Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 4.DOC
Скачиваний:
99
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
113.66 Кб
Скачать

2.Види юридичної відповідальності військовослужбовців. Дисциплінарна відповідальність

Дисциплінарна відповідальність - вид юридичної відповідальності, яка полягає в обов'язку працівника відповідати перед законодавцем за дисциплінарний проступок і зазнавати дисциплінарних санкцій, передбачених законодавством про працю.

Законність дисциплінарної відповідальності полягає насамперед у тому, що вона, по – перше, застосовується тільки за дисциплінарні проступки;

по-друге, її можуть застосовувати лише посадові особи (командир) , які наділені дисциплінарною владою;

по-третє, дисциплінарні стягнення застосовуються з дотриманням строків давності та встановлення порядку накладення стягнень;

по-четверте, за одне дисциплінарне порушення може бути накладено лише одне стягнення.

Якщо протягом року від дня накладення стягнення працівник не буде підданий новій санкції, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного покарання. Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни і до того ж проявив сумлінність , то стягнення може бути зняте і до закінчення року.

Розрізняють загальну і спеціальну дисциплінарну відповідальність.

Загальну дисциплінарну відповідальність несуть відповідальні за невиконання або неналежне виконання своїх трудових обов'язків, передбачених трудовим договором та правилами внутрішнього трудового розпорядку.

З метою підвищення відповідальності працівників певних категорій, а також відповідальності за вчинення особливо тяжких проступків нормативними актами запроваджені різні види спеціальної дисциплінарної відповідальності. Наприклад, спеціальна дисциплінарна відповідальність для державних службовців регулюється ст. 14 Закону України Про державну службу”; для суддів встановлена ст. 31 Закону Україну "Про статус суддів", адвокатів – ст.. 16. Закону України "Про адвокатуру" тощо. Встановлена для окремих категорій працівників спеціальна дисциплінарна відповідальність враховує: особливості їхньої трудової діяльності , значимість належного виконання ними трудових обов'язків для нормального функціонування тієї чи іншої галузі народного господарства, суспільства в цілому.

Адміністративна відповідальність.

Адміністративна відповідальність - вид юридичної відповідальності громадян за вчинені ними адміністративні правопорушення.

Військовослужбовці і призвані на збори військовозобов'язані, а також особи рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ несуть відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами. До зазначених осіб не може бути застосовано адміністративний арешт та виправні роботи.

На загальних підставах усі ці категорії несуть адміністративну відповідальність за порушення окремих правил, а саме:

за порушення правил норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху;

за порушення правил і норм санітарно – гігієнічних і санітарно – протиепідемічних;

за порушення правил полювання, рибальства та охорони рибних запасів;

за порушення митних правил;

за вчинення корупційних діянь та інших правопорушень пов'язаних з корупцією;

за неправомірне використання державного майна;

за невжиття заходів щодо окремої ухвали суду чи окремої постанови суду, щодо подання органу дізнання, слідчого або протесту чи подання прокурора;

за порушення законодавства про державну таємницю;

за контрабанду.

Органи (посадові особи) яким надано право накладати адміністративні стягнення можуть замість накладених стягнень передавати матеріали про правопорушення відповідним органам для вирішення питання щодо притягнення винних до дисциплінарної відповідальності.

При порушенні правил дорожнього руху водіями транспортних засобів Збройних Сил України, або інших утворених відповідно до законів у країни військових формувань військовослужбовцями строкової служби штраф, як адміністративне стягнення до них не застосовується, а робиться попередження.

Адміністративна відповідальність настає за правопорушення, які не тягнуть за собою кримінальну відповідальність. Особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, звільняється від адміністративної відповідальності, якщо з урахуванням характеру вчинення поступка та особи правопорушника до неї доцільно застосувати захід громадянського впливу.

До службових осіб і громадян, які вчинили адміністративні правопорушення, можуть застосовуватися такі адміністративні стягнення:

- адміністративне попередження ;

-штраф;

- оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення;

- позбавлення спеціального права ;

- виправні роботи;

- адміністративний арешт.

Перелік правопорушень, за які настає адміністративна відповідальність, передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення. До органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення, належать:

- адміністративні комісії;

- виконкоми міських та районних Рад народних депутатів, районні (міські) суди;

- органи державних інспекцій, органи внутрішніх справ, органи державного пожежного нагляду, органи транспорту та інші.

До порушника можуть застосовуватись заходи впливу: адміністративне затримання, особистий огляд, огляд і вилучення речей та документів.

При розгляді відповідних справ складається протокол про адміністративне правопорушення.

Протокол не складається тільки в тому випадку, якщо відповідно до законодавства штраф стягується на місці вчинення правопорушення. Належно оформлений протокол надсилається органові, який уповноважений розглядати справи. Розглянувши справу орган( посадова особа) виносить відповідну постанову (рішення) на накладення відповідного стягнення, яка є обов'язковою для виконання державними і громадськими організаціями, підприємствами, установами, посадовими особами та громадянами. Постанова по справі може бути оскаржена особою протягом 10 діб з моменту її винесення.

Дотримання вимог адміністративної відповідальності забезпечується судом, прокурорським наглядом, контролем з боку інших державних органів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]