Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова Word 2003_1.doc=.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Сегментація ринку

На основі даних первинної і вторинної інформації було проведено сегментацію ринку. Через політику сегментації ринку втілюється в життя найважливіший принцип маркетингу - орієнтація на споживача.

Сегментація ринку передбачає розподіл споживачів на групи на основі різниці в потребах, характеристиках чи поведінці і розроблення для кожної з цих груп окремого комплексу маркетингу [2, с.55].

Маркетологи стверджують, що правильне виділення ринкового сегмента - це половина комерційного успіху. Сегмент ринку складається із споживачів, що однаково реагують на один і той самий набір спонукальних стимулів маркетингу [2, с.55].

Сегментування можна здійснити за різними параметрами:

  • за географічним принципом,

  • за демографічним принципом,

  • за соціально-економічними характеристиками споживачів,

  • за споживчими мотивами.

Підприємством було прийняте рішення сегментувати ринок за такими характеристиками, як споживні (яку косметику купують) і соціально-економічна (рівень доходів).

Сегментація ринку за двома ознаками. Рівень доходу


650 – 850 грн.

850 – 1050 грн.

1050 – 1250 грн.

Більше 1250 грн.

декоративна лікувальна професійна

Споживні мотиви

Завдяки сегментації фірми “Mary Kay”, втілюється у життя найважливіший принцип маркетингу фірми : орієнтація на споживача.

Завдяки проведеній сегментації ринку провівся розподіл споживачів на групи, на основі таких змінних як рівень доходу і споживчі мотиви – в даному випадку випливає, що продукт нашої фірми: декоративну косметику купуватимуть люди з різним доходом, так само і лікувальну, а професійну косметику купуватимуть люди з вищими доходами (1050 – 1250 грн.; і більше 1250 грн.)

Позиціонування товару

Як відомо будь – який товар споживачі сприймають як набір певних його властивостей. Для того, щоб зрозуміти, чому покупці надають перевагу цьому товарові,а не іншому, треба порівняти ці властивості, тобто показати чим саме і чому він відрізняється від товарів конкурентів.

Результати порівнянь можна подати у вигляді схеми позиціонування товару. Позиціонування товару на ринку – це забезпечення товарові чітко відокремленого від інших товарів місця на ринку й у свідомості цільових споживачів [2, с. 59]

На цю схему наносять позиції товарів основних конкурентів і шукають незадоволену споживчу потребу на ринку.

На даній схемі позиціонування товару фірми “Mary Kay” проведено за двома характеристиками.

Перша – якість – має інтегральний характер і враховує якість продукту.

Друга – ціна.

Схема позиціонування косметики фірми “Mary Kay”

ЦІНА

Більше 1250 грн

 

 

 

1050 – 1250 грн

 

 

 

850 – 1050 грн

 

 

 

650 – 850 грн.

 

 

 

Низька середня висока ЯКІСТЬ

Незадоволена потреба

Виробник А

Виробник Б

Фірма Mary Kay

Виробник А

Це виробники в яких продукція дуже низької якості і переважно їхніми послугами користуються споживачі, які не піклуються про якість і хочуть зекономити гроші.

Виробник Б

Це виробники високого класу, такі як Faberlic, Oriflame та подібні їм, які створили свій імідж і користуються популярністю в споживачів з високим доходом. Ці фірми існують на ринку тривалий час і заробляють вже не так на своїй продукції, як на своєму іміджі. Проте більшість споживачів в нашій країні мають невисокі доходи і тому вони не завжди можуть собі дозволити купувати товари даної фірми.

Фірма “Mary Kay” виділила для себе чотири сегмента, в яких були незадоволені потреби споживачів. Перші два сегменти - це ціна від 650 до 1050 грн. ім притаманна середня якість. Другі два сегменти – це ціна від 850 до 1250 грн. – висока якість. Проте як зі схеми видно є ще п’ять сегментів в яких є незадоволена потреба. Ці сегменти так і залишаються незадоволеними , так як споживачеві притаманне отримання високої якості при малих затратах.

Отже, з позиціонування видно, що фірма “Mary Kay” має перевагу в деяких випадках в ціні і в якості, в деяких тільки в якості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]