Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 5-1 ОРЗ..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Збройні Сили України будуються і здійснюють свою діяльність на основі:

  • загального військового обов'язку громадян України;

  • добровільності надходження на кадрову військову службу;

  • дотримання військової дисципліни.

Збройні Сили України складаються з наступних видів:

  • Сухопутні війська (війська наземної оборони);

  • Повітряні Сили;

  • Військово-морські Сили.

Збройні Сили України комплектуються військовослужбовцями відповідно до закону України про загальний військовий обов'язок і військову службу.

Захист Батьківщини є Конституційним обов’язком громадян України.

Держава гарантує військовослужбовцям матеріальне й інше забезпечення в необхідних розмірах.

Військовослужбовці одержують за рахунок держави грошове забезпечення, а також речове майно.

Порядок і розміри грошового і матеріального забезпечення військовослужбовців і компенсацій замість речового майна встановлюється Кабінетом Міністрів України з урахуванням індексації грошових доходів.

Військова служба є почесним обов'язком кожного громадянина України, особливим видом державної служби, зв'язаної з виконанням громадянином України загального військового обов'язку і служби на конкурентно-контрактній основі у ЗС України й інших військ, створених відповідно до законодавства України.

Установлюються наступні види військової служби:

  • строкова військова служба;

  • військова служба за контрактом на посадах солдатів, сержантів, матросів;

  • військова служба за контрактом жінок;

  • військова служба за контрактом прапорщиків і мічманів;

  • військова служба за контрактом курсантів, студентів Вузів (військових кафедр);

  • військова служба за контрактом офіцерського складу.

Громадяни України, призвані на військову службу мають право на речове забезпечення.

Військовослужбовці, а також військовозобов'язані під час зборів носять військову форму одягу зі знаками розрізнення відповідно до військових звань і роду військ (служби).

Військова форма одягу і знаки розрізнення військовослужбовців, установлюються Президентом України. Правила носіння затверджуються Міністром оборони України, для інших військових формувань – їхніми начальниками.

Забороняється вводити для робітників та службовців, незалежно від відомств, у яких вони працюють, форму одягу і знаки розрізнення подібні до форми одягу і знакам розрізнення військовослужбовців.

Носіння військової форми громадянами, що не мають на те права, а також зміни військової форми і знаків розрізнення військовослужбовців чи знущання над ними, переслідується відповідно до чинного законодавства.

Військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які зараховані на військову службу за контрактом, забезпечуються речовим майном за нормами N 3,13 (Слайд) Положення про речове забезпечення військовослужбовців Збройних сил у мирний час (далі –– Положення), починаючи з дня призначення їх на посаду наказом командира військової частини. Речі особистого користування, вказані в Переліку предметів речового майна, якими забезпечуються військовослужбовці строкової служби під час їх звільнення у запас або відставку (додаток 5), переходять у їх власність і в забезпечення не зараховуються.

Речове майно особистого користування видається військовослужбовцям строкової служби в готовому вигляді. В окремих випадках, за рішенням командира військової частини, обмундирування дозволяється шити в ательє військової торгівлі за ордерами, а за відсутності в місцях дислокації військової частини ательє - видавати тканину.

Військовослужбовці, які проходять службу за контрактом, після перших трьох років служби за умови подальшого продовження строку контракту забезпечуються речовим майном за нормами N 2, 12, (Слайд) Положення за порядком, визначеним у розділі 3.2.

Військовослужбовці строкової служби речовим майном забезпечуються за нормами N 8,18,19, (Слайд) Положення. Видача речового майна проводиться після прибуття їх до місця служби і зарахування до списків військової частини. Подальша видача речового майна проводиться: предметів особистого користування - по закінченні строків носіння раніше виданих; інвентарного майна - у міру його зношення, але не раніше закінчення встановлених для них строків носіння.

Речі, які видаються військовослужбовцям строкової служби, підлягають обов'язковому припасуванню, яке, в разі потреби, здійснюється кравцями під керівництвом начальника речової служби військової частини.

.Одночасно з видачею нового обмундирування військовослужбовцям строкової служби видаються, при потребі, предмети робочого одягу та взуття, які накопичуються у військових частинах за рахунок предметів верхнього одягу та взуття, що вислужили встановлені строки носіння і придатні для подальшого використання без ремонту або після ремонту:

у військових частинах (крім ВМС) - кашкет бавовняний, куртка бавовняна утеплена, костюм (куртка та брюки) бавовняний, взуття;

у ВМС - кашкет-безкозирка шерстяний, бушлат, плаття робоче, взуття.

Робочий одяг утримується у військових частинах в межах реальної потреби та використовується при виконанні господарських і будівельних робіт, а також при обслуговуванні військової техніки та озброєння.

