Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Осіпенко Буд. матеріали.doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
10.26 Mб
Скачать

Марки гіпсових в’яжучих

Марка в’яжучого

Границя міцності балочок через 2 год твердіння не менше, МПа

Марка в’яжучого

Границя міцності балочок через 2 год твердіння не менше, МПа

на стиск

на згин

на стиск

на згин

Г-2

2

1,2

Г-10

10

4,5

Г-3

3

1,8

Г-13

13

5,5

Г-4

4

2

Г-16

16

6

Г-5

5

2,5

Г-19

19

6,5

Г-6

6

3

Г-22

22

7

Г-7

7

3,5

Г-25

25

8

В умовних позначеннях вказується марка гіпсового в’яжучого за міцністю, група по строкам тужавлення та тонкості помелу. Наприклад, Г-5 АІІ – гіпс марки Г5, швидкотвердіючий (А) середнього помелу (ІІ).

При змішувані з водою (60 – 70%) утворюється гіпсове тісто, яке швидко твердне:

СаSO40.5H2O + 1.5H2O → СаSO42H2O

При висушуванні міцність гіпсу підвищується і може досягати 20 МПа. Сушать гіпсові вироби при температурі не більше 60–70ºС. В перший період твердіння гіпс розширюється на 0,05…0,15 %, а при подальшому висиханні дає усадку. Здатність твердючого гіпсу збільшуватися в об’ємі використовується при отриманні виливок різних архітектурних деталей.

Для затверділого гіпсу характерні пластичні деформації під навантаженням (повзучість), особливо у зволоженому стані.

Будівельний гіпс застосовується для виробництва перегородкових плит і панелей, листів для обшивки стін і перекриттів (гіпсової сухої штукатурки), теплоізоляційних та звукоізоляційних плит. вентиляційних коробів, для штукатурних, ремонтних та опоряджувальних робіт і т.п. Гіпсові вироби можуть експлуатуватися при відносній вологості повітря не більше 60 %. Водостійкість гіпсових виробів підвищується з введенням 5…25 % вапна, гранульованого доменного шлаку, при додаванні деяких добавок, просоченні карбамідними смолами, кремнійорганічними рідинами і т. і.

При нагріванні, гіпсового каменя починається його дегідратація за реакцією:

СаSO42H2O → СаSO4 + 2H2O

з руйнацією структури та втратою міцності.

При 100С міцність зменшується до 46% від початкової в гарячому стані і до 67% після охолодження. При підвищенні температури до 200С міцність гіпсового каменя в гарячому стані знижується до 40% і в охолодженому до 51% від початкової. В інтервалі температур 200 – 300ºС міцність гіпсу хоча і не змінюється проте з’являються в великих кількостях волосяні тріщини. При 400С міцність складає 39% в гарячому та 23% після охолодження від початкової. При 700С міцність знижується до 0 в гарячому та зростає до 17% після охолодження. Якщо температура і надалі зростатиме (близько 900 ºС) відбувається розпад сульфату кальцію за реакцією:

2СаSO4 → 2СаО + 2SO2 + O2

Утворений окис кальцію здатен до вторинної гідратації зі значним збільшенням об’єму, що і призводить до повного руйнування гіпсовогокаменя.

Висновок: Гіпс є дуже чутливим до нагрівання: при 1000С його міцність зменшується вдвічі. В той же час твердий гіпсовий камінь має дуже високі теплоізоляційні властивості.

Рідке скло це розчинні у воді солі кремнієвої кислоти Na2O n SiO2 і К2О n SiO2 – натрієвий і калієвий силікати. Величина n називається силікатним модулем і змінюється в межах 2,5–3,5. В будівництві використовується головним чином більш дешевий силікат натрію.

Рідке скло отримують сплавленням кварцового піску з содою або сульфатом натрію при температурі 1300С – 1400С.Потім охолоджені шматки обробляють в автоклаві під тиском 6 – 8 атмосфер. В результаті отримують в’язку рідину, яку використовують в промисловості. Процес тверднення здійснюється тільки на повітрі під дією вуглекислого газу за такою хімічною реакцією:

Na2O n SiO2 + CO2 + m H2O → Na2CO3 + n SiO2 m ·H2O,

де n SiO2 ·mH2O –аморфний кремнезем.

Суть процесу тверднення в таких умовах полягає в випаровуванні рідкої фази, підвищенні концентрації вільного колоїдного кремнезему, його наступної коагуляції та ущільнення.

Рідке скло використовують для отримання силікатних вогнезахисних фарб кислотостійкого цементу і жаростійкого бетону.

Кислотостійкий цемент отримують сумісним помелом суміші кварцового піску і кремній фтористого натрію, замішаних на рідкому склі. Такий цемент володіє високою стійкістю до дії ряду мінеральних та органічних кислот, але втрачає міцність в воді і руйнується при дії лугів та плавикової кислоти. Кислотостійкий цемент використовують для захисту хімічної апаратури і зведення споруд хімічної промисловості.

При дії високих температур рідке скло плавиться і спучується. В результаті цього утворюється стійкий піноподібний шар, який має малу теплопровідність. На цій властивості рідкого скла засновано використання силікатних вогнезахисних фарб.