Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_z_etiki_ta_estetiki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

ННІП

Кафедра естетики, етики та образотворчого мистецтва програма з навчальної дисципліни „етика та естетика”

для студентів ІІІ курсу

соціально-психологічного факультету денної форми навчання

напрям підготовки:

6.010106: Соціальна педагогіка

6.010106: Соціальна педагогіка (скорочений термін навчання)

6.030102: Психологія

6.030103: Практична психологія

6.030601: Менеджмент

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Укладач: Маловицька л.Ф. Житомир-2010 опис дисципліни „етика та естетика”

для студентів ІІІ курсу соціально-психологічного факультету денної форми навчання

напрям підготовки:

6.010106: Соціальна педагогіка; 6.010106: Соціальна педагогіка (скорочений термін навчання); 6.030102: Психологія; 6.030103: Практична психологія; 6.030601: Менеджмент.

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Предмет етики охоплює специфіку й основний зміст філософського знання про форми моральних відносин людей в їх духовно-практичній діяльності. Етика як «практична філософія» зводить поняття моралі до сукупності історично визначених норм, уявлень, правил поведінки людей, які реалізуються в їх моральних діях і вчинках; ця наука розглядає мораль як особливий засіб нормативної регуляції суспільних відносин.

Предмет естетики як філософської науки: вчення про становлення чуттєвої культури людини, що складається з загального вияву естетичного як ціннісного ставлення людини до дійсності та художньої діяльності людини, що найяскравіше реалізується в різноманітних творах мистецтва.

Мета: визначення і дослідження предмету і методу етики, історичного розвитку моралі, історії розвитку етичних теорій і концепцій, природи, сутності і специфіки моралі, закономірностей розвитку і функціонування моралі в суспільстві, взаємозв’язку моралі з іншими формами матеріального і духовного життя суспільства, вищих моральних цінностей людства та проблем моральної культури суспільства й особистості.

У сфері естетичної науки: визначення змісту предмета естетики, обґрунтуванню завдання та функції сучасних естетичних знань, дослідження історії світової та української естетичної думки, а також умов становлення історії духовної культури і художнього життя суспільства, надання характеристики вихідних категорій естетики, структури й особливостей естетичної діяльності і естетичної свідомості, всебічного аналізу мистецтва як соціального явища, його функцій, морфології та історичного розвитку. Особлива увага акцентується на значенні естетичної культури особистості і шляхах її формування в сучасних умовах України.

Курс: третій

Напрям підготовки:

6.010106: Соціальна педагогіка

6.010106: Соціальна педагогіка (скорочений термін навчання)

6.030102: Психологія

6.030103: Практична психологія

6.030601: Менеджмент

Характеристика навчальної дисципліни:

Семестр:

перший

Статус: нормативна

Кількість кредитів:

національних-1

ЕСТ8-1.5

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Лекції: 16 годин

Кількість

модулів: 1

Семінари: 10 годин

Кількість змістових

модулів: 8

Самостійна робота: 28 годин

робота: 30 годин

Індивідуальна робота: 10 годин

Загальна кількість

годин: 54

Форма підсумкового контролю: залік

Затверджено на засіданні кафедри естетики,етики

та образотворчого мистецтва,

протокол № 1 від 26 серпня 2010 р.

Завідувач кафедри_______________Поліщук О.П.

Вступ

Етика і естетика є особливою цариною філософського знання, яка охоплює та узагальнює найважливіші духовні прагнення людини до усвідомлення цінності, краси та гармонії навколишнього світу. Саме людина надає світові сенсу його існування. Але сучасна ситуація в світі й, особливо в Україні, безумовно потребує розуміння людиною великої міри відповідальності за все, що сьогодні відбувається на Землі.

На тлі глобалізації, що являє собою складний, але невідворотний контекст становлення і розвитку української державності, української нації та української культури особливо гостро постає проблема усвідомлення молоддю цінності та сенсу людського життя, формування почуттів патріотизму, обов’язку, відповідальності, необхідності виховання в собі таких моральних якостей, як честь і гідність, почуття совісті і сорому, любові, співчуття і милосердя; усвідомлення необхідності формування досконалої людської чуттєвості та художньої культури сучасного українського суспільства.

Сьогодення України є дуже динамічним і напруженим щодо становлення нової системи соціально-економічних зв’язків як усередині країни, так і за кордоном. У зв’язку з цим в морально-етичній сфері постає складна проблема міжособових стосунків, які в наш час визначаються суттєвим ускладненням та широким розгалуженням в різних сферах суспільного життя, а тому потребують глибокого і відповідального розуміння їх сутності, обов’язкового врахування унікальності та неповторності кожної людської особистості, права на життя та щастя кожного нашого співвітчизника, а також виховання в молодих людях прагнення до творчого пошуку у вирішенні своєї долі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]