі» – багато, «мерос» частина, частка, polymeres - різноманітний) називають високомолекулярні сполуки, які складаються з елементарних (мономерних) ланок, об'єднаних у макромолекули різної будови.

Високомолекулярними сполуками вважають речовини з молекулярною масою понад 5000. Молекулярна маса низькомолекулярних сполук зазвичай не перевищує 500, а речовини, які мають проміжні значення молекулярної маси, називають олігомерами.

Макромолекула є основним структурним елементом полімерних речовин, хімічна будова якої практично відповідає хімічній будові головної структурної одиниці – мономеру.

Структура макромолекули відображає розташування у просторі окремих ланок, обумовлюється їхньою хімічною будовою, довжиною й розподілом за довжиною та молекулярними масами.

Головними критеріями класифікації полімерних речовин є хімічна природа, походження, спосіб синтезу та тверднення, склад основного ланцюга макромолекул та характер їхньої будови, здатність до пластичних деформацій при циклічній дії температурного фактора.

За хімічною природою полімерні речовини поділяють на органічні та неорганічні. В неорганічних високомолекулярних сполуках (полімерах) атоми карбону відсутні, а в органічних – макромолекули складаються переважно з атомів карбону.

За походженням розрізняють полімерні матеріали природні та штучні. Природні полімери, прикладом яких є складові деревини (лігнін та целюлоза), розглянуті у розділі 9. До природних полімерів відносять також бавовну, вовну, шкіру, каучук тощо. Більш поширеними є штучні полімерні матеріали, які отримують шляхом синтезу з простих низькомолекулярних речовин, відомих як мономери.

За способом синтезу та тверднення органічні полімерні речовини поділяють на полімеризаційні та поліконденсаційні.

Полімеризаціяце процес об'єднання молекул низькомолекулярної речовини (мономеру) без виділення будь-яких побічних продуктів. Властивості полімерів та сополімерів залежать від умов полімеризації, якості вихідних мономерів, застосованих каталізаторів (прискорювачів) та інших факторів. У промисловості зазвичай використовують чотири способи полімеризації: у блоці, розчині, емульсії та суспензії. При синтезі та твердненні органічних полімерних речовин полімеризація відбувається з розкриттям подвійного (потрійного) зв'язку з утворенням полімеру, елементарний склад якого не відрізняється від елементарного складу мономеру. До високомолекулярних сполук полімеризаційного типу відносяться поліетилен, поліпропілен, полівінілхлорид тощо.

Поліконденсація це процес одержання високомолекулярних сполук (полі-конденсатів) з одночасним відщепленням низькомолекулярних продуктів реакції (води, хлороводню тощо).

Полімери поліконденсаційного типу отримують внаслідок взаємодії функціональних груп, що входять до складу мономеру, причому утворення полімеру супроводжується виділенням низькомолекулярного продукту і елементарний склад полімеру відрізняється від елементарного складу вихідної речовини. Поряд з мономерами для синтезу полімерів широко використовують олігомери.

Поліконденсаційні речовини можна одержати чотирма способами: розплавленням, розчиненням, з використанням твердофазових реакцій та реакцій поліконденсації. До сполук поліконденсаційного типу відносять поліефіри, поліаміди, поліметиленфеноли, поліметиленсечовину тощо.

За складом основного ланцюга макромолекул полімерні речовини поділяють на карболанцюгові, гетероланцюгові та елементоорганічні. Карболанцюгові полімери характеризуються тим, що їхні молекулярні ланцюги цілком складені з атомів карбону. Гетероланцюгові сполуки в складі ланцюгів, крім атомів карбону, містять атоми деяких елементів, в тому числі гідрогену, нітрогену, сульфуру тощо.

Елементоорганічні полімери можуть містити в складі головного ланцюга атоми силіцію, алюмінію, титану та інших елементів, які зазвичай не входять до складу органічних сполук.

За характером будови макромолекул органічні полімери можуть бути лінійними, розгалуженими та ґратчастими (тривимірними). При лінійній будові атоми мономеру зв'язуються між собою з утворенням витягнутого ланцюга. При розгалуженій будові утворюються макромолекули, що мають мономерні ланки, відгалужені від основного ланцюга. Сітчасті (просторові) макромолекули характеризуються хімічним «зшиттям» поперечними зв'язками окремих лінійних чи розгалужених ланцюгів полімеру (рис. 10.1).

За здатністю до пластичних деформацій при циклічній дії температурного фактора органічні полімери поділяють на термопластичні та термореактивні.

Термопластичні полімери (поліетилен, полістирол тощо), як полімеризаційного так і поліконденсаційного типу, спроможні до пластичних деформацій при підвищенні температури, тобто здатні при нагріванні розм'якшуватися й переходити до в'язкопружного стану. При охолодженні вони твердіють, зберігаючи задану форму. Такі перетворення можуть повторюватися неодноразово.

Рис. 10.1. Будова макромолекул полімерів: а – лінійна; б – розгалужена; в – просторова

Термопластичні властивості пояснюються лінійною або розгалуженою будовою молекул і невисокою міжмолекулярною взаємодією між ними. З цим пов'язана також здатність більшості термопластичних полімерів розчинятися у відповідних середовищах.

Термореактивні полімери (фенолформальдегідні, карбамідні та інші полімери) проходять стадію пластичного деформування при підвищенні температури, але при цьому після охолодження в їхній структурі відбуваються незворотні зміни, які призводять до неможливості переходу їх у пластичний стан при повторному нагріванні, тобто вони не можуть оборотно змінювати свої властивості і непридатні до повторного формування. Ці зміни структури пояснюються об'єднанням лінійних молекул у просторові сітки. З цієї ж причини термореактивні полімери здебільшого є більш теплостійкими, ніж термопластичні. Незворотні зміни в структурі термореактивних полімерів можуть бути викликані не тільки дією температурного фактора, але й хімічного реагенту (розчинника), ультрафіолетового чи γ–випромінювання.

Ця класифікаційна ознака покладена в основу вибору методу переробки полімерів при отриманні пластмасових виробів різного призначення.

Полімерними матеріалами, або пластичними масами, називають матеріали, які містять у своєму складі високомолекулярні органічні речовини – полімери і на певній стадії виробництва набирають пластичності, яка повністю або частково втрачається після затвердіння полімеру.

Розрізняють пластичні маси прості, що складаються лише з полімерної речовини, і складні, до складу яких, крім полімеру, входять і інші компоненти: наповнювачі, пластифікатори, стабілізатори, отверджувачі, барвники тощо.

Складні полімерні органічні матеріали, відомі як пластмаси, можна розглядати як композиційні, що містять у своєму складі матрицю, утворену полімерними речовинами, та армуючий компонент, представлений наповнювачами різної дисперсності та добавками, призначеними для надання спеціальних властивостей.

Пластмаси, залежно від призначення їх у будівництві, поділяють на такі основні групи: матеріали огороджувальних і несучих конструкцій; покриття підлог та опорядження стін; гідроізоляційні, герметизуючі, покрівельні, тепло– та звукоізоляційні матеріали; труби та інші погонні вироби; санітарно–технічні вироби; лаки, фарби, клеї.

Залежно від фізичного стану при нормальній температурі та інших властивостей пластмаси поділяють на жорсткі (модуль пружності Е>1ГПа), напівжорсткі (1>Е> 0,4 ГПа), м'які (Е=0,02...0,4 ГПа) та еластичні (Е<0,02 ГПа).