Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 4.DOC
Скачиваний:
96
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
113.66 Кб
Скачать

Цивільно-правова відповідальність військовослужбовців

Цивільно-правова відповідальність це одна із форм державного примусу, пов'язана з застосуванням санкцій майнового характеру спря­мованих на відновлення порушених прав і стимулювання нормальних рин­кових відносин і полягає в стягненні неустойки, штрафу або пені.

Цивільно-правова відповідальність настає при вчиненні цивільного правопорушення (проступку) за діяння в галузі договірних (купівля-продаж, поставка, майновий і житловий найм і під найм, підряд, пере­везення, зберігання тощо) і не договірних ( спадщина, дарування /без­відплатні/, відшкодування шкоди /відплатні/ майнових і пов'язаних з ними особистих немайнових відносин).

Такого роду правопорушення виражаються, як правило, в невиконанні або в неналежному виконанні зобов'язань, спричинення майнової шкоди, у заключенні протиправних угод тощо. Частіше всього цивільно-правова відповідальність реалізується шляхом розгляду позовів /спору/ народними судами по місцю мешкання громадян /військовослужбовців/. У місцевостях де не діють народні суди цивільні справи /спори/ розгля­дають військові суди.

Цивільно-правова відповідальність військовослужбовців /військових частин, з'єднань/ поділяється на: договірну і позадоговірну.

договірна відповідальність настає в разі порушення договору /найму, піднайму, поставки/.

Позадоговірна відповідальність настає у випадках вчинення шкоди чужому здоров’ю або майну військовослужбовцем, військовою частиною, коли між заподіювачем шкоди і потерпілим цивільно – правового договору не було.

Цивільно-правова відповідальність військовослужбовців (в/ч) настає лише за наявності певних умов:

- вини;

- протиправності дії /бездіяльності/;

- наявності майнової шкоди;

- причинного зв’язку між протиправною дією і шкодою.

Тільки сукупність зазначених умов дає підставу для притягнення військовослужбовця, військову частину до цивільно-правової

Види цивільно – правової відповідальності військовослужбовців

При порушенні умов договору настає договірна відповідальність.

Якщо вчинена шкода особі, яка не знаходилася в договірних відносинах з заподіювачем шкоди, то має місце позадоговірна відповідальність.

Якщо в цивільно-правовому відношенні приймають декілька зобов'язаних осіб, то може мати місце дольова, солідарна або субсидіарна відповідальність.

При дольовій відповідальності кожен із зобов'язаних осіб несе відповідальність тільки в своїй частці. При солідар­ній відповідальності кредитор має право звернути стягнення на майно всіх боржників, частини їх або одного з них. Виконання солідарного зобов'язання одним із декількох боржників звільняє останніх від від­повідальності.

Солідарна відповідальність військовослужбовців настає лише у випадках, прямо передбачених законом, або договором.

Субсидіарна або додаткова відповідальність має місце при наяв­ності крім основного боржника ще й додаткового. В разі неможливості відшкодувати збитки основним боржником до відповідальності притягує­ться додатковий.

ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСГИНИ за зобов’язання, які виникають внаслідок скоєння шкоди.

Військова частина несе цивільно-правову відповідальність:

1. За шкоду, заподіяну неправильними діями командирів /началь­ників/ ст. 443 ЦК України/.

2. За шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки, якщо не доведуть, що шкода виникла внаслідок нападальнї сили чи наміру по­терпілого /ст.450 ЦК України/.

3. За збиток скоєний по вині працівників військової частини при виконанні ними своїх трудових /службових обов'язків/ /ст. 441 ЦК України/.

4. За збиток, заподіяний неправильними діями посадових осіб військової частини у галузі адміністративного .управління. /ст. 442 ЦК України/.

5. У випадку каліцтва чи іншого пошкодження здоров'я громадян, а також у випадку їх смерті (ст.455-458 ЦК України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]