Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1411.75.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
170.5 Кб
Скачать

8.7. Рекультивація промислових земель.

Завдання направленого формування екосистем, пристосованих до особливостей антропогенного ландшафту, особливо яскраво виявляються при вторинному освоєнні земель, що вийшли з промислового використання. Кар'єри, котловани, позбавлені ґрунтового шару ділянки на місцях відкритих вироблень корисних копалини, відвали порожньої породи в районах вуглевидобування і т.п. є особливою формою ландшафту, практично позбавленою життю. Викиди шахтних порід часто містять отруйні для рослин речовини, що перешкоджають формуванню тут скільки-небудь складних рослинних асоціацій.

Рекультивація – це освоєння і повторне використання земель, відторгнутих в результаті промислової дії.

Освоєння колишніх промислових полігонів - важливе завдання, оскільки площа цих даремних для людини земель дуже велика. В цьому відношенні вже досягнуті деякі успіхи. Зокрема, досить ефективно здійснюється лісова і сільськогосподарська рекультивація у вугільних районах Росії і України.

Широкі роботи по рекультивації ведуться і в інших країнах. Ця робота зв'язана з великими труднощами економічного і екологічного характеру. Зокрема, у багатьох випадках на шахтних відвалах доводиться починати роботи з того, щоб покрити токсичні породи "замковим" шаром глинистого складу, що відсікає зону кореневих систем рослин від контакту з породою. Поверх цього шару створюється ґрунтовий горизонт - найчастіше в "готовому вигляді" шляхом трансплантації ґрунту з сусідніх територій. Процес первинного створення ґрунту поки не освоєний, та і вимагає дуже багато час. Подальше завдання - формування фітоценоза - вирішується виходячи з цільового призначення даної рекультивуємої території і ґрунтується на екологічному підході до підбору видового складу рослин і розробки технології їх вирощування. Так, в Дніпропетровській області силами університету і сільськогосподарського інституту на колишніх вугільних відвалах створюються лісові культури, парення відпочинку і інші угіддя приміського типу.

Таким чином, рекультивація ділиться на два етапи: гірничотехнічний і біологічний.

Горонотехнічеській етап полягає в підготовці території: планування відвалів, надання зручної для використання форми, насипання родючих ґрунтів, створення під'їзних шляхів і т.п.

Біологічний етап полягає у поновленні порушених земель шляхом підсадження деревних порід або вирощуванні сільськогосподарських культур.

Всі порушені території можна розділити на дві групи:

1) землі з насипним ґрунтом — промислові відходи, відвали підземних гірських розробок (терикони);

2) території, пошкоджені в результаті виїмки ґрунту, — кар'єри і відвали при відкритих гірських роботах, провали підземних розробок.

Відновлення територій здійснюється в чотирьох напрямах:

  • для сільськогосподарського використання (землеробство, садівництво);

  • під лісові насадження

  • під водоймища;

  • під житлове і капітальне будівництво.

8.8. Червона книга природи.

Систематизовані дані про тваринах і рослинах, майбутнє яких знаходиться під загрозою, заносять в Червону книгу. Міжнародний союз охорони природи і природних ресурсів (МСОП), створений в 1948р., працює над створенням Червоної книги МСОП. Види, включені в неї, діляться на п'ять категорій:

  • Зникаючі види - знаходяться під серйозною загрозою зникнення; їх порятунок неможливий без спеціальних заходів охорони відтворення (ці види записані на червоних сторінках).

  • Рідкісні види - знаходяться під прямою загрозою вимирання, зберігаються в невеликих кількостях або на обмеженій території; є небезпека їх зникнення (білі сторінки).

  • Види, які знаходяться під загрозою зникнення, - їх чисельність швидко падає (жовті сторінки).

  • Невизначені види - очевидно, знаходяться під загрозою зникнення, але достовірних даних про стан їх популяції немає (сірі сторінки).

  • Види, які відновлюються (зелені сторінки).

Кожна країна, на території якої знаходиться вигляд, занесений в Червону книгу МСОП, несе моральну відповідальність перед людством за збереження цього скарбу природи.

Про екологічну культуру і стан охорони природи можна судити по наявності мережі заповідних територій, покликаних виконувати функції охорони природних комплексів генофонду рослинного і тваринного світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]