Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 4.DOC
Скачиваний:
96
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
113.66 Кб
Скачать
  1. Поняття та загальна характеристика юридичної відповідальності військовослужбовців.

Що ж таке юридична відповідальність? Це міра покарання правопорушника шляхом позбавлення його певних соціальних благ чи цінностей (матеріальних, духовних чи особистих), які йому належали до факту правопорушення, від імені держави, на підставі закону з метою попередження правопорушення в майбутньому і відновлення (чи відшкодування) втрачених суб'єктивних прав на матеріальні і духовні цінності. Юридична відповідальність полягає у застосуванні до правопорушників (фізичних чи юридичних осіб) передбачених законодавством санкцій, що забезпечуються у примусовому порядку державою.

Відповідальність юридична е правовідносини між державою в обличчі її органів (судові установи, спеціальні інспекції тощо) і правопорушником, до якого застосовують юридичні санкції з негативними для нього наслідками (позбавлення волі, штраф, відшкодування шкоди, тощо),

Класичними видами юридичної відповідальності за законодавством є:

-дисциплінарна;

-адміністративна;

-цивільно-правова;

- матеріальна;

-кримінальна.

Виділяють також конституційну, міжнародно-правову.

В межах цивільної відповідальності є: договірна відповідальність, позадоговірна, солідарна, субсидіарна, процесуальна. Також виділяють відповідальність фінансову, економічну, екологічну, земельну та інші.

Різні види відповідальності мають свою особливість або специфіку, різну мету і цілі, тому деталізація цього питання належить до різних галузей права. Юридична відповідальність здійснюється на засадах законності, обґрунтованості, невідворотності, індивідуалізації і справедливості.

Юридична відповідальність є важливим засобом забезпечення законності і правопорядку в країні, належної реалізації Конституції та чинного законодавства. Напрямок юридичної відповідальності стимулювання правомірної поведінки суб'єктів суспільних відносин, формування у населення поваги до закону і права є істотним фактором побудови правової держави в Україні.

Підставами юридичної відповідальності є:

склад правопорушення, деліктоздатніть (осудність, дієздатність) суб'єкта, його вік, наявність законодавства. Всі ці підстави взаємопов’язані і закріплені в законодавстві.

Якщо є факт правопорушення, то наступає юридична відповідальність.

Всяке правопорушення має свою структуру, яку називають складом правопорушення.

Кожне правопорушення має такий склад (елементи):

обєкт (певні блага чи соціальні цінності, на пошкодження, позбавлення чи знищення яких спрямоване протиправне діяння. Можуть бути різні матеріальні і духовні цінності: власність, життя, державна безпека, здоров'я людини, порядок управління тощо);

обєктивна сторона ( протиправне діяння, його шкідливий або небезпечний результат).

суб’єкт (це фізична або юридична особа, яка здатна нести юридичну відповідальність, тобто повністю деліктоздатна).

суб’єктна сторона це вина, намір (умисел) і необережність.

Усі військовослужбовці незалежно від військового звання і посади рівні перед законом і за допущені правопорушення несуть юридичну відповідальність.

Конкретні вимоги військової дисципліни закріплені Законом України "Про Дисциплінарний Статут Збройних Сип України".

За вчинення адміністративних правопорушень військовослужбовці несуть дисциплінарну відповідальність за Дисциплінарним Статутом Збройних Сил України , крім ст 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідальність цивільну (за невиконання або неналежне виконання зобов'язань, шкоду тощо) - згідно з Цивільним кодексом.

Матеріальну відповідальність відповідно до “Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі”, яка затверджена Постановою Верховної Ради України від 23 червня 1995 року № 243/95 та оголошена наказом Міністра оборони України від 14.08.95 р, № 201.

Відповідальність кримінальну - згідно з Кримінальним кодексом України (розділ 19 “Військові злочини “).

Накладене на військовослужбовця дисциплінарне стягнення за вчинений злочин не звільняє його від кримінальної відповідальності.

Командири, які не порушили кримінальну справу за наявності ознак злочину, несуть відповідальність згідно із законом.

За вчинення корупційних діянь чи інших правопорушень, пов’язаних з корупцією військовослужбовці несуть відповідальність згідно із Законом України від 05.10.95 р. №356 “Про боротьбу з корупцією".

Командири ( начальники) наділяються спеціальними повноваженнями щодо притягнення військовослужбовців до відповідальності (право призначати і проводити дізнання, службове розслідування в установлених законом випадках, право порушувати кримінальну справу, а також право приймати рішення про передачу матеріалів про правопорушення військовому прокуророві тощо).

Розгляд усіх кримінальних справ військовослужбовців здійснюється тільки військовими судами.

Розглянемо види юридичної відповідальності за законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]