Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1411.74.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Приазовський державний технічний університет

Кухар В.В.,

Данилова Т.Г.

Тема 5: «Забруднення біосфери, моніторинг її стану та прогнози розвитку»

Маріуполь, 2005

5. Забруднення біосфери, моніторинг її стану й прогнози розвитку.

5.1. Характеристика забруднень біосфери. Природні та штучні забруднення. Сучасна ситуація на планеті Земля характеризується майже повсюдно різким погіршенням якості навколишнього природного середовища. Несприятливий вплив людської діяльності поширився на всю біосферу. При цьому людство безупинно вдосконалює способи цього пагубного впливу, ускладнюються його методи, збільшуються масштаби.

Розвиток технології часто здійснюється при повній зневазі до природи. Цей конфлікт між суспільством і природою створює погрозу появи необоротних змін у природних екосистемах, підриву природних умов і ресурсів існування нинішнього й майбутнього поколінь жителів планети Земля.

Де ж вихід з обстановки, що створилася? Відомий американський еколог Б. Комонер майже афористично відповів на це питання у своєму «законі»: «Природа знає краще».

Життя рослин і тварин, що існує на Землі мільярди років, обумовлене процесами, що супроводжуються утворенням значних кількостей відходів – природних забруднень. І в той же час розвиток природи підкоряється законам безвідхідного виробництва.

У природі немає нічого зайвого, всі відходи переробляються й знаходять своє місце в організації нового життя. Відбувається природний біогеохімічний круговорот речовини.

До штучних забруднень відносять промислові, транспортні, побутові, сільськогосподарські й ін. забруднення, що виникли в результаті антропогенної діяльності.

У цей час зусилля вчених і технологів у всіх країнах спрямовані на розробку маловідходніх та ресурсозберігаючих технологій, тобто створення виробництва з мінімальною кількістю відходів, шкідливі впливи яких не перевищують припустимих санітарно-гігієнічних норм, а також на ощадливе й раціональне використання природних ресурсів. Впроваджуючи ці «екологічно чисті» технології необхідно пам'ятати, що ніякі очисні спорудження або маловідходні технології не зможуть відновити стійкість біосфери, якщо будуть перевищені її «межі міцності».

5.2. Причини забруднення біосфери. Планета Земля є єдиним будинком людства, що зараз мешкає в умовах, коли багато протиріч, конфліктів, проблем, які можуть перерости локальні рамки й набути глобальний загальносвітовий характер. Ось ці проблеми: запобігання загрози нової світової війни, скорочення розриву в рівні економічного розвитку між розвиненими країнами Заходу й країнами, «третього світу», що розвиваються, стабілізація демографічної ситуації на планеті, охорона здоров'я людей і запобігання поширення СНІДу, наркоманії. У взаємозв'язку з усім цим - екологія.

Сьогодні важливо усвідомлювати нерозривний зв'язок природи й суспільства, що носить взаємний характер. А.И. Герцен один раз сказав, що "природа не може суперечити людині, якщо людина не суперечить її законам". Історія людства свідчить як про сприятливий вплив діяльності людей на природне середовище перебування, так і про пагубні її наслідки. Громадське життя перебуває в постійній зміні.

Німецький філософ початку XIX століття Гегель затверджував, що суспільний розвиток є рух уперед від недосконалого до більш досконалого. Критерії прогресу в розвитку розуму, суспільної моральності, що лежить в основі вдосконалювання всіх боків життя суспільства. Згадаємо відомі слова тургенівського героя Базарова: "Природа - не храм, а майстерня, і людина в ній працівник". До чого веде, і вже привела, ця установка сьогодні, добре відомо на конкретних фактах.

Серед причин забруднення біосфери варто виділити:

  • Зріст масштабів господарської діяльності людини й бурхливий розвиток науково-технічної революції, які підсилили негативний вплив на природу, призвели до порушення екологічної рівноваги на планеті.

  • Зріст споживання в сфері матеріального виробництва природних ресурсів. За роки після другої світової війни було використано стільки мінеральної сировини, скільки за всю попередню історію людства.

  • Нераціональна експлуатація природних ресурсів (як наслідок з попереднього пункту). Оскільки запаси вугілля, нафти, газу, заліза й інших корисних копалин непоновлювані, вони будуть вичерпані, за розрахунками вчених, через кілька десятиліть. І навіть ресурси, які постійно відновляються, на ділі швидко убувають: вирубка лісу у світовому масштабі значно перевищує приріст деревини; площа лісів, що дають землі кисень, зменшується з кожним роком; головний фундамент життя - ґрунту - усюди на Землі деградують. У той час як Земля накопичує один сантиметр чорнозему за 300 років, у цей час один сантиметр ґрунту гине за три роки.

  • Забруднення планети (навколишнього середовища). Світовий океан постійно забруднюється через поширення здобичі нафти на морських промислах. Величезні нафтові плями, через неминучі аварії на транспорті, згубні для життя океану. В океан скидаються мільйони тонн фосфору, свинцю, радіоактивних відходів. На кожен квадратний кілометр океанічної води зараз приходиться 17 тонн різних покидьків суши. Самою уразливою частиною природи стала прісна вода. Стічні води, пестициди, добрива, ртуть, миш'як, свинець і багато інших шкідливих інгредієнтів у величезних кількостях потрапляють у ріки й озера. Сильно забруднені Дніпро, Південний Буг, Дунай, Волга, Рейн, Міссісіпі, Великі Американські озера. За висновком фахівців, у деяких районах землі 80 % всіх хвороб викликані недоброякісною водою. Забруднення атмосферного повітря перевершило всі припустимі межі. Концентрація шкідливих для здоров'я речовин у повітрі перевищує медичні норми в багатьох містах у десятки разів. Кислотні дощі, що містять двоокис сірки й окис азоту, що є наслідком функціонування теплових електростанцій і заводів, несуть загибель озерам і лісам. Аварія на Чорнобильській АЕС показала екологічну загрозу, що створюють аварії на атомних електростанціях, вони експлуатуються в 26 країнах світу. Зникає навколо міст чисте повітря, ріки перетворюються в стічні канави, усюди купи сміття, смітники, покалічена природа - така картина, що кидається в очі, божевільної індустріалізації світу.

Головне, однак, не в повноті списку цих проблем, а в осмисленні причин їхнього виникнення, характеру й, що найважливіше, у виявленні ефективних шляхів і способів їхнього вирішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]