Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры по псих!.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
324.61 Кб
Скачать

23. Прояв різних психологічних захистів у поведінці людини

Обмежуючи інформацію, яка має сприйматися, психологічні бар’єри внаслідок їхньої підсвідомої природи впливають також на поведінку людини, оскільки суперечності між свідомим і підсвідомим не розв’язані, а лише адаптовані до певної ситуації.

Розглянемо кілька проявів психологічних захистів у поведінці людини:

  1. Утеча:

“Утечу” можна розглядати як приклад реалізації таких видів психологічного захисту, як раціоналізація, заміщення, катарсис.

  • Утеча в роботу – це найтиповіша форма, що реалізується у прагненні весь час що-небудь робити. Але цей стан – не від упевненості в собі, а від намагання придушити тревогу.

  • Неадекватність сприйняття події та своєї ролі в ній може призвести до того, що людина починає недооцінювати себе, свою перспективу та ухилятися від ситуації, де існує вірогідність виявити свою неспроможність.

  • Занурення в хворобу – раптово людина починає демонструвати надмірно-показову необґрунтовану турботу щодо свого здоров’я, твердячи, що все інше – дрібниці.

  • Ухил від професійних обов’язків – люди, чия професійна діяльність успішна, значно менше зацікавлені в громадській активності.

  • Мішень:

    Відчуття внутрішнього неблагополуччя штовхає людину на пошук допомоги іззовні, бо іззовні легше створити умови, які б полегшили усвідомлення того, що саме викликає внутрішню тривогу. З цією метою людина шукає і обирає “мішень” – того, на кого може звалити свої проблеми та хто може допомогти їй таким чином усвідомити їх сутність.

    3) Захист і ефективне спілкування:

    • Необхідність переоцінки подій – у цій ситуації питання “працюють” ефективніше за твердження: питання, що не дають можливостей відстоювати свої позиції, змушують людину викладати свої аргументи, а у висловлюванні здійснюється їх усвідомлення, розуміння.

    • При необхідності звернути увагу людини на невдалі форми її поведінки або аргументацію краще говорити не про них безпосередньо, а про свою сприйняття і свої переживання з цього приводу. Коли людина чує негативні відгуки про себе, то ситуація стає для неї травмуюючою, а відтак – вмикається захист.

    • Способи нейтралізації захисту – пов’язані з очікуванням негативного ставлення до себе:

    • Приписування собі помилок співрозмовника

    • Часткове виправдовування помилок

    • Відмова від категоричних тверджень

    Таким чином, аналізуючи зовнішній прояв поведінки людини і розуміючи психологічну сутність механізмів захисту, можна віднайти істинну причину їх прояву.

    24. Сновидіння

    Сновидіння – це вид психологічного захисту, вид заміщення, де дії переносяться в інший світ. За гіпотезою З.Фрейда, сновидіння забезпечують психологічний комфорт людини, зменшуючи нагромаджену протягом дня емоційну напруженість, що викликає почуття задоволеності. У цьому розумінні сновидіння охороняють наш сон. Вони до певної міри розряджають осередки збудження, що виникли внаслідок незакінчених справ та думок, що турбують.

    Сновидіння виникають як наслідок своєрідного конфлікту двох тенденцій: витіснення у підсвідомість переживань, з одного боку, а з іншого – прискіпливого контролю свідомості, який може розглядатися як певна “цензура”.

    Функція сновидіння полягає у психічному врівноваженні людини: у сновидінні вона певною мірою задовольняє у символічні й формі задовольняє потяги, бажання, прагнення, реалізація яких у реальному житті наштовхується на морально-етичні або фізичні перешкоди.

    Зміст сновидінь пояснити важко. Сновидіння мають характер символів, де зорові образи заміняють собою абстрактні поняття, логічні і мовні форми, якими користуються дорослі. З цієї позиції у сновидіннях здійснюється регресивний перехід від абстрактних символів до наочних форм.

    Завдання сновидіння – як механізму психологічного захисту – показати складні почуття у картинах-образах, щоб дати можливість людині пережити їх, чим здійснюється заміщення реальних ситуацій. При сновидіннях синтезується поточна інформація та інформація минулого досвіду.

    Тобто, у сновидіннях бажане замінюється символами, і так знімається психологічне перевантаження.

    26-27. Поняття про увагу, її види та якості.

    Увага - форма психічної діяльності людини, що виявляється в її спрямованості й зосередженості на певних об'єктах з одночасним абстрагуванням від інших.

    Увага є такою психічною функцією, яка характеризує вибіркове ставлення до навколишнього світу, коли з великої кількості подраз­ників свідомість вирізняє один або кількаФізіологічний механізм уваги полягає в концентрації збудження у певній ділянці кори го­ловного мозку. Саме в цій ділянці кори виникає зона оптимального збудження, а в інших має місце гальмування

    Психологічний механізм уваги слід шукати у складних взаємо­зв'язках людини з навколишнім середовищем, у здатності інтелекту до вибірковості відображення.

    Увага є необхідною передумовою діяльності людини, запорукою успішного пізнання, навчання, праці, поведінки.

    Розрізняють мимовільну і довільну увагу.

    В основі мимовільної уваги лежить орієнтувальний рефлекс організму, що зумовлюється змінами в навколишньому середовищі, специфічними рисами об'єкта відображення, а також внутрішніми станами суб'єкта.

    Довільна увага зумовлена метою діяльності, тими завданнями, що їх ставить перед собою людина. Вона є наслідком свідомих зусиль людини, вияву її інтелекту і волі.

    Існує ще один вид - післядовільна увага. Увага, яка спершу підтримувалася вольовими зусиллями, тобто була довільною, переходить у післядовільну. Вона характеризується тривалою зосередженістю, з нею обгрун­товано пов'язують найбільш інтенсивну і плідну розумову і творчу працю, високу продуктивність усіх видів праці.

    Залежно від характеру дії людини її увага буває зовнішньою і внут­рішньою.

    Зовнішня увага виявляється у зовнішніх діях людини, вона спря­мована на теоретичне і практичне оволодіння навколишнім середо­вищем.

    Внутрішня увага виявляється в наших внутрішніх діях, наприклад, розв'язання задач «про себе», самоспостереженні тощо.

    Грані між увагою мимовільною і довільною, а також між зов­нішньою і внутрішньою є рухливими, вони мають відносний ха­рактер.

    Характерними рисами уваги є:

    • вибірковість;

    • розподіленість;

    • здатність до концентрації;

    • здатність до зосередженості, стійкості, обсягу;

    • здатність до переключення (див. рис. 35).

    Ці та інші параметри уваги залежать від типу нервової си­стеми, вони вдосконалюються в перебігу конкретних видів діяль­ності: гри-у дітей; навчання - в учнів; праці - у дорослихУвага детермінована об'єктивними факторами, в яких перебуває людина, а також суб'єктивним станом її організму; істотно залежить від інтересів і потреб особистості, волі, характеру.

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]