Військовослужбовці строкової служби, а також військовослужбовці, які проходять службу за контрактом і проживають у казармі, забезпечуються рушниками для витирання ніг і приліжковими килимками. Рушники для витирання ніг видаються із рушників, які вислужили встановлені строки носіння, але придатні для подальшого використання, а приліжкові килимки виготовляються зі списаних ковдр або інших матеріалів.

Після чергової видачі речового майна військовослужбовцям строкової служби речі попередньої видачі, що вислужили встановлені строки носіння, здаються на речовий склад військової частини і використовуються як робочий одяг або за вказівкою довольчого органу.

Власний одяг військовослужбовців строкової служби, після видачі їм форменого військового обмундирування, відправляється безкоштовними поштовими посилками за адресами, вказаними призваними військовослужбовцями, з врученням їм квитанцій про відправлення. Відправлення власних речей організовують командири підрозділів за рахунок коштів, призначених на господарські витрати.

Військовослужбовці строкової служби, що переводяться з однієї військової частини до іншої, забезпечуються на день переведення усіма належними за нормами забезпечення предметами речового майна особистого користування, а також речовим мішком. Інвентарне майно здається на речовий склад військової частини.

Військовослужбовці строкової служби, які направляються до військових навчальних закладів для здачі вступних іспитів, забезпечуються речовим майном згідно з Переліком (додаток 5). Усі інші предмети, що перебували в їхньому користуванні, залишаються у військовій частині і при поверненні військовослужбовців, які не здали вступних іспитів, знову видаються їм у користування. На речове майно, що перебуває у військовослужбовців, які вибувають, видається атестат, про що ставиться відмітка в посвідченні про відрядження. Старшини, сержанти, солдати і матроси, які проходять службу за контрактом, направляються до військових навчальних закладів з речовим майном особистого користування.

Військовослужбовцям строкової служби, які прибули до військової частини, де встановлена інша форма одягу, заміна окремих предметів обмундирування та знаків розрізнення проводиться військовою частиною, куди переведені ці військовослужбовці, за рахунок нового або уживаного речового майна поточного забезпечення, але придатного для подальшого використання. Замінені предмети речового майна здаються на речовий склад військової частини і використовуються за вказівкою постачального органу.

Військовослужбовці строкової служби звільняються в запас або відставку в тій формі одягу, що перебувала в їхньому особистому користуванні, згідно з Переліком (додаток 5). За бажанням, вони можуть звільнятися в запас або відставку у власному цивільному одязі, а речове майно здається на речовий склад військової частини. Предмети парадно-вихідної форми одягу (військовослужбовців Збройних сил України, крім ВМС, - куртка зимова, куртка і брюки шерстяні, сорочка, галстук, черевики хромові; форма одягу військовослужбовців берегових військ і морської піхоти ВМС - куртка зимова, кітель і брюки шерстяні, галстук шерстяний) здаються на речовий склад військової частини, підлягають хімічному чищенню і надалі використовуються за вказівкою довольчого органу.

Перед звільненням у запас або відставку військовослужбовців строкової служби проводиться досконалий огляд обмундирування та взуття, що перебувало в їх особистому користуванні. Усі речі лагодяться, перуться, чистяться та ремонтуються.

Самовільний обмін предметами речового майна між військовослужбовцями забороняється.

Третє навчальне питання : “Забезпечення особового складу та підрозділів інвентарними речами, бланками та книгами обліку”

Забезпечення інвентарним майном

Інвентарне майно є державною власністю і видається тільки в тимчасове користування (експлуатацію).

До інвентарного майна належать: теплі та постільні речі; спорядження; табірні та спеціальні намети; спеціальне і льотно-технічнічне обмундирування; санітарно-господарське, спортивне та обозне майно; духові й ударні музичні інструменти.

Інвентарне майно експлуатується як майно другої категорії і використовується до повного зношення. Не придатне до використання за прямим призначенням інвентарне майно переводиться до третьої категорії, але не раніше закінчення строків носіння (експлуатації).

Теплі речі за військовослужбовцями строкової служби, як правило, не закріплюються. Порядок їх використання встановлюється командиром військової частини. Після закінчення зимової пори року теплі речі вилучаються з підрозділів, підлягають хімічному чищенню та здаються для зберігання на речовий склад військової частини.

Постільними речами і спорядженням, що належать до інвентарного майна, військовослужбовці забезпечуються за нормою N 23 Положення.

Готелям і гуртожиткам військових частин постільні речі видаються за плату. Забороняється використовувати в готелях і гуртожитках постільні речі, що призначені для планового забезпечення військовослужбовців за встановленими нормами забезпечення.

Військовим навчальним закладам на період вступних іспитів, при потребі, відпускаються постільні речі для забезпечення осіб, які прибувають як кандидати на навчання, в першу чергу за рахунок перерозподілу між військовими частинами предметів, які були в користуванні і придатні до подальшого використання.

