Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_z_etiki_ta_estetiki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Тема 6. Естетична свідомість та естетична діяльність

Специфіка, форми прояву й існування естетичної свідомості. Універсальність естетичної свідомості. Форми суспільної і особистісної свідомості. Естетична потреба як специфічно людська необхідність гармонійного існування в світі. Естетичне почуття та естетичне відношення як активізація духовного переживання та духовної свободи людини, міра "олюдненості" її буття. Безкорисливість й альтруїстичність естетичних почуттів, їх інтелектуальна природа.

Естетична оцінка як специфічне судження про естетичні цінності. Естетичний смак як відчуття естетичної міри у сприйманні природи і продуктів людської діяльності. Художній смак як формування специфічних критеріїв оцінки змістовної форми творів мистецтва. Естетичний ідеал як уявлення про естетичну досконалість життя людини.

Естетичні погляди як сукупність ідей та суджень про вплив естетично-художнього освоєння світу на життєдіяльність людини.

Естетична діяльність і сфери її прояву. Природа як естетична цінність і як об’єкт діяльності. Естетичний початок у праці. Креативний характер естетичної діяльності. Технічна естетика і дизайн. Мистецтво як специфічний вид художньої діяльності. Художня діяльність як покликання та найвище втілення естетичного досвіду людства.

Тема 7. Основні естетичні категорії як творча система художньо-пізнавального досвіду людства

Поняття естетичних категорій та їх специфіка. Антропоморфна природа й аксіологічний характер естетичних категорій. Систематизація естетичних категорій та понять.

"Естетичне" як найбільш загальна категорія естетики. Онтологізація естетичного. Естетичне як властивість природних речей. Естетичне як відношення. Естетичне як обумовлене працею.

Категорії "гармонія" і "міра", прекрасне" і "потворне". Гармонія, досконалість і цілісність як об’єктивні основи прекрасного. Сфери прояву прекрасного у природі, суспільній життєдіяльності та у сфері особистісного сприймання людини. "Потворне" як визначення і оцінка виродливо-однобічних предметів та явищ дійсності з точки зору прекрасного і досконалого.

Категорії "піднесене" і "низьке". Об’єктивні основи піднесеного у природі й суспільстві. Діалектика розуміння піднесеного: протиставлення прекрасному та певний ступінь прекрасного. "Низьке" як загроза прояву негативних для людей явищ дійсності та руйнуючих дій окремих особистостей. Категорія "героїчне" та її природа. Героїчне у суспільстві і мистецтві. Концепція "дегероїзації" життя.

Категорії "трагічне" і "комічне". Трагічне: його об’єктивні основи та суперечності. Трагічне у житті людини. Трагічне у мистецтві: трагедія і драма, трагікомедія, трагічний конфлікт і трагічний герой. Комічне як відображення суперечностей у дійсності та багатоманітність його проявів. Комічне у мистецтві і його вираження засобами сатири, гумору, сарказму, іронії, тощо. Комедія як вид мистецтва.

Значення естетичних цінностей у розвитку відчуття прекрасного та гармонізації внутрішнього світу людини. Естетичні цінності і культуротворча діяльність людини в суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]