Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_z_etiki_ta_estetiki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
206.85 Кб
Скачать

1. Мета і завдання дисципліни „етика та естетика”

Пропонована програма висвітлює сучасний рівень наукових уявлень про одвічні питання етики та естетики як галузей філософської науки.

Предмет етики охоплює специфіку й основний зміст філософського знання про форми моральних відносин людей в їх духовно-практичній діяльності. Етика як «практична філософія» зводить поняття моралі до сукупності історично визначених норм, уявлень, правил поведінки людей, які реалізуються в їх моральних діях і вчинках; ця наука розглядає мораль як особливий засіб нормативної регуляції суспільних відносин.

Предмет естетики як філософської науки: вчення про становлення чуттєвої культури людини, що складається з загального вияву естетичного як ціннісного ставлення людини до дійсності та художньої діяльності людини, що найяскравіше реалізується в різноманітних творах мистецтва.

Мета: визначення і дослідження предмету і методу етики, історичного розвитку моралі, історії розвитку етичних теорій і концепцій, природи, сутності і специфіки моралі, закономірностей розвитку і функціонування моралі в суспільстві, взаємозв’язку моралі з іншими формами матеріального і духовного життя суспільства, вищих моральних цінностей людства та проблем моральної культури суспільства й особистості.

У сфері естетичної науки: визначення змісту предмета естетики, обґрунтуванню завдання та функції сучасних естетичних знань, дослідження історії світової та української естетичної думки, а також умов становлення історії духовної культури і художнього життя суспільства, надання характеристики вихідних категорій естетики, структури й особливостей естетичної діяльності і естетичної свідомості, всебічного аналізу мистецтва як соціального явища, його функцій, морфології та історичного розвитку. Особлива увага акцентується на значенні естетичної культури особистості і шляхах її формування в сучасних умовах України.

Програма відповідає завданням вищої школи щодо оволодіння комплексом знань і умінь, які сприяють розвитку справжньої духовності людини і майбутнього фахівця, спонукають її до морального та культуротворчого самовдосконалення у процесі життя.

Місце курсу серед інших дисциплін

Курс базується на знаннях студентів з історії філософських вчень, культурології, основ української і зарубіжної культури, всесвітньої історії та історії України, психології, соціології, політології. В свою чергу, він є базовим для вивчення етики ділового спілкування, дизайну, інших дисциплін гуманітарного профілю.

2. Зміст курсу

Тема 1. Етика як вчення про мораль

Етика як філософська теорія моральності. Об’єкт і предмет етики. Сутнісні ознаки етики як науки. Структура етики як наукової дисципліни. Співвідношення теоретичної і практичної етики. Практично-прикладний рівень етичного знання у політичній, економічній, науковій, педагогічній, юридичній сферах, у сфері менеджменту тощо. Завдання науки етики та її значення у розвитку українського суспільства.

Тема 2. Проблема походження моралі та її історичний розвиток

Становлення етичного знання. Загальна характеристика етичних ідей мислителів Давнього світу. Основні напрями і течії у давньосхідній філософській традиції – Давньої Індії та Давнього Китаю. Визначальні етичні ідеї та вчення західноєвропейського регіону: Давньої Греції та Давнього Риму.

Теологічне обґрунтування моралі в середньовічно-християнській етиці. Етичні ідеї Августина Блаженного і Фоми Аквінського.

Етичні вчення і концепції епохи Відродження та Нового часу. Концепція автономної моралі в етиці І. Канта. Соціально-історичний підхід до моралі у вченні Г. Гегеля. "Туїзм" Л. Фейєрбаха як релігія любові.

Етичні ідеї мислителів України. Морально-етичні пошуки в літературі Київської Русі, в період козаччини і гетьманщини. Етичні ідеї Т. Шевченка, Л. Українки, Івана Франка та ін. Розвиток української етичної думки у ХХ столітті.

Сучасні етичні напрями, школи, концепції. Етика волюнтаризму: етичні ідеї А. Шопенгауера та Ф. Ніцше. Етика неопозитивізму: проблема співвідношення етики і моральності. Етика екзистенціоналізму: проблема свободи вибору, відповідальності і провини. Феноменологічна етика цінностей: обґрунтування моралі. Сучасна релігійна етика: сенс життя і чесноти. Емпіризм в етиці. Основні види сучасного натуралізму: фрейдистська, космологічна і соціологічна школи.

Природа моралі. Основні концепції походження моралі: релігійні, соціально-історичні та натуралістичні, соціологізаторський підхід в етиці.

Передумови виникнення моралі. Моральні відносини первісної спільноти: система табу, звичаї, традиції та ритуали. Тальйон як першопочаткова форма справедливості. Моральна регуляція відносин в рабовласницькому суспільстві. "Золоте правило моральності" та його універсальний зміст. Станово-корпоративна мораль Середньовіччя і християнська мораль. Лицарство. Буржуазна мораль та її особливості. Джентльменство. Загальнолюдська мораль ХХ століття. Моральні колізії сучасності. Проблема морального прогресу.

Світові тенденції сучасного розвитку моралі. Моральні виклики сучасного світу і мораль майбутнього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]