Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 7-1 ОРЗ..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Іі. Організація лазнево-прального обслуговування у військовій частині. Устрій та обладнання військової лазні та пральні.

Начальник речової служби військової частини разом з начальником медичної служби завчасно підготовляють проект наказу по військовій частині і графік помивки особового складу по підрозділам. Наказ підписується начальником штабу військової частини. Через чергового по штабу наказ доводиться до заступників командира частини і всіх командирів підрозділів під їх підпис.

На основі наказу командир підрозділу, від якого виділяється наряд, призначає чергового і робочих по лазні.

Черговий і робочі по лазні в установлений час проходять медичний огляд і прибувають на інструктаж (про порядок підготовки лазні і проведення миття особового складу) до начальника речової служби. Напередодні помивки старшина підрозділу оголошує особовому складу час помивки у лазні, порядок заміни натільної і постільної білизни, призначає одного-двох військовослужбовців для збирання брудної і видачі білизни чистої особовому складу підрозділів.

Наряд прибуває у лазню за час до початку помивки. Черговий по лазні перевіряє готовність лазні і приймає заходи до усунення виявлених недоліків. У призначений час особовий склад підрозділу прибуває у лазню.

Одночасно в лазню на весь особовий склад військової частини завозиться чиста натільна білизна, лазневі рушники і онучі. Видавати солдатам і сержантам чисту білизну на руки до помивки КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

До складу лазні входять: роздягальні приміщення, приміщення для миття особового складу, склад брудної білизни та склад чистої білизни.

Роздягальне приміщення. Роздягальне приміщення обладнується: лавами з вмонтованими задніми стінками і гачками (з рахунку 0,75 м на 1 – го військовослужбовця) вікном до комори збирання і зберігання забрудненої білизни; вікном до комори видачі чистої білизни і лазневих рушників; місцем для видачі мила, баком для питної води; місцем для чергового фельдшера (санітарного інструктора) відстань між рядами лав не менше 1 м, головний прохід – до 1, 5 м) у тамбурі між роздягальним і миючим приміщенням обладнується ванна з 3% розчином хлорного вапна.

У роздягальному приміщенні солдати та сержанти роздягаються, охайно складають на лаві (або розвішують) обмундирування. Забруднену натільну білизну і онучі здають у комору для збирання і зберігання забрудненої білизни, про що проводиться запис у списку особового складу підрозділу.

Військовослужбовцям видають мило і мочалку, після чого вони проходять у миюче приміщення.

Крім того, у роздягальному приміщенні військовослужбовців оглядає черговий фельдшер (санітарний інструктор) у випадку виявлення у військовослужбовців грибкових захворювань, вони у миюче відділення не допускаються, а збираються у окрему групу і миються після останнього у день помивки підрозділу. Після їх помивки миюче і роздягальне приміщення обов’язково дезінфікується.

Приміщення для миття особового складу. Миюче приміщення обладнується: окремими лавами шириною 0,5, довжиною 1,2 м на одну людину (з розрахунком 50 чоловік за годину – пропускної здатності); водорозбірними кранами гарячої та холодної води з розрахунку 1 пара кранів на 12 чоловік, що миються; тазами для миття по 1-2 шт. на одного військовослужбовця. У миючому приміщенні обладнуються душові прилади, або окремі душові кабіни.

Помивки особового складу підрозділу у миючому приміщенні не повинна перевищувати 30-40 хвилин.

Під час помивки старшина підрозділу і черговий по лазні слідкують за дотриманням особовим складом дисципліни і порядку.

Після миття особовий склад в роздягальному приміщенні отримує лазневі рушники і чисту натільну білизну. Після витирання тіла рушники здаються у комору, військовослужбовці одягаються і виходять з приміщення лазні.

Після помивки підрозділу наряд по лазні під керівництвом чергового фельдшера (санітарного інструктора) прибирають і дезінфікують приміщення лазні.

Зібрана у особового складу забруднена білизна, онучі і лазневі рушники укладаються у спеціальну тару і відправляються на речовий склад в/ч. Після помивки усього особового складу в/ч забруднена білизна здається у пральню.

Заміна постільної білизни здійснюється у день помивки особового складу вранці після підйому або увечері перед відбоєм, з таким розрахунком, що на протязі дня ліжка не залишаються незаправленими.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]