Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування вартості проекту Лабораторна 3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
119.3 Кб
Скачать

Вартість ресурсів

  1. Для визначення вартості використання ресурсу в представленні Лист ресурсів двічі клацніть по необхідному рядку ресурсу і перейдіть на вкладку Costs (Витрати) діалогового вікні Сведения о ресурсе. Для подальшої роботи нам потрібний розділ Cost rate table (Таблиці норм витрат) вкладки А (активна за замовчуванням).

  2. У таблиці визначте стандартну ставку ресурсу (колонка Standard Rate (Стандартная ставка)), ставку за наднормову роботу (в колонці Overtime Rate (Ставка сверхурочных)) і вартість його використання (в колонці Per Use Cost (Затраты на использование). Ставки вводяться у форматі число/одиниця часу, наприклад 1000$/мес, що відповідає оплаті $1000 за місяць трудовитрат.

  3. Якщо ставка ресурсу (наприклад, зарплата) змінюється під час виконання проекту, то в колонці Effective Date (Дата дії) наступного рядка таблиці вкажіть дату, починаючи з якої дійсні нові параметри оплати вибраного ресурсу.

Примітка

Ставки, вказані в першому ряду таблиці, діють з дня початку проекту, тому поле Effective Date (Дата дії) в ньому заповнити не можна.

  1. Поруч з новою датою введіть ставку використання ресурсу у відсотках відносно попередньої суми (наприклад, для збільшення ставки на 10% від попередньої суми потрібно ввести +10%, а для зменшення - -10%).

Вартість призначень

При створенні призначення

вартість призначення = ставка ресурсу * трудовитрати + витрати на використання ресурсу.

При цьому дані про ставку ресурсу беруться з таблиці норм витрат (за замовчуванням таблиця А).

  1. Для введення особливої ставки ресурсу (наприклад, якщо трудовий ресурс буває у відрядження) на вкладці Costs (Витрати) вікна Сведения о ресурсах слід вибрати вкладку В і внести ставку ресурсу у таблицю.

  2. Для встановлення таблиці норм витрат в представленні Task Usage (Использование задач) двічі клацніть на назві призначення і на вкладці Общие діалогового вікна Сведения о назначении скористайтеся списком, що розкривається, Cost rate table (Таблица норм затрат).

або

в представленні Task Usage (Использование задач) додайте колонку Cost Rate Table (Таблица норм затрат) і установіть потрібні таблиці для кожного ресурсу.

Вартість задач

Вартість задачі = сумарна вартість призначень + фіксовані витрати.

Фіксовані витрати (Fixed Cost) на завдання — це витрати, не зв'язані з використанням проектних ресурсів.

Іноді задачі мають фіксовану вартість незалежно від числа задіяних в них ресурсів і їх ставок. У такому разі потрібно вказати фіксовані витрати на задачу, а при створенні призначень вибирати у ресурсів ті таблиці норм витрат, де як ставки вказані нульові значення.

  1. Для введення фіксованих витрат в представленні Task Usage (Использование задач) вставте поле Fixed Cost (Фіксированные затраты) і введіть до потрібних задач значення фіксованих витрат.

Методи нарахування витрат

Плануючи вартість проекту, необхідно передбачити не тільки його бюджет (тобто порахувати загальну вартість), але і визначити, як цей бюджет витрачатиметься впродовж проекту. Витрата бюджету залежить від порядку оплати робіт. Оплачувати роботу можна використовуючи передоплату, оплату за фактом завершення, а іноді і оплату у міру виконання робіт, причому звичайно в проекті поєднується декілька способів оплати.

Спосіб оплати можна вказати і для ресурсів, і для фіксованих витрат на завдання.

  1. На вкладці Costs (Затраты) діалогового вікна Сведения о ресурсах у списку, що розкривається, Cost Accrual (Начисление затрат), виберіть одне із значень: Start (В начале), End (По окончанию) і Prorated (Пропорциональное) (затраты на ресурсы).

  2. Визначити порядок оплати фіксованих витрат на завдання можна в колонці Fixed Cost Accrual (Начисление фиксированных затрат), що можна вставити для відображається в таблиці будь-якого представлення для роботи із завданнями, наприклад діаграми Ганта.

Примітка

За умовчанням метод нарахування фіксованих витрат встановлюється відповідно до значення, вибраного в списку Default fixed costs accrual (Начисление фиксированных задач по умолчанию) на вкладці Calculation (Расчет) в загальних настройках MS Project.