Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 7-1 ОРЗ..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
138.24 Кб
Скачать

І. Значення лазнево-прального обслуговування. Перелік робіт та послуг які відносяться до лазнево-прального обслуговування.

Історія минулих війн показує, що війська царської Росії й інших капіталістичних держав втрачали особового складу від хвороб приблизно в 2,5 – 3 рази більше, ніж від зброї. Основними причинами втрат в особовому складі від хвороб були відсутність належної турботи про харчування й обмундирування солдат, слабка протиепідемічна робота і задовільне лазнево-пральне обслуговування військ.

Погана організація лазнево-прального обслуговування сприяла спалаху епідемії сипного і поворотного тифу.

Досвід Великої Вітчизняної війни показав, що тільки сувора система лазнево-прального і дезинфекційного обслуговування військ, утримання у військах достатньої кількості лазнево-пральних закладів могла цілком забезпечити захист військ від епідемії тифу і шкірних захворювань.

В умовах застосування противником атомної, хімічної і бактеріологічної зброї роль і значення лазнево-прального обслуговування військ зростає.

Лазнево-пральне обслуговування має на меті організацію гігієнічної помивки особового складу, своєчасне прання білизни, дезінфекцію і хімічне чищення обмундирування і спеціального одягу.

Регулярна гігієнічна помивка веде до різкого зменшення інфекційних і шкірних захворювань, миття в лазні звільняє шкіру людини від відмерлих лусочок, що утворяться на тілі, эпидерміса, шкірного сала, солей, виділюваних потовими залозами шкіри, тобто відновлюється нормальне функціонування шкіри, поліпшується шкірний подих, шкіра стає еластичною. Усе це значно поліпшує самопочуття людини, збільшує його працездатність. Одночасно з видаленням бруду з тіла людини відбувається очищення тіла від мікроорганізмів, окремі з котрих можуть бути і хвороботворними. Шкіра - складний орган, крім захисту від зовнішнього впливу, шкіра виконує функції дотику, обміну речовин терморегуляції і т.д. Поверхня шкіри людини складає 1,5 –2 м2, а вага її складає 16-17% ваги всього тіла. Утримання у чистоті шкірного покриву – запорука успіху боротьби зі шкірними й інфекційними захворюваннями. Правильне лазнево-пральне обслуговування сприяє збереженню здоров'я військовослужбовців.

Лазнево-пральне обслуговування військових частин, кораблів, установ і закладів включає:

- організацію регулярної щотижневий помивки в лазні солдатів, матросів, сержантів і старшин термінової служби, курсантів військово-морських і військових училищ, суворовців і нахімовців, а також військовозобов'язаних під час проходження ними зборів, з обов'язковою зміною натільної, постільної білизни, шкарпеток і онуч; кухарі і пекарі миються в лазні (або приймають гарячий душ) щодня зі зміною білизни не рідше двох разів у тиждень;

- прання натільної, постільної, столово-кухонної білизни, бавовняного обмундирування, шкарпеток, онуч і спецодягу;

- хімічне чищення і підфарбування обмундирування, ковдр і спецодягу;

- дезінфекцію і дезинсекцію обмундирування і постільних речей;

  • ремонт натільної і постільної білизни;

  • постачання милом, пральними порошками, кальцинованою содою й іншими миючими матеріалами для лазнево-пральних, санітарно-гігієнічних і туалетних потерб, а також коштами на оплату витрат по лазнево-пральному обслуговуванню;

  • постачання лазнево-пральним устаткуванням, запасними частинами до нього, інвентарем і іншими матеріалами;

  • керівництво виробничо-господарською діяльністю лазнево-пральних підприємств, контроль за їх утриманням і роботою.

Правом на безкоштовне лазнево-пральне обслуговування користуються:

- солдати, матроси, сержанти і старшини термінової служби, курсанти військових і військово-морських училищ, ліцеїсти;

- військовозобов'язані (у тому числі й офіцери запасу) під час проходження ними зборів;

- генерали, адмірали, офіцери, надстроковці і члени їхніх родин у період перебування їх на лікуванні й обстеженні в лікувальних установах Міністерства оборони.

Контроль за виконанням графіка щотижневих помивок особового складу військової частини, своєчасною і повною зміною натільної, постільної білизни, онуч і шкарпеток у день помивки, а також за санітарним станом пралень здійснює медична служба військової частини.

Військові частини, установи і заклади організують лазнево-прального обслуговування особового складу у військовому і гарнізонному госпрозрахунковому комбінатах побутового обслуговування, а також у комунальних і відомчих лазнях і пральнях. Умови користування комунальними і відомчими лазнями і пральнями встановлюються старшим начальником по службах тилу в гарнізоні за узгодженням з відповідними місцевими органами. дозвіл на право користування комунальними і відомчими лазнями і пральнями видає начальник гарнізону по клопотанню командира частини і висновку гарнізонного лікаря.

Загальне керівництво лазнево-пральним обслуговуванням у військовій частині здійснюється заступником командира частини по тилу. Начальник речового постачання частини безпосередньо організує і керує лазнево-пральним обслуговуванням особового складу.

Висновок

Важливою задачею речової служби як в мирний так і у воєнний час по лазнево-пральному обслуговуванню є своєчасне проведення санітарно-гігієнічного миття особового складу та прання хімчистки, дезинфекції, пропитки білизни та обмундирування протипаразитними засобами та забезпечення військ чистою білизною. Весь комплекс цих заходів спрямований на покращення побуту військовослужбовців, покращання їх настрою, збереження здоров’я і як наслідок збереження високої бойової готовності збройних сил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]