Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3-4 групи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Магнію сульфат

Мagnesii sulfas

MgSO4 . 7H2O M.M. 246,50

Магнію сульфат як лікарський засіб вперше став застосовуватись в Англії, де його добували з вод мінеральних джерел. На відміну від інших препаратів магнію сульфат має гірко-солоний смак, звідси його назва гірка або англійська сіль.

Магнію сульфат широко розповсюджений у природі у вигляді кизериту MgSO4.H2O2.( MgSO4.7H2O), що є постійним супутником кам’яної солі. У великій кількості магнію сульфат знаходиться у морській воді. Отримують магнію сульфат із магнезиту MgCO3, обробляючи його сірчаною кислотою:

MgCO3 + H2SO4 = MgSO4 + CO2 + H2O

По зовнішньому вигляду препарат являє собою безколірні призматичні кристали, що вивітрюються на повітрі. Добре розчиняється у воді, практично нерозчинний у спирті.

Ідентичність:

Ідентичність препарату визначається по катіону магнію Mg2+ та аніону SO42-:

  • Утворення осаду білого кольору подвійного фосфату аммонію і магнію при взаємодії препарату з розчином двохзаміщеного натрію фосфату в аміачному розчині в присутності амонію хлориду

MgSO4 + Na2HPO4 + NH4OH = MgNH4HPO4 +Na2SO4 + H2O

  • Реакція з 8-оксихіноліном в присутності аміачного розчину та амонію хлориду, в результаті якої утворюється оксихінолят магнію, забарвлений у зеленувато-жовтий колір:

  • Аніон SO42- відкривається реакцією з розчином барію хлориду – випадає білий осад сульфату барію

MgSO4 +BaCL2 = BaSO4 + MgCL2

Кількісне визначення:

Комплексонометрія, титрують 0,1М розчином едетату натрію в присутності аміачного буферного розчину (для підтримання сталим рН середовища), індикатор кислотний хром чорний спеціальний або кальконкарбонова кислота, титрують до синього забарвлення:

Магнію сульфат застосовується в медицині як послаблюючий засіб по 15-30 г на прийом всередину.

При парентеральному застосуванні діє на центральну нервову систему як заспокійливий засіб, як спазмолітик 25% розчин, як жовчогінний засіб 20-25% всередину.

Кальцію хлорид

Calcii chloridum

CaCl2. 6H2O M.M. 219,08

Кальцію хлорид для медичних цілей отримують обробкою карбонату кальцію (мармур, крейда, вапняк) хлороводневою кислотою:

CaCO3 + 2HCL = CaCL2 + CO2 + H2O

Фармакопейний препарат кальцію хлориду це безколірні призматичні кристали або білий кристалічний порошок без запаху гірко-солоного смаку, дуже легко розчинний у воді, викликає охолодження розчину, легко розчинний у спирті.

Препарат дуже гігроскопічний і на повітрі розпливається. Висока гігроскопічність препарату і здатність його розпливатись під дією вологи роблять склад цієї солі нестійким, що може призвести до неточного виготовлення лікарських форм. Тому в аптеках при отриманні субстанції готують 50% розчин кальцію хлориду у вигляді концентрату, а вже з нього готують ліки.

Ідентичність:

Ідентичність препарату визначається по катіону кальцію Ca2+ та аніону CL-:

  • Дуже чутливою є реакція з оксалатом амонію, утворений білий осад розчиняється у мінеральних кислотах і нерозчинний у оцтовій кислоті:

(NH4)C2O4 +CaCL2 = CaC2O4 + 2NH4CL

  • Утворення білого осаду при взаємодії препарату з сульфатною кислотою розведеною або із сульфатами лужних металів:

CaCL2 + H2SO4 = CaSO4 +2HCL

Осад сульфату кальцію розчиняється у сульфаті амонію з утворенням безколірного комплексу.

  • Солі кальцію забарвлюють полум’я у цегляно- червоний колір.

  • З гліоксальгідроксианілом в присутності натрію гідроокису, натрію карбонату та хлороформу. Хлороформний шар при струшуванні набуває червоного кольору:

  • Утворення білого сирнистого осаду при взаємодії препарату з розчином срібла нітрату:

2AgNO3 + CaCL2 = 2AgCL + Ca(NO3)2

Білий осад

Кількісне визначення:1.Комплексонометрія, титрують 0,1М розчином едетату натрію в присутності аміачного буферного розчину (для підтримання сталим рН середовища), індикатор кислотний хром чорний спеціальний, титрують до синього забарвлення.

2.Аргентометрія, метод Мора, індикатор калію хромат, титруємо до появи цегляно-червоного забарвлення:

2AgNO3 + CaCL2 = 2AgCL + Ca(NO3)2

AgNO3 + K2CrO4 =Ag2CrO4 + 2KNO3

  1. Аргентометрія, метод Фольгарда, індикатор залізо-амонійні галуни. До наважки препарату додають точний надлишок титрованого розчину срібла нітрату, ЗАГ, надлишок срібла нітрату відтитровують амонію тіоціанатом до появи червоного забарвлення.

2AgNO3 + CaCL2 = 2AgCL + Ca(NO3)2

Білий осад

Кальцію хлорид застосовується як кровоспинний засіб при легеневих, шлунково-кишкових, носових та маточних кровотечах, для підвищення згортання крові, при алергічних захворюваннях, при отруєннях солями магнію.

Назначають всередину 5-10% розчини, внутрішньовенно по 5-10 мл 10% розчину, входить до складу розчину Рінгера.