Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_ 8.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
704 Кб
Скачать

Динаміка прибутковості організації

Роки

1

2

3

4

5

Тенденція

ПВК

0,018

0,026

0,028

0,035

0,43

ТЗ

44 %

8 %

25 %

23 %

Із даних табл. 8.4 видно, що прибуток на весь капітал за п’ять років збільшився і ПВК має тенденцію до постійного підвищення. Однак темп зростання ПВК має тенденцію до зниження. Якщо основний коефіцієнт — віддача на капітал або темп її зростання — знижується або є постійним, перш ніж почати аналіз продуктивності, необхідно проаналізувати коефіцієнти прибутковості, тенденції їх руху. Зниження віддачі на капітал може бути проаналізовано за допомогою двох коефіцієнтів:

  • чистого прибутку, віднесеного до чистих продажів;

  • оборотності активів (рис. 8.9).

Пріоритетні сфери покращання (за сферами діяльності)

Коефіцієнт реалізованих товарів

Виробництво

Чистий прибуток, віднесений до чистих продажів

Виробничі витрати до обсягу продаж

Маркетинг та управління

Прибуток на капітал

Витрати на виплату відсотків до обсягу продажів

Фінанси

Оборотність рахунків дебіторів

Фінанси

Оборотність капіталу (активів)

Оборотність матеріальних запасів

Виробництво та (або) маркетинг

Оборотність основного капіталу

Виробництво

Рис. 8.9. Оцінка тенденцій прибутковості

Із рис. 8.9 видно, що для аналізу чистий прибуток, віднесений до чистих продажів, поділений на: коефіцієнт вартості реалізованих товарів, експлуатаційні витрати, віднесені до продаж, і витрати на виплату відсотків до продажів. Оборотність капіталу (активів) поділена на: оборотність рахунків дебіторів, оборотність матеріальних запасів, оборотність основного капіталу.

Якщо, наприклад, зберігається тенденція до зростання виробничих витрат до обсягу продажів, витрат на виплату відсотків до обсягу продажів, то це свідчить про те, що ці ділянки є пріоритетними, на яких треба зосередити увагу менеджерів для покращання стану справ. Подальше дослідження необхідно здійснювати на фазі детальної діагностики існуючих причин і причин їх виникнення.

Наприклад, якщо пріоритетною ланкою є вартість реалізованих товарів, тоді на наступному рівні діагностики необхідно досліджувати виробничі накладні витрати, а також витрати, що пов’язані із:

  • використанням сировини;

  • підписанням субконтрактів;

  • оплатою прямої праці;

  • незавершеним виробництвом;

  • запасами готової продукції.

Пріоритети також можна визначити у розрізі різних сфер діяльності організації (наприклад, собівартість реалізованої продукції).

Якщо відношення, наприклад, виробничих витрат до обсягу продажів зростає, то доцільно більш глибоко розглянути стан структури вартості виробів за виробничими витратами.

З погляду функціональних сфер діяльності пріоритетними будуть маркетинг та управління.

Якщо відношення витрат на виплату відсотків до реалізованої продукції зростає, пріоритетною сферою буде управління фінансами. Тут можуть бути розглянуті такі питання, як рівень гарантійності та вартості позичок, їх частка, що спрямована в інвестиційну діяльність, сума позичок, частота їх отримання.

Тенденції до зниження оборотності активів або капіталу, як правило, призводять до зниження віддачі цих чинників.

Коли це відбувається, необхідно зробити поділ загального обороту капіталу на його складові активи:

  • рахунки дебіторів;

  • матеріальні запаси;

  • основний капітал.

Тенденція до зниження оборотності рахунків дебіторів вимагає вивчення системи організації кредитування та інкасації, інакше кажучи — організації сплати за рахунками боржників. Пріоритетною сферою тут будуть знову ж таки фінанси.

Коли виявляються тенденції до зниження оборотності товарних запасів, логічно буде звернутись до сфері управління:

  • сировиною;

  • незавершеною продукцією;

  • готовою продукцією.

Залежно від того, якого типу товарні запаси проявляють тенденцію до зниження оборотності, пріоритетна сфера може знаходитись або у виробництві, або в системі маркетингу, або в цих сфера одночасно. Якщо спостерігається тенденція до зниження оборотності основного капіталу, то це свідчить про низький коефіцієнт відношення обсягів продажів до вартості основного капіталу. І тут пріоритетна сфера — виробництво. Таким чином, із аналізу тенденцій прибутковості (рентабельності) можна зробити висновок, що тенденція до зниження прибутку на капітал може відбуватись або через рух витрат, або через оборотність активів, або через ці дві причини одночасно.

Для поліпшення ситуації в цьому разі необхідно аналізувати такі пріоритетні сфери:

  • виробництво;

  • маркетинг;

  • фінанси;

  • управління.

Слід наголосити, що пріоритетні сфери завжди стають відправними точками для більш детальної діагностики динаміки прибутковості (рентабельності).

Якісне оцінювання продуктивності. Динаміка загальної продуктивності вказує на рівень ефективності роботи організацій в цілому. Незалежно від того, має продуктивність тенденцію до підвищення чи до зниження, необхідно проаналізувати як у першому, так і в другому випадку причини цієї динаміки.

Алгоритм аналізу подано на рис. 8.10.

Як відомо, складовою продуктивності є продуктивність праці, яка характеризує рівень використання робочої сили. Якщо продуктивність праці має тенденцію до зниження, то пріоритетною сферою для поліпшення цього показника стає управління працею. Наприклад, виявлення категорії робітників, чия праця сприяє регресивній тенденції продуктивності праці, стане відправною точкою для більш глибокого аналізу динаміки продуктивності та усуненню причин, які негативно впливають на темпи її зростання.

Виокремлення сфер діяльності організації (виробництво, маркетинг, фінанси), як правило, допомагає віднайти джерела негативних проблем. Оцінка продуктивності капіталу показує рівень його як екстенсивного, так і інтенсивного використання. Кожен раз, коли продуктивність капіталу виявляє тенденцію до зниження, необхідно ретельно проаналізувати вторинні показники його продуктивності.

Тенденції зниження капіталовіддачі можна виявити й простежити на основі динаміки будь-якого компоненту комбінації або їх комбінаційних поєднань.

Рис. 8.10. Оцінювання тенденцій продуктивності

Однак підвищення продуктивності праці може відбуватись завдяки впровадженню, скажімо, нового, більш продуктивного обладнання, а не більш високої особистої віддачі робітників. Динаміку продуктивності праці та капіталу можна проаналізувати на основі такого відношення:

,

де Ів — коефіцієнт використання капіталу в середньому одним праців­ником (робітником); С — обсяг наявного капіталу в організації у гро­шовому виразі; L — робоча сила (кількість працівників, робітників).

Тенденція до підвищення коефіцієнта C/L вказує на поліпшення використання засобів виробництва в організації. І навпаки, тенденція до зниження означеного коефіцієнта свідчить про погір­шення використання капіталу на підприємстві.

У табл. 8.5 наведено дані, за допомогою яких можна достовірно не тільки оцінити рівень виробничо-комерційної діяльності підприємства, а й виправити, якщо потрібно, негативну тенденцію.

Таблиця 8.5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]