Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осіпенко Буд. матеріали.doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
10.26 Mб
Скачать

9.7. Використання деревини в різних галузях економіки

Немає такої галузі народного господарства, де б не використовувалася деревина. Особливо велике застосування отримала деревина в будівництві. З деревини роблять конструкції будівель, що несуть: ферми, арки, балки, прогони, стропила, каркаси, а також огороджуючі елементи: стінні панелі, перегородки. З деревини також виготовляють столярні вироби: вікна, двері, підлоги, плінтуси, наличники. Деревина застосовується в будівництві у вигляді круглих лісоматеріалів (залежно від діаметру – колоди, жердини) або у вигляді пиломатеріалів (бруси, бруски, дошки і ін). Відходи деревини використовують для виробництва композиційних дерев'яних матеріалів (фанери, деревоволокнистих, деревостружкових плит, деревношаруватих пластиків, цементостружкових плит), різновидів легких бетонів (арболіту, фіброліту, ксилоліту). Останнім часом все більш широкого поширення набувають клеєні конструкції і деталі з деревини у вигляді балок прямокутного і таврового перетину, прогонів, елементів ферм і арок. Використання високоміцних водостійких фенолформальдегідних клеїв дає можливість застосовувати маломірний лісоматеріал і отримувати конструкції будь–яких розмірів і форми, що характеризуються високою міцністю і довговічністю. Крім того, клеєні конструкції легше і міцніше звичайних, надійніше в експлуатації. Клеєні дерев'яні конструкції використовують для покриттів виробничих, сільськогосподарських будівель (зокрема з хімічно агресивною середою), зведення будівель і споруд на Крайній Півночі і в сейсмічних районах.

Значне поліпшення властивостей деревини досягається при її модифікації синтетичними полімерами. Суть модифікації полягає у тому, що натуральна деревина просочується мономером або низьков'язким полімером, які потім переводять у твердий стан під дією тепла, хімічних реагентів або іонізуючих випромінювань. Розрізняють термохімічний і радіаційно–хімічний методи модифікації деревини. Для модифікації деревини використовують фенольні, карбамідні, фуранові, поліефірні, поліакрилові та інші полімери (олігомери), а також деякі мономери – стирол, метилметакрилат, акрилонітрил.

Деревина та відходи її переробки є сировиною для лісохімічних підприємств. . При хімічній обробці деревини отримують:

1) Целюлозу. 6) Винний спирт.

2) Виноградний цукор. 7) Штучне волокно.

3) Целофан. 8) Вату, папір.

4) Деревний спирт. 9) Каніфоль.

5) Оцтову кислоту. 10) Штучну шкіру.

Завдяки новим технологіям деревина сьогодні у багатьох областях може конкурувати з металом, полімерами і навіть з керамікою:

1) Українські вчені розробили і запатентували нову технологію отримання деревини високої густини (1 кг/дм3) – це у два рази більше, ніж густина сухої ялини. Процес ущільнення деревини здійснюють при температурі 1500С гарячим пресуванням. Пустотні балки із ущільненої деревини мають також несучу здатність, що і стальні (двотаврові).

2) Фахівці лазерного центру в Ганновері розробили спосіб лазерного зварювання деревини і полімерів (при випробуваннях на розрив, зразок руйнувався не в зоні зварювального з'єднання, а в товщі матеріалу.