Дитячі оздоровлювальні табори забезпечуються постільними речами тими військовими частинами, при яких вони організовуються. Постільні речі видаються у тимчасове використання безкоштовно на затверджену чисельність дітей і обслуговуючого персоналу.

Табірні намети видаються військовим частинам для розміщення особового складу військових частин у польових умовах. Потребу в наметах обчислюють згідно з додатком N 17 до статті 317 Тимчасового статуту внутрішньої служби Збройних сил України.

Спеціальні намети: уніфіковані санітарно-барачні (УСБ), уніфіковані санітарно-технічні (УСТ), уніфіковані зимові (УЗ), уніфіковані літні (УЛ), медичні каркасні (НКМ) і палатки підсобного призначення для розгортання у польових умовах - відпускаються тільки тим військовим частинам, до штатів яких вони передбачені табелями. Використання цих наметів з іншою метою забороняється.

По закінченні табірного періоду намети лагодять, ремонтують і здають на речові склади військових частин. У період експлуатації намети обробляють спеціальним розчином.

Строки експлуатації наметів, обозного майна, швейно-взуттєвого обладнання та інструменту визначені в додатку 6.

Спеціальний одяг, призначений для захисту військовослужбовців від шкідливого впливу навколишнього середовища і забезпечення безпеки робіт, відпускається за нормами забезпечення N 24-40, 47-50, 52-57 Положення і видається для користування тільки тим військовослужбовцям, робота яких пов'язана з експлуатацією, обслуговуванням і ремонтом озброєння та військової техніки. Носіння спеціального одягу як повсякденного обмундирування забороняється. Військовослужбовці, які виконують спеціальні роботи, не визначені вищепереліченими нормами, забезпечуються спеціальним одягом за нормами безкоштовної видачі спецодягу працівникам Збройних сил України, затвердженими наказом Міністра оборони СРСР від 31.08.85 N 190.

Спеціальний одяг для військовослужбовців та працівників Збройних сил України видається військовим частинам тільки в готовому вигляді. Видача замість спеціального одягу тканини, а також виплата грошової компенсації не дозволяється.

Льотно-технічне обмундирування видається військовослужбовцям для індивідуального користування та використовується ними до повного зносу. Час і порядок носіння цього обмундирування встановлюється командиром військової частини.

Використання льотно-технічного обмундирування дозволяється тільки при виконанні робіт, пов'язаних з польотами й обслуговуванням авіаційної та спеціальної техніки. Носіння його як повсякденного одягу та у вільний від виконання робіт час забороняється.

Якщо військовослужбовець, якому видане льотно-технічне обмундирування, вибуває з військової частини та переміщується на посаду, на якій він повинен забезпечуватись цим майном, то воно за попереднім місцем служби на речовий склад не здається; на це майно виписується окремий атестат, номер і дата якого заносяться в атестат на речове майно.

Спортивним майном та інвентарем військові частини забезпечуються за порядком і нормами, встановленими наказом Міністра оборони СРСР від 12.12.90 N 485.

Офіцери, прапорщики, мічмани і військовослужбовці, які проходять службу за контрактом, працівники Збройних сил України спортивне майно та інвентар індивідуального користування для занять фізичною підготовкою купують за власні кошти.

Витребування духових і ударних музичних інструментів для штатних військових оркестрів проводиться один раз на рік після надання звіту-заявки про речове майно на 1 січня наступного року. Найменування та кількість духових і ударних музичних інструментів визначається Положенням про військово-оркестрову службу Міністерства оборони, введеного в дію наказом Міністра оборони СРСР від 10.06.88 N 222.

Утримання та ремонт духових і ударних музичних інструментів проводиться за рахунок коштів, які виділяються для цього за відповідними статтями кошторису (кодами економічної класифікації) Міністерства оборони України, а також коштів, що надходять від оркестрової діяльності військових оркестрів.

При розформуванні військової частини або виключенні оркестру зі штату військової частини духові й ударні музичні інструменти за вказівкою довольчого органу передаються іншій військовій частині або здаються на речові бази (склади) ОК (ВМС).

Книги обліку і бланки, забезпечення якими відповідним наказом Міністра оборони України покладається на речову службу, заготовляються Головним речовим управлінням Тилу Міністерства оборони України з виділенням з цією метою паперу і коштів. Такі книги обліку і бланки відпускаються військовим частинам за річним планом забезпечення у порядку, встановленому для речового майна. Книги і бланки обліку по інших службах заготовляються відповідними управліннями центрального апарату Міністерства оборони України самостійно.

Висновок: Інвентарне майно є державною власністю і видається військовослужбовцям у тимчасове користування. Інвентарне майно експлуатується до повного зношення і не закріплюється за конкретними військовослужбовцями, а являється інвентарем частини чи підрозділу. Порядок видачі майна визначається наказом МО України № 350, 1998 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]