Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 7-1 ОРЗ..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Приймання білизни

Речове майно у пральню приймається розкладним по асортименту (простирадла, наволочки, сорочки натільні, кальсони натільні і т.д.) перераховується і зважується. При цьому перевіряється наявність на речах тавра військової частини і відсутність у наволочках та кишенях обмундирування сторонніх речей.

Приймання білизни у пральню, яка утримується за рахунок бюджетних коштів речове майно, яке здається підрозділами і речовим складом записується в книгу обліку матеріальних засобів, що видається у тимчасове користування (ф. 37) і здається під розпис у цій книзі приймальника пральні. У пральні ця білизна записується у книгу обліку ремонту (обслуговування, обробки) озброєння, техніки і майна (ф. 36). Випрана білизна повертається на речовий склад (у підрозділ) під розпис приймальника у книзі ф. 35. Про прийом білизни після прання начальник речового складу (старшина підрозділу) здійснює записи у графах 8,9,10 і розписується у графі 11 книги ф. 37.

Приймання білизни у пральню, яка утримується на госпрозрахунку здійснюється по накладним.

Сортування білизни

Брудна білизна і обмундирування сортується:

  • за кольором (біле і кольорове);

  • за видом тканини (бавовна, шерстяні, напівшерстяна, шовкова, штучна) за ступенями забрудненості (1-4 ступінь).

В залежності від організації праці у пральні сортування може здійснюватися одночасно з прийманням білизни, або бути виділеним окремою операцією технологічного процесу.

Прийнята і розсортирована білизна надходить у склад брудної білизни для зберігання і комплектування мікропартій.

Комплектування мікропартій

Кількість білизни, по вазі рівна одному завантаженню пральної машини визначеної місткості машини. оскільки місткість машин різна, то вага мікропартій також різна. Крім того, вага мікропартій залежить від ступеня забруднення білизни. Вага мікропартій визначається перемноженням величини місткості пральної машини на коефіцієнт завантаження, який складає:

1,2 – для білизни 1 і 2 ступеня забрудненості;

1,0 – для білизни 3 ступеня забрудненості;

0,8 – для білизни 4 ступеня забрудненості.

Кожна мікропартія повинна складатися з білизни, яка прийнята по одній накладній, одного найменування, одного ступеня забрудненості і одного кольору.

Вага мікропартій для різних машин

Паспортна місткість машин (кг)

Вага мікропартії (кг) в залежності від ступеня забруднення

1-ІІ/к=1,2

ІІІ/к=1,0

ІV/к=0,8

100

120

100

80

50

60

50

40

25

30

25

20

10

12

10

8

Прання

Прання білизни складається з ряду операцій, кількість яких залежить від вибраного методу прання. Розрізняють прання при кип‘ятінні – 900С, гаряче прання – 600С, прання у м’яких умовах – 300С. Можливий відхил температури води на 100С у вищий чи нижчий бік.

Метод прання білизни визначається: волокнистим складом виробів, ступенем їх забрудненості, пральними засобами, які застосовуються. В залежності від перелічених факторів процес обробки може здійснюватись на протязі від 30 до 80 хвилин і мати 1-3 прання (від 10 до 20 хв. кожне – 2-5 полоскань (по 2-3 хв.) і заключних операцій (відбілення, підсинювання, накрохмалення).

У всіх випадках при пранні білизни необхідно користуватися слідуючими загальними рекомендаціями:

1. Білизна не повинна довго лежати забрудненою, її необхідно якнайшвидше випрати.

2. Білу білизну прати необхідно окремо від кольорової.

3. Умови прання виробів із суміші волокон визначаються властивостями волокна найбільше чутливого до впливу вологи і тепла.

4. Сильно забруднена білизна (прасується при температурі як найближчій до верхнього граничного рівня температури).

Для відбілення застосовується пергідроль з розрахунку 3 гр. на 1 кг. білизни. Пергідроль надходить у вигляді 30% чи 35% розчину. Для виготовлення 3% розчину перекису водню необхідно: 305 розчин пергідролю змішати з водою у відношенні 1:9/1 л. пергідролю розчинити у 9 л. води; а 35% - у відношенні 1:10:7. Операція відбілення, як правило співпадає з 3-м полосканням.

Віджим білизни після прання є, по суті, першим етапом його сушіння. Найбільше поширення отримали відцентрові пристрої, які є найпростіші і найекономічніші за своїм конструктивним рішенням.

Ступень віджиму прямопропорційно залежить від часу віджима, діаметра ротора центрифуги і квадрата швидкості його обертання.

Від швидкості віджиму в значній мірі залежить продуктивність сушильного і прасувального обладнання. Вага білизни, яка віджимається не повинна перевищувати вагу сухої білизни більше, як на 40-45%.

Сушіння

На сушіння надходить речове майно, яке не підлягає прасуванню речі, комбінізони, табірні палатки та інші), а також важкі прямі речі типу ковдр, килимових доріжок, які прасуються після сушіння. Решта речей зразу після віджимання надходить на прасування. У механізованих пральнях білизну перед прасуванням також просушують.

Сушку здійснюють у сушильних машинах, сушильних камерах (шафах) у всіх випадках сушильним агентом є повітря. У сушильні машини і камери повітря надходить до 70 – 100 0С.

В залежності від виду виробів що просушуються і типу обладнання, які застосовується сушіння продовжується від 30 до 90 хвилин і вважається закінченим, якщо у швах виробів не відчувається волога.

Після сушіння майно, яке не прасується, складається, зв‘язується у пачки, перераховується і здається на склад для зберігання і видачі замовнику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]