Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_kvalifikatsiynogo_ekzamenu.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
142.85 Кб
Скачать

Програма державного екзамену «Комплексного кваліфікаційного екзамену із соціальної педагогіки» призначається для студентів напряму підготовки 6.010106 Соціальна педагогіка соціально-психологічного факультету. Вона вміщує три частини: тестове завдання (5 тестів зазначених дисциплін), теоретичне завдання з дисциплін «Соціальна робота в Україні» та «Організація діяльності державних та спеціалізованих служб» (згідно навчального плану) та професійно-орієнтоване.

Кожна з частин має логічно пов’язані між собою змістові блоки: категорійно-понятійний, функціональний, структурний, методичний.

Під час підготовки до державного екзамену важливо звернути увагу на таке:

  1. У переліку основної літератури містяться (окрім підручників, посібників, методичних рекомендацій) бібліографічні дані педагогічних першоджерел та основ законодавства України про освіту, виховання, соціальну роботу, охорону дитинства тощо, обов’язкові для вивчення.

  2. Перелік додаткової літератури вміщує наукові статті, монографії, збірники, які можуть суттєво доповнити вашу відповідь на державному екзамені стосовно тої чи іншої проблеми.

  3. Програма державного екзамену не виходить за межі робочих програм основних соціально-педагогічних дисциплін за навчальними планами для даної спеціальності.

Технології соціально-педагогічної діяльності

Характеристика поняття "соціально-педагогічна технологія". Алгоритм діяльності як базис соціально-педагогічної технології. Співвідношення понять "методика" і "технологія".

Технології соціально-педагогічного захисту прав дитини. Соціально-педагогічний захист прав дитини на виховання у сім’ї. Діяльність соціального педагога щодо розв’язання конфліктів, що виникають на основі різних поглядів батьків на особливості сімейного виховання.

Соціально-педагогічна технологія захисту прав дитини на освіту. Розробка і реалізація соціальним педагогом освітнього закладу програм правової освіти. Специфіка роботи соціального педагога з дітьми групи ризику.

Соціально-педагогічні технології захисту прав дитини на охорону здоров’я. Попередження соціальним педагогом дидактогенних (шкільних) неврозів. Технології пропаганди здорового способу життя.

Соціально-педагогічний захист прав дитини на розвиток здібностей. Технології діагностики, обліку і розвитку здібностей дитини. Роль соціального педагога в організації дозвілля дітей.

Технології соціально-педагогічної роботи з сім’єю. Соціально-педагогічний моніторинг сім’ї (сутність поняття, головні принципи моніторингу сім’ї). Соціально-педагогічний паспорт сім’ї. Типологія сімей за їх функціональною здатністю.

Технології роботи соціального педагога з різними категоріями сімей. Типологія сімей за характером помилок у вихованні. Особливості соціально-педагогічної технології роботи з педагогічно запущеною сім’єю. Роль соціального педагога у формуванні батьківської відповідальності.

Соціально-педагогічний патронаж проблемної сім’ї (сутність поняття, особливості здійснення). Етапи роботи соціального педагога у межах патронажу. Змістове наповнення етапів соціально-педагогічного патронажу проблемної сім’ї.

Соціальна педагогіка

Соціальна педагогіка як наука. Предмет та цілі соціально-педагогічної діяльності. Категорійно-понятійний апарат соціальної педагогіки. Взаємозв’язки соціальної педагогіки з іншими соціально-гуманітарними дисциплінами.

Сутність соціально-педагогічної професії. Посадові обов’язки та напрямки діяльності соціального педагога. Функції соціального педагога. Соціальні ролі та професійні знання соціального педагога. Особистісні якості та система цінностей працівника соціальної сфери.

Головні принципи соціальної допомоги. Класифікація принципів соціально-педагогічної діяльності. Гуманізм, альтруїзм, демократизм, законність як базові методи соціально-педагогічної діяльності.

Соціалізація особистості як мета соціально-педагогічної теорії та практики. Чинники соціального формування особистості. Характеристика чинників соціалізації особистості на мікро-, мезо- та макрорівнях.

Зміст освіти як соціально-педагогічна проблема. Особливості соціально-педагогічної роботи в системі освіти. Валеологічна модель діяльності соціального педагога. Соціально-педагогічна робота з дітьми груп ризику в умовах ЗОШ.

Психолого-педагогічні засади міжособистісного спілкування

Сутність, функції та рівні міжособистісного спілкування. Структурний аналіз спілкування. Механізми соціальної перцепції (атракція, каузальна атрибуція, ідентифікація, рефлексія, емпатія, стереотипізація). Особливості невербальної комунікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]